bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 68,506.35 3.86%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,625.92 2.73%
bnb
BNB (BNB) $ 574.03 0.48%
solana
Solana (SOL) $ 202.94 8.11%
xrp
XRP (XRP) $ 0.624816 2.85%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.693203 4.85%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151596 5.50%

Ethereum Haberleri

BTCHaber’in Ethereum haberleri sayfası üzerinden öne çıkan Ethereum haberleri, önde gelen analistlerin analizleri ve ETH yorumlarına ulaşabilirsiniz. Son dakika Ethereum haber ve analizleri BTCHaber.com’da.

Ethereum Nedir? 30 Temmuz 2015’te Vitalik Buterin tarafından kullanıma sunulan Ethereum, sıklıkla Bitcoin’le karşılaştırılsa da aslında çok farklı bir misyona sahip. Dünya bilgisayarı olarak adlandırılan Ethereum, merkezsiz Turing sanal makinesi olarak bilinen Ethereum Virtual Machine (EVM) aracılığıyla akıllı sözleşmelere olanak tanıyor. Vitalik Buterin, şu anda binlerce merkezsiz finans protokolüne ev sahipliği yapan Ethereum’la Blockchain tenknolojisine akıllı sözleşme kavramını kazandırdı.

Ethereum ile Bitcoin’in Karşılaştırılması

Bitcoin’de ortalama yeni blokların üretilme süreci 10 dakika sürerken Ethereum’da bu süre 14-15 saniyedir. Bitcoin Proof of Work konsensüs algoritmasını kullanırken Ethereum ise ETH 2.0 ile birlikte Proof of Stake’e geçmeyi planlıyor. Bitcoin’in arzı 21 milyon adetle sınırlıyken Ethereum’da bu konuda bir sınırlama bulunmuyor. Ethereum ağında yani kripto işletim sisteminde güç kaynağı olarak yerel para birimi Ether kullanılır. Buradaki amaç, Blockchain ağı üzerinde akıllı sözleşme protokolleri ve yeni yazılımlar oluşturulmasına imkan sağlamaktır. Bu sayede yeni birçok altcoin geliştirilebilir. Bugün kripto para piyasasındaki birçok altcoin ERC-20 yani Ethereum tabanlıdır. Dağıtık, merkezsiz bir yapıya sahip olan Ethereum, kişisel veriler gibi kritik bilgilerin üçüncü şahıslar tarafından depolanmasının, kontrol edilmesinin veya farklı amaçlar için kullanılmasını engellemeyi amaçlar. Günümüzde yaptığımız tüm işlemlerde ardımızda iz bırakırız. Bu verilerin hepsi merkezi kurumlar tarafından kayıt altına alınır. Geçmişte yaşanan birçok vakada, kullanıcı verilerinin hangi amaçlarla kullanıldığına, kimlere satıldığına acı bir şekilde şahit olduk. Ancak dünya bilgisayarı Ethereum’da bu işlemler tamamen dağıtık ve anonim bir şekilde, dünyanın dört bir yanındaki birçok farklı node tarafından saklanır. Bu nedenle bu bilgilere erişim imkansızlaşır.

Merkezsiz Finans (Decentralized Finance)

En basit anlatımla, merkezsiz finans, finansal ürünlerin halka açık bir merkezi olmayan Blockchain’lerde ağında kullanılabilir hale geldiği ve onları bankalar veya aracı kurumlar gibi kontrol mekanizmalarına mahkum bırakmak yerine herkesin kullanımına açık hale getiren bir sistemdir. Bir banka veya aracı kurum hesabının aksine, DeFi'yi kullanmak için devlet tarafından verilmiş bir kimlik, TCKN veya adres beyanı gerekli değil. Daha spesifik olarak, DeFi, blok zincirler üzerine yazılan yazılımların, alıcıların, satıcıların, borç verenlerin ve borç alanların, bir işlemi kolaylaştıran bir şirket veya kurum yerine, eşler arası veya kesinlikle yazılım tabanlı bir aracı ile etkileşime girmesini mümkün kıldığı bir sistemi ifade eder.

Benzersiz Token’lar (NFT)

Benzersiz token’lar veya daha yaygın bilinen adıyla NFT'ler, Blockchain’deki benzersiz kimlik kodlarına ve onları birbirinden ayıran meta verilere sahip kriptografik varlıklardır. Kripto para birimlerinin aksine, eşdeğerde alınıp satılamaz veya takas edilemez. Bu, birbiriyle aynı olan ve bu nedenle ticari işlemler için bir araç olarak kullanılabilen kripto para birimleri gibi fungible tokenlerden farklıdır.

Ethereum Haber Merkezi

Alanında uzman yazarların, Ethereum haberleri, Ethereum analizleri ve yorumları, merkezsiz finans, NFT’lere yönelik derlediği içeriklere Ethereum haber merkezi BTCHaber üzerinden ulaşabilirsiniz. Son dakika Ethereum haber ve güncel gelişmeler, hepsi ve daha fazlası BTCHaber’de.
Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.