bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,971.87 2.50%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,114.88 1.33%
bnb
BNB (BNB) $ 590.42 3.87%
solana
Solana (SOL) $ 136.35 5.54%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517407 1.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455577 3.55%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.145377 3.75%

2022’de Kripto Para Sektöründe Yaşananlar

Kapak

Geride bırakmaya hazırlandığımız 2022 yılı, tüm dünyada kripto para konusunda önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu diyebiliriz. 2022 yılı Terra (LUNA) krizinden, Ethereum Merge yükseltmesinden, FTX’in iflasına kadar kripto sektöründeki birçok önemli gelişmeye ev sahipliği yaptı. Şimdi birlikte geride bıraktığımız yıl neler yaşandı birlikte inceleyelim.

2022’de Kripto Para Dünyası Hangi Olaylar Yaşandı?

Ocak

OCAK

6 Ocak 2022

Tayland, Kripto Ticaretinden Sermaye Kazanç Vergisi Alacak

Tayland Maliye Bakanlığı‘na göre; kripto para ticaretinden elde edilen kârlar, artık yüzde 15’lik bir sermaye kazancı vergisine tabi oldu. Yeni verginin yatırımcılar ve madencilik operatörleri için geçerli olacağı, ancak kripto varlık borsalarının bu tür vergilerden muaf olduğu belirtildi.

7 Ocak 2022

Mustafa Elitaş’tan Kripto Yasası Tartışmaları için Açıklama

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve sektörün uzman isimleri, yasa hakkında bir takım açıklamalar yapmıştı. Açıklamalar sonrası sektörden birçok isim ve kripto yatırımcılarından sosyal medyada yer alan kanun taslağı metni ile alakalı olarak tartışmalar ortaya çıktı.

Elitaş Twitter üzerinden şu ifadelere yer verdi:

“Son zamanlarda kripto varlıklar ile ilgili düzenleme çalışmaları hakkında ortaya atılan iddialar tamamen asılsızdır.

20 Ocak 2022

Mustafa Elitaş, Türkiye’deki Kripto Para Borsaları ile Görüştü

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, önerilerini dinlemek adına Türkiye’deki kripto para borsaları ile bir araya geldi. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, borsalar ile yasal düzenlemeler açısından bir referans olacak önerileri dinlediğini belirtti.

Elitaş, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Yapmak istediğimiz yasaklayıcı değil, düzenleyici bir yasal düzenlemeyi ortaya çıkarmak. Bizim amacımız, piyasaya giren insanların, burada yatırım yapmak isteyen insanların, belli bir birikimini kripto varlıklarda değerlendirmeye çalışan insanların mağdur edilmesini önleyici bir yasal düzenleme” 

20 Ocak 2022

Twitter NFT Özelliğini Twitter Blue Abonelerine Açtı

Twitter Blue, kullanıcıların NFT’lerini profil fotoğraflarında sergileyebilecekleri özelliğini resmen duyurdu. NFT platformu b’nin API’si tarafından desteklenen özellik birçok cüzdanı da destekliyor. Desteklenen cüzdanlar arasında Coinbase Wallet, MetaMask, Rainbow, Argent, Trust ve Ledger Live yer alıyor.

21 Ocak 2022

AKP’li Numan Kurtulmuş’tan Bitcoin (BTC) Açıklaması Geldi

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş‘tan bir açıklama geldi. Numan Kurtulmuş katıldığı bir programda Bitcoin (BTC) ile ilgili konuştu. 

Numan Kurtulmuş ise şunları söyledi:

“Yasal çalışmalar yapılıyor, herhalde önümüzdeki dönemde parlamentoya da gelecektir. Henüz Bitcoin alternatif bir para birimidir demek için çok çok erken olduğunu düşünüyorum”

21 Ocak 2022

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nayib Bukele ile Görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nayib Bukele ile görüştü. Erdoğan El Salvador’un başkenti San Salvador‘a yeni bir elçilik açılacağını açıkladı. Yapılan görüşmelerde ihracat, inşaat ve savunma sanayi gibi konulara değinildiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 anlaşmanın da imzalandığını duyurdu.

Subat

Şubat

1 Şubat 2022

Hindistan’da Kripto Paralara Yüzde 30 Vergi Uygulanacak

Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman kripto varlıkların transferinden elde edilen gelirden yüzde 30 vergi alınacağını açıkladı.

11 Şubat 2022

Diyanet İşleri Başkanı’ndan Kripto Para Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’tan geldi. Erbaş kripto paralar caiz mi? şekildeki sorulara açıklama getirdi:

“Şu an itibarıyla kripto paralar, güvenilir olmadıkları ve istismara açık oldukları için caiz diyemiyoruz.”

17 Şubat 2022

Ukrayna Kripto Paraları Yasal Olarak Kabul Etti

Ukrayna Bitcoin (BTC) başta olmak üzere kripto para birimlerini yasal olarak kabul etti. Ukrayna parlamentosu, ülkenin varlıklarının olası suistimal ve dolandırıcılıklardan korumak icin ülkedeki Bitcoin (BTC) ve diğer kripto para birimlerini yasalaştıran bir yasa çıkarttı.

21 Şubat 2022

Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştay Raporu Yayımlandı

Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayı düzenledi. Çalıştaya Erkan Öz, Ahmet Usta, Devrim Danyal ve Tansel Kaya gibi önemli isimler katıldı. 11 Şubat günü Ankara’da gerçekleştirilen etkinliğin ardından Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştay raporu yayımlandı.

Rapor, “1944 yılında gerçekleştirilen küresel Bretton Woods anlaşması ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri USD basımını altına endekslemiş ancak 1970’lerin sonunda bundan vazgeçerek karşılıksız para basımına başlamıştır” bilgisiyle başlıyor. Kripto varlıkların temel özelliklerine değinen rapor, aynı zamanda kripto alım satım platformlarının çalışma şeklini de detaylandırıyor.

24 Şubat 2022

El Salvador, BTC Geliri ile İnşa Ettiği Hayvan Hastanesini Açtı

Bitcoin’i (BTC) yasal para birimi olarak kabul eden El Salvador, birkaç ay önce BTC gelirleriyle bir hayvan hastanesi inşa edeceğini duyurmuştu. El Salvador, Bitcoin (BTC) geliri ile inşa ettiği hayvan hastanesinin açılışını gerçekleştirdi.

Mart

Mart

14 Mart 2022

İstanbul’un Kar Manzarası NFT Oldu, 0.34 ETH’ye Satıldı

İstanbul’un kar manzarası fotoğrafını NFT haline getiren eser sahibi bunu OpenSea’de sattı. Twitter’da Hasan Aydın isimli bir kullanıcı, 12 Mart Cumartesi günü İstanbul’daki kar manzarasını fotoğrafladı. Aydın, elektrik direğine bağlı olan bir elektrikli scooter’ın fotoğrafını çekti ve bunu Twitter üzerinden paylaştı. Kısa süre içinde binlerce beğeni alan fotoğraf sonrasında NFT haline getirildi.

18 Mart 2022 

Vitalik Buterin TIME Dergisine Kapak Oldu

Ethereum‘un kurucusu Vitalik Buterin TIME Dergisine kapak oldu. ABD merkezli haftalık haber dergisi, Vitalik Buterin ve Ethereum ile ilgili hazırladığı dosyada çarpıcı mesajlara yer verdi.

Vitalik, Ethereum başta olmak üzere ve kripto teknolojisi için dergide “Visa‘ya rakip olan trilyon dolarlık bir ekosisteme güç verdi.” ifadeleri kullanıldı.

22 Mart 2022

Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kripto Paralar Hakkında Konuştu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kripto para düzenlemesiyle ilgili son teknik çalışmaların yapıldığını söyledi:

“Bundan sonrası Meclisin kendi takvimi içerisinde gündeme gelip, yasalaşacak. Dünyada zaten kripto parayla ilgili henüz oturmuş bir mevzuat düzeni yok”

29 Mart 2022

TBMM Kripto Paralarla İlgili Kapsamlı Bir Rapor Yayınlandı

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı “Kripto Varlıklar İle İlgili Yasal Düzenlemelere İlişkin Ülke Örnekleri” isimli bir rapor yayımladı. Söz konusu raporda, kripto para piyasalarının 2016’da sadece 14 milyar dolarlık hacme sahip olduğu, bu genişliğin şu anda 3 trilyon dolara ulaştığı ifade edildi.

31 Mart 2022

Thodex Soruşturmasında 21 Şüphelinin 40 Bin Yıla Kadar Hapsi İstendi

Yürütülen soruşturmada 21 sanığın her biri için 40.564 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianame göre borsanın yarattığı toplam zararın v. Diğer taraftan bu miktar, Chainalysis’in Şubat ayı raporunda tahmin edilen 2.6 milyar doların çok altında yer alıyor.

Nisan

Nisan

4 Nisan 2022

Elon Musk Twitter Hissesi Satın Aldı

Tesla CEO’su Elon Musk Twitter’da 9,2 hisse satın aldı. Twitter’ın aktif bir kullanıcısı olan Musk, sosyal medya platformunu ve son zamanlardaki politikalarını eleştirdi. 

19 Nisan 2022

MASAK, Kripto Para Borsaları için Rehber Yayımladı

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları için bir şüpheli işlem bildirim rehberi yayımladı. Yayımladığı 31 sayfalık raporda bu konuya değinen MASAK, şu noktayı vurguladı:

“Elektronik Ortamda Şüpheli İşlem Bildirimi Taahhüt Formu”nu eksiksiz olarak doldurmaları, ıslak imza ile imzalamaları ve formda belirtilen belgelerle birlikte Başkanlığa göndermeleri önemle duyurulur”

25 Nisan 2022

Orta Afrika Cumhuriyeti, Bitcoin’i Yasal Olarak Kabul Etti

Orta Afrika Cumhuriyeti, ülkede Bitcoin yasal olarak kabul etmek için oybirliğiyle bir yasa tasarısı kabul etti. Orta Afrika Cumhuriyeti, Afrika’da Bitcoin’i ödeme para birimi ve resmi para birimi olarak benimseyen ilk ülke oldu.

Ek olarak ülkede önerilen Bitcoin yasası, kripto para birimlerinin uygun kurallar ve düzenlemeler yoluyla ülkede yasal ödeme ve yasal ödeme şekli olarak kabul edilmesini vurguluyor.

26 Nisan 2022

Fidelity, Emeklilik Birikimlerine Bitcoin Eklenmesine İzin Verdi

 Fidelity Investments, müşterilerin emeklilik tasarruf planlarına Bitcoin (BTC) eklemelerine izin verdi. Ek olarak tasarruf planlarının yüksek düzeyde düzenlenmiş olduğunu belirtmekte fayda var. Bu da Fidelity‘nin yeni girişiminin büyük olasılıkla çok sayıda düzenleyici inceleme çekeceği anlamına geliyor. 

Mays

Mayıs

11 Mayız Çarşamba

UST ve LUNA’nın Çöküşü Başladı

Kripto para tarihinin en önemli günlerinden birisi olan 11 Mayıs, popüler kripto paralardan birisi olan Terra’nın (LUNA) değerinin yüzde 99’unu kaybetmesine şahitlik etti. Hızlı bir şekilde değer kaybeden LUNA ve UST, yatırımcılarına oldukça zor zamanlar yaşattı. UST dolar ile olan bağlantısını tamamen kaybederken, LUNA hafta başındaki fiyatı olan 98 dolardan yüzde 99 düşerek 1 doların altına geriledi. 

12 Mayıs Perşembe

Terra Blockchain Ağı Güvenlik Önemli için Kasıtlı Olarak Durduruldu

LUNA’nın yaşadığı çöküş, 12 Mayıs’ta Blockchain ağının kararsızlaşmasına neden oldu. Ağın çok fazla LUNA basması sonucu artan güvenlik endişeleri sebebiyle doğrulayıcılar ve geliştiriciler kontrollü olarak ağı durdurdu. Devamında ilerleyen süreçlerde yaşancak olan yeni ağın ilk adımı da burada atıldı.

24 Mayıs Salı

Uniswap 1 Trilyon Dolarlık İşlem Hacmini Geride Bıraktı

Merkeziyetsiz borsa Uniswap, en popüler DeFi projeleri arasındaki konumunu korudu. Öyle ki Uniswap, 24 Mayıs’ya işlem hacmi bakımından 1 trilyon doları geride bırakarak önemli bir dönüm noktasına ulaştı. Her ne kadar devamında aynı performansı gösteremese de bu adım birçok yatırımcının yüzünü güldürdü.

25 Mayıs Çarşamba

Terra’nın Yeniden Canlanma Planı Terra 2.0 Onaylandı

2022’nin kripto ve Blockchain alanında yaşanan en büyük olaylardan birisi olan Terra ekosisteminin çöküşü, birçok konuda kriz yarattı. Bunun üzerine Terra ağını iki farklı ağa ayırmaya öneren Terra’nın CEO’su Do Kwon, topluluk tarafından tepki ile karşılansa da öneri yüzde 65’ten fazla evet ile onaylandı. Bu onay sonrası günümüz Terra Classic ve Terra ağı arasındaki farkın ilk adımı atılmış oldu.

Haziran

Haziran

13 Haziran 2022

Celsius, Para Çekme İşlemlerini Durdurdu

Kripto kredi hizmeti Celsius, aşırı piyasa koşullarını gerekçe göstererek, para çekme işlemlerini duraklatacağını duyurdu.

17 Haziran 2022

Rusya Merkez Bankası Kripto Ödemelerine Yeşil Işık Yaktı

Rusya Merkez Bankası başkanı yaptığı açıklamada, Rus finansal sistemine nüfuz etmedikleri sürece kripto para birimlerinin uluslararası ödemelerde kullanılabileceği açıkladı.

22 Haziran 2022

Binance.US, Sıfır Komisyonlu Bitcoin Ticaretini Duyurdu

Kripto para sektöründe gelişimin hızının artması ile birlikte kripto borsaları arasındaki rekabette de kızıştı. Borsalar rekabette ayakta kalmak ve gelişmek için yeni ürün ve geliştirmeler sunmaya devam ediyor. Bu noktada Binance‘in ABD kolu Binance.US, bazı paritelerinde işlem ücretlerini kaldırdı.

24 Haziran 2022

Harmony’nin Horizon Köprüsüne 100 Milyon Dolarlık Saldırı

Harmony Protocol saldırıya uğradı. Projenin Horizon köprüsünde 100 milyon dolarlık varlık çalındı.

24 Haziran 2022

Coinbase, İlk Kripto Türev Ürününü Piyasaya Sürüyor

Kripto para borsası Coinbase, daha fazla perakende yatırımcıyı çekmeyi için bu ay ilk kripto türev ürününü başlatacağını duyurdu.

26 Haziran 2022

Harmony, Çalınan Fonlar İçin 1 Milyon Dolarlık Ödül Başlattı

Blockchain ağı olan Harmony Protocol, 100 milyon dolarlık hack saldırısına uğradıktan sonra önemli bir duyuru yaptı. Yaşanan hack saldırısı sonrasında Harmony 1 milyon dolarlık ödül programı başlattı.

29 Haziran 2022

Özbekistan Bitcoin Madenciliğini Yasallaştırdı

Lider kripto para birimi Bitcoin, popülerliğini artırmaya devam ederken, Bitcoin madencilik faaliyetleri de artıyor. Pek çok ülke Bitcoin madenciliği için bazı sınırlamalar getirirken, Özbekistan Bitcoin madenciliğini yasallaştırdı.

30 Haziran 2022

Avrupa Birliği, Yeni Kripto Para Kurallarında Anlaşmaya Vardı

Kripto para birimlerinin hızlı bir şekilde birçok ülke tarafından benimsenmesi ile bu alandaki düzenleme çalışmalarına da ağırlık verildi. Bununla beraber Avrupa Birliği (AB), yeni kripto para aklamayı önleme kurallarında anlaşmaya vardı. Söz konusu bu yeni kurallar, kripto borsaları gibi hizmet sağlayıcıların her boyutta işlem yapan cüzdanlar için tanımlayıcı bilgileri saklamasını gerektirecek.

30 Haziran 2022

Binance, TikTok’un 1 Numarası ile Anlaştı: Khaby Lame

Ünlü futbol oyuncusu Cristiano Ronaldo ile iş birliğini duyuran Binance, bu sefer de ünlü TikTok fenomeni Khaby Lame ile anlaştı.

30 Haziran 2022

FBI, OneCoin Kurucusunu En Çok Arananlar Listesine Ekledi

Kripto para platformu OneCoin’in kurucusu olan Ruja Ignatova, FBI’ın en çok arananlar listesine eklendi. Ignatova, yatırımcıları bir kripto Ponzi planı ile 4 milyar dolardan fazla dolandırmakla suçlanıyor.

Temmuz

Temmuz

3 Temmuz 2022

Orta Afrika Cumhuriyeti, Sango Coin’i Piyasaya Sürdü

Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul eden Orta Afrika Cumhuriyeti, Sango Coin’i piyasaya sürdü.

9 Temmuz 2022

Elon Musk, Twitter Satın Alma Anlaşmasını İptal Etti

Twitter’ı satın almak için 44 milyar dolarlık satın alma anlaşması imzalayan Elon Musk, Twitter satın alma anlaşmasını iptal ettiğini belirtti.

14 Temmuz 2022

Ripple Danışmanı Michael Barr, Fed’e Atandı

Senato, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde Hazine Departmanında görev alan eski bir Ripple danışmanı olan Michael Barr’ı Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın (Fed) denetimden sorumlu yeni başkan yardımcısı olarak atanmasını onayladı.

14 Temmuz 2022

Celsius Network İflas Başvurusunda Bulundu

Müşterilerinin para çekme işlemlerini Haziran 2022’de durduran Celsius Network iflas başvurusunda bulundu.

20 Temmuz 2022

LG, NFT Odaklı Ticari Marka Başvurusu Yaptı

Elektronik devi LG, LG ART LAB için metaverse ve NFT odaklı ticari marka başvurusunda bulundu.

21 Temmuz 2022

Eski Coinbase Yöneticisi, İç Ticaretten Tutuklandı

Kripto para borsası Coinbase’in eski bir yöneticisi, şirketin içinden bilgi alarak ticaret yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Eski yöneticinin bu sayede 1.5 milyon dolar kazandığı iddia edildi.

24 Temmuz 2022

Barclays, Kripto Şirketi Copper’a Yatırım Yaptı

Kripto endüstrisinde yaşanan düşüşler, yeni fırsatları doğuruyor. Bu fırsatları değerlendirmek isteyen dünyanın en büyük finans grubu şirketlerinden birisi olan Barclays, kripto şirketi Copper’a yatırım yaptı.

25 Temmuz 2022

ABD’deki Hukuk Şirketi, Terra’ya Toplu Dava Açtı

Terra (LUNA) çöküşü sonrasında Terra’nın kurucusu Do Kwon‘a dava üstüne dava açılmıştı. Davalarla boğuşan Kwon’a şimdi de ABD’deki bir hukuk şirketinden toplu dava açıldı.

26 Temmuz 2022

HTC, Metaverse’de Avatarlar Oluşturmak İçin Pixiv İle İş Birliği Yaptı

Haziran 2021’de metaverse odaklı bir akıllı telefon çıkaracağını duyuran Tayvanlı çok uluslu akıllı telefon ve tablet üreticisi HTC, bu kez metaverse için Pixiv ile anlaşma yaptı.

30 Temmuz 2022

Agustos

Ağustos

Elon Musk, Twitter’a Dava Açtı

Twitter’ı satın almaktan vazgeçen Elon Musk, kendisine dava açılmasının ardından karşı dava açtığını duyurdu.

3 Ağustos 2022

WazirX, Kara Para Aklama Suçlamasıyla Karşı Karşıya

Hindistan’ın en büyük kripto para borsalarından birisi olan WazirX, kripto yoluyla 350 milyon dolar aklamakla suçlanıyor.

10 Ağustos 2022

Curve Finance Hacklendi, 570 Bin Dolar Çalındı

DeFi protokolü Curve Finance’a yapılan saldırıda ilk belirlemelere göre 570 bin dolar çalındığı belirtildi.

15 Ağustos 2022

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan Metaverse Adımı

TC Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yerli ve milli metaverse şirketi olan Metavision ile ortaklık kurduğunu duyurdu.

22 Ağustos 2022

Nike’ın NFT Geliri 185 Milyon Doları Aştı

Popüler spor giyim markalarından Nike’ın NFT gelirleri, kripto kışına rağmen 185 milyon doları geride bıraktı.

24 Ağustos 2022

Alameda Research Eş CEO’su İstifa Etti

FTX’in kurucusu olan Sam Bankman-Fried tarafından kurulan kripto ticaret firması Alameda Research’ün Eş CEO’su Sam Trabucco istifa etti.

24 Ağustos 2022

M&Ms’ten Bored Ape Yacht Club Temalı Şekerleme

Ülkemizde de çeşitli şekerleme ürünleri olan Mars, geçtiğimiz aylarda NFT, web3 ve metaverse üzerinde M&M’s ismini tescil ettirmişti. M&M’s şimdi de Bored Ape Yacht Club NFT temalı şekerlemelerini satışa sundu.

29 Ağustos 2022

İran, Bitcoin ve Kripto Para Ödemelerini Onayladı

İran, finans ve bankacılık sektöründe uygulanan ABD yaptırımlarını aşmak için yeni bir karar aldı. Alınan karara göre İran ithalat için Bitcoin ödemelerini onayladı.

31 Ağustos 2022

Ticketmaster, Dapper Labs Ortaklığını Duyurdu

Ticketmaster tarafından yapılan son açıklamada, etkinliklerle ilgili NFT’lerin yayınlanması için Blockchain firması Dapper Labs ile ortaklık kurulduğunu açıkladı.

31 Ağustos 2022

Michael Saylor ve Şirketine Vergi Kaçakçılığı Davası

Washington DC Başsavcısı Karl Racine, eski MicroStrategy CEO’su Michael Saylor’a vergi kaçakçılığı iddiasıyla dava açıldığını açıkladı.

31 Ağustos 2022

AB, Yeni Bitcoin Madencilik Teklifini Oyladı

Daha önce Bitcoin’in iş kanıtı (PoW) madenciliğine kısıtlamalar getirme teklifi sunan ancak bunu başaramayan Avrupa Yeşiller Partisi’nin yeni kripto para madenciliğine alternatif teknikler üzerine araştırma yapılsın teklifi Avrupa Birliği milletvekilleri tarafından oylandı. Yeşiller partisinin bu teklifi reddedildi.

Eylul

Eylül

1 Eylül 2022

Japonya Düzenleyicisinden Kripto Vergilerini Hafifletme Teklifi

Japonya‘nın düzenleyicisi Finansal Hizmetler Ajansı (FSA), ekonomik teşvik için kripto ve hisse ticareti vergilerini hafifletmeyi öneriyor.

6 Eylül 2022

Sony Music, NFT Odaklı Ticari Marka Başvurusunda Bulundu

Sony Music, NFT destekli medya, müzik ve podcast prodüksiyonunda kullanılmak üzere Columbia Records’un logosu için ticari marka başvurusunda bulundu.

15 Eylül 2022

Ethereum Merge Gerçekleşti

Ethereum Blockchain ağının merakla beklenen Merge yükseltmesi gerçekleşti. Paris yükseltmesinin 58.750.000.000.000.000.000.000.000. TTD tetiklenmesi ile birlikte Ethereum Mainnet ve Beacon Chain‘i birleşti ve Proof-of-Stake’e (POS) geçiş sağlandı. Bu geçiş ile birlikte Surge’ün de ilk adımı atılmış oldu.

19 Eylül 2022

Cumhurbaşkanlığı, Digiathon 2022 Etkinliğini Duyurdu

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Twitter hesabı üzerinden Digiathon 2022 duyurusunu gerçekleştirdi.

26 Eylül 2022

Do Kwon için Beklenen Kırmızı Bülten Geldi

Do Kwon‘un peşini bırakmayan Güney Kore, Interpol’den istediği onayı almayı başardı. Terra’nın kurucusu Do Kwon artık kırmızı bülten ile aranıyor.

27 Eylül 2022

FTX, Voyager Digital’in Varlıklarını Satın Aldı

İflas eden kripto borç veren Voyager Digital’in varlıkları için satın alma ihalesi tamamlandı. Voyager Digital tarafından yapılan açıklamada, Voyager varlıklarını satın alma ihalesini kripto para borsası FTX US kazandı.

28 Eylül 2022

FTX US Başkanı Görevinden İstifa Etti

Kripto para borsası FTX’in ABD operasyonlarını yürüten FTX US önemli bir yöneticisini kaybetti. FTX US’nin başkanı Brett Harrison görevinden istifa ettiğini açıkladı.

28 Eylül 2022

ECB’den Lagarde: Dijital Euro Ticari Amaçlarla Kullanılmayacak

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde da dijital Euro’nun geleceği hakkında ticari amaçlarda dijital Euro’nun kullanılmayacağını açıkladı.

29 Eylül 2022

SWIFT, Chainlink Ortaklığını Açıkladı

Sınır ötesi ödemelere izin veren bankalar arası mesajlaşma sistemi olan SWIFT yeni iş birliğini duyurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamada Chainlink ile ortaklık kurulduğu belirtildi.

29 Eylül 2022

CFTC Başkanı: Yapacağımız Düzenleme Bitcoin’e Yarar

Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) Başkanı Rostin Behnam ise CFTC’nin liderliğinde yapılacak bir düzenlemenin, Bitcoin fiyatında artış sağlayabileceğini belirtti. Bununla birlikte sadece fiyat değil, kripto sektörü için de önemli faydaları olabileceğinin altını çizdi.

29 Eylül 2022

Avrupa Birliği’nin AML Kuralları Kapsamı Genişliyor

Avrupa Parlamentosu son dönemde kripto para birimleri konusunda yeni adımlar atıyor. Avrupa Parlamentosu’nun kara para aklama mücadele düzenlemesinde bir dizi değişikliğin yapılması ve kapsamın genişletilmesi planlanıyor.

29 Eylül 2022

Warner Music Group, NFT Alanında OpenSea Ortaklığını Duyurdu

Dünyanın en büyük müzik şirketlerinden birisi olan Warner Music Group, NFT alanında genişlemeye devam ediyor. Warner Music Group NFT alanında genişlemek için OpenSea ile ortaklık kurdu.

30 Eylül 2022

SEC’in Ripple Davasındaki Koruma Talebi Reddedildi

SEC ve Ripple arasındaki dava uzun bir süredir devam ediyor. Taraflar son olarak mahkemeden davanın kısa süre içerisinde tamamlanmasını istemiş olsa da davanın bir süre daha devam edeceğini söyleyebiliriz. Son olarak SEC’in Ripple davasındaki belge koruma talebi yetkili mahkeme tarafından reddedildi.

30 Eylül 2022

Tutuklanan Tornado Cash Geliştiricisi Hapse Girecek

Amerika Birleşik Devletleri’nin geçtiğimiz aylarda yaptırım listesine eklediği Tornado Cash’in geliştiricilerinden birisi Hollanda’da yakalanmıştı. Yakalanan Tornado Cash geliştiricinin tutuklanmasına itiraz kararının reddedilmesinin ardından geliştirici hapse gönderilecek.

Ekim

Ekim

4 Ekim 2022

McDonald’s, Lugano Kentinde Bitcoin Ödeme Hizmeti Başlattı

Kripto para birimleri birçok farklı alanda kullanılmaya başlandı. Özellikle fast food zincirleri de bu alandaki çalışmalarını hızlandırmış durumda. Son olarak McDonald’s da 4 Ekim’de İsviçre’nin Lugano kentinde Bitcoin (BTC) ile ödeme hizmeti başlattı.

6 Ekim 2022

Do Kwon’un Pasaportu Geçersiz Hâle Getirildi

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Do Kwon‘dan pasaportunu 14 gün içinde iade etmesini istedi. Eğer iade edilmezse pasaportun idari olarak geçersiz sayılacağı belirtildi. Bunun üzerine duyuruya uymayan Kwon’un pasaportu geçersiz kılındı.

6 Ekim 2022

Shiba Inu Oyunu “Shiba Eternity” Oyunlarına Kavuştu

Popüler meme kripto para birimi Shiba’nın (SHIB) CCG (kart) oyunu Shiba Eternity, gün geçtikçe ilgi toplamaya devam ediyor. Uzun süredir beklenen Shiba Eternity oyunu 6 Ekim Perşembe günü yayına girdi. Oyun hızla en çok indirilenlerde üst sıralara taşındı.

16 Ekim 2022

Bank of America: Gençler Kriptoya Yöneliyor

Bank of America, genç varlıklı Amerikan vatandaşlarının portföylerinde kripto para tutma olasılığının, 43 yaş ve üstü yatırımcılara göre 7.5 kat daha fazla olduğunu açıkladı. Veriler Bank of America’nın yaptığı bir araştırma sonucu elde edildi.

18 Ekim 2022

Aptos Mainnet Hayatına Başladı

4 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Aptos, 18 Ekim Salı günü kullanıcıları ile buluştu. Aptos’un geliştirilirken oldukça büyük bir kısmı Meta’nın başarısız kripto projesi Diem (Libra) kaynaklı kullanıldı.

Kasm

Kasım

1 Kasım 2022

Web Summit 2022 Başladı

Portekiz’in başkenti Lizbon’da gerçekleşen Web Summit 2022 etkinliği gerçekleşti. 1 – 4 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleşen etkinlikte kripto ve finans alanından önemli kişiler konuşmacı olarak yer alırken, 71.000’in üzerinde katılım sağlandı.

3 Kasım 2022

Instagram Kendi NFT Pazar Yerini Başlattı

Instagram, uygulama üzerinden bir NFT pazar yeri uygulaması sunmayı planlıyor. Instagram’ın ana şirketi olan Meta, açıklamasında NFT’ler için yaklaşan “uçtan uca araç seti” ile kullanıcıların Instagram üzerinden satmak üzere kendi NFT’lerini oluşturmalarını ve başlatmalarını mümkün hale getirecek. Bu noktada her ne kadar kısıtlı bir kullanıcı kesimine sahip olsa da Instagram üzerinde NFT’ler aktif olarak kullanılıyor.

8 Kasım 2022

Çöküşün İlk Çatlağı: Kripto Borsası FTX Para Çekim İşlemlerini Durdurdu

En büyük rakibi Binance ile savaş halinde olan kripto borsası FTX’in zincir üstü verileri incelendiğinde müşterilerinin para çekme işlemlerini durdurduğu ortaya çıktı. Twitter üzerinde kullanıcılar varlıklarını çekemediklerini belirtirken adreslerin de durduğu ifade edildi. Ancak ilerleyen dönemde FTX’in iflasına giden yolsa ilk zorlukları yaşadığını anlaşılıyor.

11 Kasım 2022

FTX İflasını Açıkladı

Hafta boyunca yaşanan krizlerin bir sonucu olarak daha fazla hayata tutunamayan FTX, beraberinde 134 şirketi de katarak iflas başvurusunda bulundu. Bu şirketler arasında Alameda, LedgerX gibi şirketler de yer aldı.

13 Kasım 2022

Kripto Para Borsası Binance, FTT Mevduatlarını Duraklattı

14 Kasım 2022

Günlük işlem hacmine göre dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in CEO’su Changpeng Zhao, şirketin FTT varlıklarına dair yeni açıklamalarda bulundu. Changpeng Zhao Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, FTX’in yerel token’i olan FTT mevduatlarını duraklattığını belirtti.

BlockFi, Para Çekme İşlemlerini Durdurdu

BlockFi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, para çekme işlemlerinin askıya alındığını belirtti. BlockFi açıklamasında, FTX’in durumu konusunda netlik olmaması sebebiyle her zamanki gibi işlemlerine devam edemeyeceğini dile getirdi. Yaşanan gelişme, BlockFi’ın tüm ürünlerinin normal şekilde çalıştığını açıklaması ve firma genelindeki çalışanların FTX ile ilgili müşteri endişelerini yatıştırmasından yalnızca bir gün sonra geldi.

14 Kasım 2022

Visa, FTX Ortaklığını Sonlandırdı

Geçtiğimiz aylarda ödeme devi Visa, Latin Amerika, Asya ve Avrupa’ya odaklanan 40 ülkede banka kartları sunmak için küresel kripto borsası FTX ile ortaklık kurduğunu duyurmuştu. Visa bu açıklamasında mevcut ortaklığın ABD’de zaten bulunduğunu dile getirmişti.

17 Kasım 2022

El Salvador Her Gün 1 Bitcoin (BTC) Alacağını Açıkladı

El Salvador, ilk Bitcoin alımını 6 Eylül 2021 tarihinde yapmış, o tarihte 400 BTC almıştı. Devam eden günlerde ve haftalarda BTC alımına devam eden El Salvador’un elinde şu anda 39.3 milyon dolar değerinde 2 bin 381 BTC var. Ancak ülke her gün 1 Bitcoin (BTC) alarak bunu istikrara kavuşturmak istiyor.

23 Kasım 2022

Nureddin Nebati, FTX ile İlgili MASAK’ın İnceleme Başlattığını Açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı’nın, FTX.com ticari unvanıyla faaliyet gösteren kripto alım satım platformuyla ilgili gerçek ve tüzel kişiler nezdinde inceleme başlatıldığını açıkladı.

Aralk

Aralık

1 Aralık 2022

Telegram’ın CEO’sundan Merkeziyetsiz Borsa Sinyali

Discord ve Twitter ile birlikte adını sık sık duyurmayı başaran Telegram, son olarak yeni bir haber ile gündeme geldi. Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, yeni cüzdan ve merkeziyetsiz borsa üzerinde yeni planları olduğunu söyledi.

5 Aralık 2022

Oxford’a Göre Yılın İkinci Sözü “Metaverse” Oldu

Oxford’un her yıl geleneksel olarak düzenlediği yılın sözü anketinin sonuçları açıklandı. Oxford, yılın sözcüğü olarak Goblin Mode’u seçerken, metaverse hemen ikinci sırada konumlandı.

6 Aralık 2022

Amazon, FTX Dizisinin Yayın Hakkını Aldı

E-ticaret devi Amazon, Prime Video servisine yeni içerikler eklemeye devam ediyor. Şirket tarafından yapılan açıklamada, son dönemin en çok konuşulan konularından olan FTX ve Sam Bankman-Fried’in çöküşünü anlatan bir dizinin yayın hakkının alındığı belirtildi.

10 Aralık 2022

Yuga Labs ve Moonpay’e NFT Davası

Kaliforniyalı bir hukuk firması, aralarında MoonPay ve Yuga Labs’ın da yer aldığı 40 kişi ve şirkete karşı, bunların açıklanmayan ünlülerin cirolarından oluşan “büyük bir planın” parçası oldukları iddiasıyla toplu dava açtı.

10 Aralık 2022

Çin, Kripto ile 1.7 Milyar Dolar Aklayan Çeteyi Çökertti

Kripto paralar söz konusu olduğunda Çin‘i uzun zamandır göz önünde görmüyoruz. Bunun en büyük sebebi ülkede hem kripto paraların hem de madenciliğin yasaklanmış olması. Ancak bu durum ülkedeki kripto faaliyetlerinin sonlandığı anlamına gelmiyor. Öyle ki ülkedeki yerel bir haber ajansının açıkladığı üzere Çinli yetkililer 1.7 milyar dolarlık kripto para aklayan çeteyi çökertti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala