Bitcoin (BTC) $ 61,971.60 0.29%
Ethereum (ETH) $ 2,410.57 0.33%
BNB (BNB) $ 562.47 1.06%
Solana (SOL) $ 142.40 0.83%
XRP (XRP) $ 0.529341 0.74%
Cardano (ADA) $ 0.349417 0.85%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109406 0.31%
Al veya Sat Paribu

İran-İsrail gerilimi ve piyasalara yansıması…

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 4 dk

Paylaş:

Ramazan Bayramı resmi tatil dolayısıyla İran-İsrail gerilimini yurt içi piyasalarda hissetmedik. Sadece küresel piyasalardaki yansımalarının rakamlarını gördük. Yani, içerde ne alabilen ne de satabilen vardı.

Konu savaş olunca emtia fiyatları normal olarak yükseliş yönlü direkt olarak etkilenir. Ons altın (xau/usd) 2.431 dolar, ons gümüş (xag/usd) 29,79 dolar, petrol 92,46 dolar seviyelerine yükseldiğini gördük.

Aynı günün akşamı ise sert düşüşler gördük. Ons altın 2.343 dolar, ons gümüş 27,87 dolar, petrol 89,71 dolar seviyesinden haftayı tamamladı.

Gram altın (fiziki) 2.700 lira, gram gümüş 31,02 lira seviyelerini test etti. Aynı günün akşamında gram altın 2.575 lira, gram gümüş 29,02 lira seviyesinden haftayı tamamladı.

Şimdi merak edilen şu: “Yükselişler devam edecek mi, yurt içi piyasalara yansıması nasıl olur?” Cevap: Bu sorunun cevabı İran-İsrail arasında kontrollü bir çatışma başlayıp başlamamasında. Yani, söz konusu savaş ise iki ülke arasındaki açıklamalar ve eylemler takip edilir. Böyle bir ortamda teknik meknik çalışmaz. Çünkü öngörülemeyen bir süreçtir, karanlık bir tüneldir. Kişi dış politika tecrübesine çok güveniyorsa illa ki bir pozisyon alır. Ya karamsardır full malda kalır, ya da iyimserdir satış pozisyonu açar. Bu karar tamamen kişinin iç hissayatı ve tecrübesiyle alakalıdır.

Ancak Cuma günü piyasalarda çarşı pazar karışmışken sosyal medya hesaplarımdan yoğun mesaj trafiğim vardı. Özellikle korku ve panikle sanal kumar oynayan, açığa işlem yapan, kaldıraçlı pozisyonu olanlar içindi. Çünkü onlar kumar bağımlısı olduğundan yazık edeceklerdi kendilerine. Nihayetinde Cuma günü ons altın 100 dolar, gram altın 140 lira geriledi. Yapmayın, etmeyin uyarılarım inşallah işe yaramıştır. Yoksa büyük batak verenler olmuştur. Bayram da onlara zehir olmuştur.

Öncelikle Bircoin ile başlayayım. Çünkü 71.267 dolar seviyesinden 65.023 dolar seviyesine kadar gerilemişti. Yani, yüzde 6 civarında değer kaybetmişti. Bu değer kayıpları benim için sürpriz değil. Arefe günü 72.086 dolar seviyesindeyken 66.500 dolar seviyesini beklediğimi söylemiştim.

Şahsen düşüşleri alım fırsatı olarak görüyorum. Ancak kademeli olarak ve bu kademeyi Mayıs’ın 15’ine kadar devam ettirmek gerek. Mayıs için de negatif beklentim devam ediyor. Yıl içinde yeni rekorlar bekliyorum.

Ben ve yol arkadaşlarım 9 bin puan seviyesinden borsadan çıkıp 23,65’den gümüşe giriş yapmıştık. Bayram öncesi altın pozisyonları artarak devam etti. Euro ve dolara da yüklendiler (çünkü parite yapacaklar.) Ramazan Bayramı tatiline 9.814 puan seviyesinden çıkmıştık. 

Kısa vadede düşüş öngörüm devam ediyor. Orta vadede ise 12 bin puan seviyesi yine masada kalmaya devam edecek. Mayıs ayında borsada da düşüşün devam etmesini bekliyorum. Biz, Mayıs’a kadar borsa ve onslar için beklemedeyiz. Mayıs ayı için yatırımcıyı çok uyarmıştım. Nedenini jeopolitik risklere bağlayarak anlatmıştım. Beklediğimden iki hafta önce gerçekleşti ama gerçekleşti.

Ons altın tarafını iki haftadır tercih etmediğimi sık sık (bayram haftası ve tatil haftası) beyan ettim. “2.350 dolar seviyesinin üzerinde almam, dolar alıp onsların gerilemesini beklerim” uyarılarım vardı. Ve aynı düşüncem devam ediyor.

Uyarıyı dinlemeyenler Cuma günü öğle saatlerinde altının 2.431 dolar seviyesine yükseldiğini görünce çifte bayram sevinci yaşadılar. Ancak bu sevinç çok uzun sürmedi ve akşam saatlerinde 100 dolarlık satış geldi.

Savaş ortamında yükseliş veya düşüş takip edilmez. Olayların nereye evrileceği takip edilir. Eylem olacak mı, olmayacak mı takip edilir. Finansal okuryazarlılığı iyi olan, kendi yetiştirmiş kaliteli yatırımcılar bayram öncesi bu kadar gerginlik varken 5 günlük tatili açıkta girmez.

Ama elindeki üç kuruşun değer kazandığını görenler büyük fotoğrafı göremiyor. Halbuki savaş çıkarsa elindeki birikimi de onu kurtaramamak algılayamıyor. Ne mi olur? Komşu ülke sonuçta direkt bizim piyasaya yansır.

Bölgede haritayı yeniden çiziyorlar. İran, ABD ve İsrail için bölgede büyük bir tehdittir bahanesiyle İran’ın tüm savunma sistemini vurup çökertecekler. İsrail alanı genişletmek istiyor, Suriye’den Rusya ve İran’ı tamamen çıkartmak bölgeye terör örgütlerini yerleştirmeyi planlıyorlar. Piyasa fırsattan istifade manipülasyon yapıyor. Büyük balinalar yüksekten satış yapıyorlar. Olaylar netlik kazanmadan sosyal medyadan yanlış bilgiler ve görüntüler paylaşıyorlar. Oyun büyük yani. O elindeki 300-500 gram altınla bayram edenler boşuna gaza gelmemeli.

Gerçekten bir savaş çıkarsa bunun adı III. Dünya Savaşı olur. O zaman 2-3 bin dolar değil 5 bin doları telaffuz edebilirsiniz. Ancak dünya o gün çooook farklı bir yerde olur. Kimseyi elindeki altını kurtaramaz.

İki ihtimali mi satın almak mı istiyorsun?

1- İran, kontrollü ve kısa vadeli çata pat yaparsa altın 3 bin dolar

2- İran misilleme yapmaz sular durulursa altın 2 bin 200 dolar

Ben ne mi yapıyorum? Euro ve dolar ile ilgileniyorum. Düşeni topluyorum. Çünkü onslar gerilediğinde parite yaparım. Bunu kim olarak mı söylüyorum? Altının 2.350 dolar seviyesine yükseleceğini 4,5 aydır yazan ve anlatan biri olarak söylüyorum. Mayısı bekliyorum. EUR/USD paritesinin 1 puan daha gerilemesini bekliyorum. Buna rağmen topluyorum. Mayıs ola hayrola.

islammemis

Yazar: İslam Memiş

Milady NFT Koleksiyonunun Hacmi Yükseldi

Son dönemlerin popüler konularından birisi olan NFT’ler, kripto para birimlerinin toparlanmaya başlamasıyla yine gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde Elon Musk’ın Twitter hesabı üzerinden paylaştığı Milady NFT koleksiyonunun hacmi, yapılan paylaşım sonrasında artmaya devam ediyor. Milady NFT Koleksiyonuna Elon Musk Etkisi Milady NFT koleksiyonunun arkasındaki kuruluş olan Milady Maker, sosyal medya platformu Twitter’ın sahibi olan Elon Musk’ın ...

Bağlantıyı kopyala