bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,945.20 1.44%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,259.26 0.25%
bnb
BNB (BNB) $ 584.84 1.19%
solana
Solana (SOL) $ 184.80 4.36%
xrp
XRP (XRP) $ 0.599399 1.13%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.416509 2.01%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.134561 4.21%

Dezenflasyon nedir?

turk lirasi tl

Yani ekonomi yönetimi programlarına sadık bir planlamayla devam ediyor. Finansal piyasalara çok ilgi duymayanlar ise dezenflasyonu duyunca ne olduğunu araştırmaya başladı. Ben de bugün dezenflasyonu anlatmaya çalışacağım.

Dezenflasyon ve deflasyon arasındaki fark

Enflasyon sürecinde yaşanan artış hızının yavaşlamasını yani yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçişi ifade etmektedir. Ancak deflasyon ile dezenflasyon bazen karıştırılabiliyor! Deflasyon, fiyatlar genel seviyesindeki azalışı (düşüşü) ifade ederken, dezenflasyon ise fiyatlar genel seviyesindeki görece düşük artışları ifade etmektedir.

Geride bıraktığımız haftada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise “Önümüzdeki dönemde daha da artmasını beklediğimiz rezervlerimiz dezenflasyon sürecini hızlandırarak ekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyümemize katkıda bulunacaktır” açıklamasında bulundu.

Ekonomik istikrarın temel unsurlarından biri görülen dezenflasyon, bir ülkenin ekonomik yapılanmasında önemli rol oynar. Genellikle büyümenin ve istikrarın sürdürülebilirliği için olumlu bir gösterge olarak kabul edilir.

Dezenflasyonist ortamda hâlâ enflasyon vardır ancak oranı giderek azalmaktadır. Bu sayede tüketicilerin alım gücü de artış trendine girer.

Ekonomi yönetimi madem dezenflasyon sürecine girdik dedi, tüketici de artık alım gücünde artış olup olmayacağını gözlemleyebilir.

Etki ve sonuçları:

  • Dezenflasyon sırasında tüketiciler genellikle fiyatların daha da düşeceği beklentisiyle harcamalarını erteleyebilirler.
  • İşletmelerin kâr marjlarını sıkıştırabilir. Fiyatların sabit kalacağı veya düşeceği yönündeki beklenti, kârlılığı olumsuz yönde etkileyen bir faktördür.
  • Borçlu bireyler ve şirketler için de dezenflasyon etkileri farklılık gösterir. Borç faiz oranları genellikle sabit olduğundan gelir beklentisindeki azalma borçlarının geri ödenmesini zorlaştırabilir.
  • Özellikle tüketici harcamaları ve yatırımların azaldığı durumlarda dezenflasyonun ekonomik büyüme üzerinde olumsuz etkileri söz konusu olabilir. Genel bir durgunluk ve daha düşük büyüme oranlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

İslam Memiş

İslam Memiş 1980 İstanbul doğumlu aslen Ordu’lu 2 çocuk babası. Erzurum Atatürk Ünv. İşletme Yönetimi okudu. 4 yıldır Anadolu Ajansı (AA) Finans Analisti olarak görevini sürdürüyor. Sahibi olduğu kuyumcu perakende mağazasını işletiyor. Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın emtia bilirkişilik görevini sürdürüyor. Tüm ulusal kanallara altın ve para piyasalarını yorumluyor.
https://www.btchaber.com

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala