bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 68,027.23 3.66%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,688.67 3.99%
bnb
BNB (BNB) $ 595.00 1.01%
solana
Solana (SOL) $ 180.30 8.85%
xrp
XRP (XRP) $ 0.623872 6.43%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.714949 3.54%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.1617 6.07%

Bitcoin (BTC)


Bu sayfa üzerinden lider kripto para birimi Bitcoin’e ilişkin merak ettiğiniz tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. 1 Bitcoin kaç TL, 1 Bitcoin kaç Dolar, 1 Bitcoin kaç Euro, Bitcoin grafiği, Bitcoin haberleri, Bitcoin yorumları BTC analizleri, Bitcoin (BTC) nasıl alınır… Bitcoin ilk çıktığında ne kadardı? Hepsi ve daha fazlasını “Bitcoin” sayfamız üzerinden takip edebilirsiniz.

Bitcoin nedir
BERLIN, GERMANY – FEBRUARY 15: In this photo illustration model Bitcoins lying on Dollar bills on February 15, 2016 in Berlin, Germany. (Photo Illustration by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)


Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto adı arkasına gizlenen kişi veya kişilerce geliştirildi. “Bitcoin: Eşten Eşe Nakit Sistemi” başlıklı teknik döküman ile duyurulan Bitcoin, 2009 yılının Ocak ayında piyasaya sürüldü. Açık kaynak kodlu bir yazılım olarak tüm insanlığın kullanımına sunulan Bitcoin, herhangi bir merkezi kuruma veya kişiye bağlı olmaması nedeniyle çok kısa süre içerisinde devasa bir benimsenmeye ulaştı.

Bitcoin Fiyatı, Fiyat Grafiği ve Fiyat Hesaplama

Güncel Kripto Para Piyasası Verilerine Göre 1 Bitcoin (BTC) Ne Kadar?

1 Bitcoin kaç dolar, 1 Bitcoin kaç Euro ve 1 Bitcoin kaç TL, merak ediyorsanız işte anlık fiyat verileri:

  • 1 Bitcoin (BTC) = $ 68,027.23
  • 1 Bitcoin (BTC) = 62.490,41
  • 1 Bitcoin (BTC) = 2.190.166,60 TL

Bitcoin Grafiği


Canlı Bitcoin fiyat grafiği üzerinden Bitcoin anlık fiyatını, Bitcoin USD değerini anlık olarak takip edebilirsiniz. Bitcoin’in son 24 saatlik en düşük, en yüksek değerini bu sayfa üzerindeki grafikler üzerinden takip edebilirsiniz.
Bitcoin ne kadar? Bitcoin verileri, piyasa kapitalizasyonu, grafikleri, fiyatları, işlemleri ve hacmi… Hepsi ve daha fazlası BTCHaber.com’da.

Bitcoin (BTC) Teknik Analizi

BTC/TL, BTC/USD BTC/EUR Fiyat Hesaplama


Bitcoin Nedir?

2009 yılının Ocak ayında kullanıma sunulan Bitcoin, ilk başarılı kripto para birimidir ve aynı zamanda ilk başarılı Blockchain’dir.

Bitcoin, Ocak 2009’da oluşturulmuş bir dijital para birimidir. Satoshi Nakamoto adı arkasına gizlenen gizemli kişi veya kişilerce geliştirilen Bitcoin, teknik dökümanında da (whitepaper) belirtildiği üzere geleneksel çevrimiçi ödeme servislerinden çok daha düşük işlem ücretleri sunuyor. Öte yandan Bitcoin, geleneksel para birimlerinin aksine, Blockchain teknolojisi sayesinde merkezsiz bir otorite tarafından yönetiliyor.

Bitcoin bir tür dijital para birimi olduğundan fiziksel bir formu bulunmuyor. Bitcoin veya diğer kripto para birimlerinde bakiyeler, Blockchain veya diğer dağıtık defter teknolojileri aracılığıyla herkesin erişim hakkına sahip olduğu halka açık defterlerde tutulur.

Bitcoin

Bitcoin ağında işlemler, devasa boyutlardaki işlem gücü aracılığıyla doğrulanır. Yeni Bitcoin’ler herhangi bir merkez bankası, hükümet veya kurum tarafından üretilmez, desteklenmez. Dünyanın dört bir yanında hükümetler, lider kripto para birimine yönelik olumsuz açıklamalar yapsalar da Bitcoin büyük bir popülariteye ulaşmayı başardı. Aynı zamanda Bitcoin, alternatif coin olarak bilinen altcoin’lerin binlercesinin geliştirilmesini ve kullanıma sunulmasını tetikledi. Bitcoin’in sembolü BTC’dir.

Bitcoin Madenciliği

Bitcoin madenciliği, yeni BTC’lerin dolaşıma girme sürecidir. Genel olarak Bitcoin madenciliğiyle ağa yeni bloklar eklenir. Yeni Bitcoin’lerin üretilmesi zorlu bulmacaların çözülmesini gerektirir. Yeni blokların eklenmesi sürecinde madenciler, blok ödülü ile ödüllendirilir. Bitcoin ağındaki blok ödülleri ise 210.000 blokta bir yarılanır. Bitcoin’in piyasaya sürüldüğü 2009 yılında blok ödülü 50 BTC’ydi.

Bitcoin madenciliği, ağdaki işlem kayıtlarını ekler ve doğrular. Madenciler birkaç bitcoin ile ödüllendirilir; ödül her 210.000 blokta bir yarıya indirilir. 2009’da blok ödülü 50 yeni bitcoin idi. 11 Mayıs 2020’de üçüncü yarılanma gerçekleşti ve her keşfedilen blok için ödül 6.25 Bitcoin’e düştü.

Bitcoin madenciliği yapmak için çeşitli donanımlar kullanılabilir. Ancak, bu cihazların bazıları diğerlerine nispeten daha güçlü olduğundan daha yüksek getiri sağlar. ASIC olarak da bilinen Uygulamaya Özgü Tümleşik Devreler, belirli bilgisayar yongaları ve Grafik İşlem Birimleri (GPU’lar) gibi daha gelişmiş işlem birimleri daha fazla ödül elde edebilir. Bu ayrıntılı madencilik işlemcileri madencilik rig’i olarak bilinir.

Bir Bitcoin sekiz ondalık basamağa bölünebilir (bir bitcoinin 100 milyonda biri) ve bu en küçük birime Satoshi adı verilir. Gerekirse ve katılan madenciler değişikliği kabul ederse, Bitcoin gelecekte daha da fazla ondalık basamağa bölünebilir.

Bitcoin’i Anlamak

Bitcoin ağı, Bitcoin kodunu çalıştıran ve blok zincirini depolayan bir bilgisayarlar topluluğudur (“düğümler” veya “madenciler” olarak da adlandırılır). Metaforik olarak, Blockchain, bir bloklar topluluğu olarak düşünülebilir. Her blokta bir işlem yığını bulunur. Blok zincirini çalıştıran tüm bilgisayarlar aynı blok ve işlem listesine sahip olduğundan ve bu yeni blokların yeni Bitcoin işlemleriyle doldurulduğunu şeffaf bir şekilde görebildiğinden, kimse sistemi aldatamaz.

Bir bitcoin “node”‘u çalıştırsalar da çalıştırmasalar da herkes bu işlemlerin gerçek zamanlı olarak gerçekleştiğini görebilir. Hain bir eylem elde etmek için, kötü bir aktörün Bitcoin’i oluşturan bilgi işlem gücünün %51’ini çalıştırması gerekir. Bitcoin ağında Haziran 2021 itibariyle yaklaşık 10.000 node bulunuyor ve bu sayı her geçen gün artıyor, bu da şu an için %51 saldırısını pek olası kılmıyor.nf

Ancak bir saldırı olursa, Bitcoin madencileri yani bilgisayarlarıyla bitcoin ağına destek veren insanlar, muhtemelen yeni bir blok zincirine geçer ve kötü aktörün saldırıyı gerçekleştirmek için sarf ettiği çabayı boşa çıkarırlar.

Tyler Winklevoss Bitcoinin BTC Degeri Artarken ABD Dolari Tuvalet Kagidi Gibi Degersizlesiyor

Kullanıcıların Bitcoin bakiyeleri, onları oluşturmak için kullanılan matematiksel şifreleme algoritmasıyla birbirine bağlanan uzun sayı ve harflerden oluşan genel ve özel “anahtarlar” kullanılarak tutulur. Açık anahtar bir banka hesap numarasına benzetilebilir, herkesle paylaşılabilir ve cüzdana Bitcoin gönderilmesine olanak sağlayan adres olarak kullanılır.

Özel anahtar ise ATM PIN’ine benzetilebilir. Özel anahtarlar cüzdana özeldir ve sadece hesap sahibi tarafından bilinmelidir. Özel anahtar Bitcoin aktarımında işlemi yetkilendirmek için kullanılır. Özel anahtar, fiziksel veya dijital bir donanım cüzdanları ile karıştırılmamalıdır. Çünkü bu noktada “cüzdan” terimi biraz yanıltıcı olabilir zira, Bitcoin’in merkezsiz doğası, BTC’lerin asla bir cüzdanda “depolanmadığı” anlamına gelir, bakiyeler bunun yerine merkezsiz bir şekilde bir blok zincirinde saklanır.

Bitcoin’in Tarihi

18 Ağustos 2008
Bitcoin.org alan adı kaydedildi. Bugün, günümüzde hala bu alan adı “WhoisGuard korumalıdır”, yani onu kaydeden kişinin kimliği herkese açık bilgi olarak paylaşılmıyor.

31 Ekim 2008
Satoshi Nakamoto adını kullanan bir kişi veya grup, metzdowd.com’daki Kriptografi Mail listesinde bir duyuru yayınladı: “Tamamen eşler arası, güvenilir bir üçüncü taraflara ihtiyaç duymayan yeni bir elektronik nakit sistemi üzerinde çalışıyorum. Bu şimdi Bitcoin.org’da yayınlanan “Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı ünlü teknik inceleme, Bitcoin’in Magna Carta’sı olarak değerlendirilebilir.

3 Ocak 2009
İlk Bitcoin bloğu çıkarıldı – Blok 0. Bu aynı zamanda “genesis bloğu” olarak da bilinir ve şu metni içerir: “The Times 03/Jan/2009 Şansölye, bankalar için ikinci kurtarma paketinin eşiğinde”, Satoshi Nakamoto bu manşeti, Bitcoin madenciliğine 3 Ocak 2009 başladığının bir kanıtı olarak genesis bloğuna ekledi.

8 Ocak 2009
Bitcoin yazılımının ilk versiyonu Kriptografi Mail listesinde duyuruldu.

9 Ocak 2009
Bitcoin ağındaki ilk blok olan Genesis Blok çıkarıldı ve Bitcoin madenciliği resmen başladı.

Satoshi Nakamoto Kimdir?

Bitcoin’i kimin icat ettiğini kimse bilmiyor veya en azından şu an için kesin olarak bilinmiyor. Satoshi Nakamoto, 2008 yılında Bitcoin teknik dökümanını yayınlayan ve 2009’da piyasaya sürülen orijinal bitcoin yazılımı üzerinde çalışan kişi veya grupla ilişkilendirile Bitcoin’in yaratıcısına verilen isimdir. O zamandan bu yana, birçok kişi ya olduğunu iddia etti. Ancak bu rehber içeriğin hazırlandığı 2021 yılının Haziran ayı itibariyle Satoshi’nin arkasındaki gerçek kimlik (veya kimlikler) belirsizliğini korumaktadır.

satoshi nakamoto

Medyanın Satoshi Nakamoto’yu Bitcoin’i yoktan var eden yalnız, donkişotvari bir dahi olduğuna dair haberleri cazip gelse de, bu tür yenilikler genellikle tek bir adımda gerçekleşmez. Tüm büyük bilimsel keşifler, ne kadar orijinal görünse de, daha önce var olan araştırmalara dayanır.

Bitcoin ilk başarılı kripto para birimi olarak ön plana çıksa da Adam Back’in 1997 yılında icat ettiği Hashcash’i, Wei Dai’nin b-money’si, Nick Szabo’nun Bit Gold’u, Hal Finney’in Proof-of-Work’ü, Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’i geliştirirken esinlendiği projeler. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde yukarıda saydığımız isimlerin hatta belki de daha fazlasının Bitcoin’in geliştirilmesinde kilit rol oynadığı düşünülüyor.

Bitcoin’in mucidinin kimliğini gizli tutmaya karar vermesinin arkasında birkaç olası motivasyon var. Bunlardan ilki mahremiyet: Bitcoin popülerlik kazandıkça, dünya çapında bir fenomen haline geldikçe, Satoshi Nakamoto medya ve hükümetlerden gelen baskılar karşısında zor anlar yaşayacaktı.

Satoshi Nakamoto’nun kimliğini gizlemesinin bir diğer nedeni, Bitcoin’in mevcut bankacılık ve para sistemlerinde büyük bir aksamaya neden olma potansiyeli olabilir. Bitcoin kitlesel olarak benimsenecek olsaydı, sistem ulusların merkez bankası destekli fiat para birimlerini geçebilirdi. Mevcut para birimine yönelik bu tehdit, hükümetleri Bitcoin’in yaratıcısına karşı yasal işlem başlatmaya motive edebilir.

Diğer sebep ise güvenlik. Sadece 2009 yılındaki madencilik faaliyetlerine bakıldığında 32.489 bloğun çıkarıldığı görülüyor; Blok başına 50 Bitcoin ödül oranına göre hesaplandığında, 2009 yılında toplam 1.624.500 Bitcoin’in üretildiği kolaylıkla hesaplanabilir. O dönemde sadece Satoshi Nakamoto ve belki de birkaç kişinin madencilik yaptığı hesaba katılırsa Bitcoin’in gizemli yaratıcısının elinde yüzbinlerce Bitcoin olduğu sonucuna rahatlıkla varabiliriz. Bu çok kolay bir şekilde Satoshi Nakamoto’yu hedef haline getirebilir.

Bitcoin’in Dip ve Tepe Fiyatları

2010 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 0 ABD Doları

2010 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 0,49 ABD Doları

2011 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 0,29 ABD Doları

2011 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 35 ABD Doları

2012 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 4,33 ABD Doları

2012 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 15,4 ABD Doları

2013 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 13,4 ABD Doları

2013 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 1.151 ABD Doları

2014 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 293,67 ABD Doları

2014 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 934,21 ABD Doları

2015 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 176,50 ABD Doları

2015 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 461,16 ABD Doları

2016 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 368,37 ABD Doları

2016 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 967,48 ABD Doları

2017 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 785,22 ABD Doları

2017 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 19.498,68 ABD Doları

2018 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 3.225,30 ABD Doları

2018 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 17.319,19 ABD Doları

2019 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 3.403,96 ABD Doları

2019 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 12.686,39 ABD Doları

2020 En Düşük Bitcoin Fiyatı: 4.830,21 ABD Doları

2020 En Yüksek Bitcoin Fiyatı: 18.500,57 ABD Doları

Bitcoin Nereden, Nasıl Satın Alınır?

Güncel Bitcoin Fiyatı

Bitcoin satın alma işlemine başlamadan önce Bitcoin fiyatına bir göz atalım. Güncel verilere göre şu anda 1 Bitcoin (BTC) fiyatı TL‘den işlem görüyor. Bununla birlikte 1 Bitcoin (BTC) dolar değerinde. Bitcoin (BTC) fiyatı son 24 saatte değişim ile şu anda TL seviyesinde işlem görüyor.

Son 24 saatteki Bitcoin (BTC) hacmi ise dolar ve Bitcoin’in toplam  toplam piyasa değeri dolar seviyesinde. Bitcoin nasıl satın alınır sorusunu soran okuyucularımız için kripto para borsaları, P2P pazar yerleri ve Bitcoin ATM’leri kullanılıyor. Biz bu yazımızda kripto para borsaları üzerinden Bitcoin satın almak isteyenler için konuyu detaylıca özetleyeceğiz. Bitcoin satın almak için öncelikle ihtiyaçlarınıza en uygun kripto para borsasında bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Sonrasında Know-Your-Customer (KYC) doğrulamasını gerçekleştirdikten sonra Bitcoin satın almaya hazırsınız.

Hesabınıza bankanız üzerinden havale veya EFT ile para transferi gerçekleştirebilir, dilerseniz doğrudan kredi kartıyla Bitcoin satın alabilirsiniz. Bununla birlikte farklı kripto para birimlerini Bitcoin paritesinde satarak yine Bitcoin satın alım işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Bitcoin Satın Almak İçin En Popüler Kripto Para Borsaları

Ülkemizde başta Bitcoin olmak üzere kripto para satın almak için en çok kullanılan kripto para borsaları şu şekilde:

  • Paribu
  • BtcTurk
  • Binance

Bitcoin Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kripto para Bitcoin nedir?

Kripto paraların serüveni Bitcoin’le başladı. Başta Bitcoin olmak üzere kripto paralar ABD dolarına ve diğer geleneksel para birimlerine alternatif olarak geliştirilen yeni bir dijital para birimi türüdür. Bitcoin 2009’da yaratıldı ve en büyük ve en eski kripto para birimidir.

Gizemli isim Satoshi Nakamoto kimdir?

2008 yılında Bitcoin’i “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı teknik döküman ile duyuran Satoshi Nakamoto Bitcoin’in yaratıcısı veya yaratıcılarının arkasında gizlendiği takma addır. Bitcoin’in 10 yılı aşkın tarihinde birçok kişi Satoshi Nakamoto olduğunu iddia etti ancak hiçkimse bunu kanıtlayamadı. Bitcoin’in kimliği hala bir sır.

Bitcoin fiyatı oldukça volatildir

Kripto para piyasasına yeni giriş yapan yatırımcılar ve kullanıcılar Bitcoin ve altcoin’lerin yüksek volatilitesi karşısında büyük bir şaşkınlığa uğrayabiliyor. Özellikle bir günde yaşanan %100’ü %1000’i aşkın yükselişler veya %80’e %90’a varan düşüşler kripto paraların yüksek volatilitesi göz önünde bulundurulduğunda oldukça normal.

Kısıtlı arz kıtlık yaratır

Madencilik yoluyla üretilebilecek maksimum Bitcoin adedi 21 milyon ile sınırlı. 2021 yılının Ocak ayı itibariyle, çıkarılacak 2,3 milyon Bitcoin kaldı. BTC’nin sınırlı arzı, insanların Bitcoin’in değerinin zamanla artacağına inanmasının arkasındaki önemli motivasyonlardan bir tanesi.

Dijital kripto para cüzdanı nedir?

Bitcoin’ler tamamen dijitaldir ve şifrelerle korunan cüzdan adı verilen programlarda elektronik olarak saklanır. Bitcoin’i bir başkasına transfer ettiğinizde, onu geri almanın veya işleme itiraz etmenin hiçbir yolu yoktur.

Vergiler için paranızın bir kısmını ayırın

Şu an için kripto paralarda ülkemizde herhangi bir vergilendirme yok. Ancak bu yönde çalışmaların olduğunu biliyoruz. Kripto paralardan elde edilen kazançlara ilişkin vergilendirme çalışmasında her an sona gelinebilir. Bununla birlikte ABD Vergi Dairesi (IRS) Bitcoin’i bir para biriminden ziyade varlık olarak görüyor ve yatırımcıları vergiye tabi tutuyor. Ülkemizde de kısa bir süre içerisinde kripto paraların vergilendirileceğini hesaba katarsak vergi için hazırlıklı olmanızda fayda var.

Şifrenizi kaybetmeyin!

Yaklaşık 140 milyar dolar değerindeki Bitcoin’in yaklaşık %20’lik kısmı insanlar şifrelerini unuttukları için sonsuza kadar kayboldu. Özel anahtarınızı veya anahtar kelimelerinizi kaybederseniz kripto varlıklarınızla sonsuza kadar vedalaşmanız gerekebilir. Zira kripto paralarda herhangi bir üçüncü denetim mekanizması olmadığından kullanıcılar kendi varlıklarının güvenliğinden kendileri sorumludur.

Bitcoin ile ilgili son dakika gelişmeleri ve haberleri

Bitcoin haberleri, son dakika gelişmelerini ve yorumları BTC haber merkezi BTCHaber.com üzerinden sıcağı sıcağına takip edebilirsiniz.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.