Cumartesi gününden bu yana tüm dünyanın gözü ABD’de. Donald Trump’a düzenlenen suikast girişimi sonrası hem Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimi ihtimalleri hem de marketin vereceği tepkiler incelenmeye değer. Biz de Trump’ın seçilmesi durumunda ABD’yi, dünyayı, kripto piyasasını neler bekliyor anlamaya çalışalım.
Öncelikle dünyada kimler bu olayı nasıl yorumlamış ona bakalım. Reuters, Sky News, CNBC, NY Times, Politico, Fox News gibi kaynaklara göre:
- “Bu suikast girişimi, zaten zor durumdaki Biden yönetimini iyice zora soktu. Demokratlar farklı hamleler yapmadıkça sonuç belli gibi görünüyor. Trump’ın kazanma ihtimaline göre Trump yönetiminin sıcak baktığı marketler önden fiyatlanabilir. ABD’deki politikanın agresiflik seviyesi ise Trump’ın takınacağı tavra göre şekillenecektir.” Tina Fordham – Fordham Global Tahminler
- “Trump’ın kazanma ihtimali yüzde 70. Bitcoin ralli yapabilir. ABD’deki iç huzursuzluk nedeniyle dikkatli olunmalı ancak bu karışıklığın uzun süreceğini sanmıyorum.” Khoon Goh – Asia Research
- “İki hafta önceki başkanlık tartışmasından sonra bu suikast girişimiyle birlikte Trump’ın şansı iyice arttı. Trump genellikle güçlü dolar ve yerel şirketlerin güçlenmesiyle özdeşleştirilir. Harcamaların artması ve parasal genişleme beklenebilir.” Rong Ren Goh – Eastspring Investments
- “Reagan dönemini hatırlarsak suikast girişimi sonrası oyları yüzde 22 artmıştı. Trump için de benzer bir beklentiye girebiliriz. Trump para politikasını salıp enflasyona neden olabilir. Bu durum riskli varlıkların artışına yol açabilir ve sonrasında tekrar faizlerin artışını görebiliriz.” Nick Ferres – Vantage Point
- “Demokratlar çok iyi bir alternatifle gelmedikleri sürece seçimin kazananı belli gibi duruyor. Bu doğrultuda Trump döneminde yüksek enflasyon ve yüksek büyüme görebiliriz. Asya’daki ülkelerin para birimleri değer kaybedebilir.” Hemant Mishr – S Cube Capital
Polymarket verilerine bakıp üstteki yorumları da özetlersek Trump’ın kazanma ihtimali çok yüksek. Trump başkan olduğunda ise geniş bir para politikası ve yine enflasyonist bir dönem bizi bekliyor diyebiliriz. Bu durum kripto piyasasına olumlu yansıyacaktır. Ta ki ABD’de işler kötüleşip yeniden parasal sıkılaşmaya gidilene kadar.
Peki Trump’ın seçildiği senaryoda Bitcoin, Ethereum için hangi seviyeleri bekleyebiliriz? Ayrıca hangi kategorilerdeki altcoinler ön plana çıkabilir?
Bitcoin
Yazılarımı yakından takip edenler bilir. Döngü analizi için Bob Loukas’ın içeriklerini dikkate alıyorum. Alttaki grafikte Bob Loukas’ın senaryolarından birini görüyorsunuz. 52 bin dolar seviyesine doğru bir düşüşten sonra Bitcoin 60 bin dolar seviyesi üzerinde kalıcı olursa marketin yukarı yönlü hareketlerinin yakın olduğunu belirtiyor.
25 yıllık uzmanlığı olan birinden pozitif şeyler duymak kulağa hoş gelse de risk yönetimini ciddiye alıp yine FOMO’ya kapılmadan sakin bir şekilde portföyümü yönetmeye çalışıyorum.
Ethereum
Özellikle ETF ile ilgili bir inceleme yapalım. Spot Bitcoin ETF’leri onaylandığı tarihte BTC fiyatı yaklaşık 45 bin dolardı. Yaklaşık dört ay içinde ETF’lere 12 milyar dolarlık net giriş oldu ve BTC fiyatı yüzde 50 arttı. Şimdi bunu ETH için hesaplamaya çalışalım:
Bloomberg analistleri Eric B. ve James S.’ye göre ETH için girişler BTC’ye göre yüzde 15 civarında olacak. Yani yaklaşık 1,8 milyar dolarlık bir para girişi olacağını bekliyorlar. Öte yandan Ethereum’um market değeri Bitcoin’in üçte biri. Yani bu miktar aslında üç kat etkili olacak.
Kısa bir hesap yaparsak: %50 (BTC fiyatı %50 artmıştı) * %15 (para girişleri) * 3 (BTC’ye göre 3 kat etkili olacak) = %22,5
Kısacası Spot Ethereum ETF’leri onaylandıktan sonraki dört ay içerisinde ETH için yüzde 22,5 fiyat artışı bekleyebiliriz. Ancak şunu da hatırlatmakta fayda var: ABD’deki işsizlik ve enflasyon verileri, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararları, market yapıcıların ve market katılımcılarının davranışları ETH fiyatını etkiliyor. Biz bu hesapla sadece spot Ethereum ETF etkisini hesapladık.
RWA’lar, stablecoin’ler ve DeFi
Trump’ın SEC başkanı Gary Gensler ve Fed başkanı Jerome Powell’a sıcak bakmadığını biliyoruz. SEC başkanını görevden almasına kesin gözüyle bakılıyor. SEC’nin başına kripto marketine daha sıcak bakan bir ismin atanması ABD’deki regülasyonların hızlıca ilerlemesini sağlayacaktır. Jerome Powell’ın görev süresi ise 2026’da tamamlanıyor.
Gerçek dünyada kullanım alanı geniş olan, dolayısıyla regülasyonlara en çok ihtiyaç duyan üç alan RWA (gerçek dünya varlıkları), DeFi (merkeziyetsiz finans) ve stablecoin’ler. RWA tarafında Amerika merkezli Ondo, Centrifuge, Superstate gibi projeler bu durumdan faydalanabilir. Bu gelişmeler olursa tabii ki bütün sektöre pozitif yansıyacaktır.
SEC ile Uniswap arasında süren dava da Uniswap lehine sonuçlanırsa bu durum hem Uniswap hem de tüm DeFi sektörüne para akışı sağlanmasının önünü açacaktır. Ripple da SEC ile süren davasında büyük aşama kaydettiği için bu durumdan pozitif etkileneceğini düşünebiliriz.
Ayrıca Coinbase’in ABD özelinde kripto sektöründe ne kadar geniş bir etkisi olduğunu düşündüğümüzde bir Ethereum katman-2 çözümü Base ön plana çıkacaktır. Yine Coinbase’in iş birliği içinde bulunduğu Circle ile USDC kullanımının yaygınlaşması da sağlanacaktır. Trump’ın merkez bankası dijital paralarına (CBDC) karşı olduğunu ve bu durumun stablecoin’lere pozitif yansıyacağını bekleyebiliriz.
Peki farklı kategorilere nasıl etkisi olur? Örneğin yapay zekâ, memecoin, restaking, GameFi, vb. Bunlara da kısa kısa değinelim.
Yapay zeka projeleri
Yapay zekâ sektörü, S&P 500’deki Microsoft & Nvidia gibi şirketlerin hareketleriyle paralel davranışlar gösteriyor. Parasal genişlemenin bu şirketlerin hisselerine pozitif etki edeceğini, dolayısıyla yapay zekâ tokenlarının da değer kazanacağını düşünebiliriz. Ancak dikkat etmemiz gereken bir konu var: ABD – Çin ilişkileri. Trump’ın Çin’le hiçbir zaman yıldızının barışmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Eğer bu iki ülke arasındaki gerilim tekrar tırmanırsa, özellikle Tayvan üzerinden askeri bir müdahale riski artarsa bu durum yapay zekâ kategorisini baskılayabilir. Tayvan çip üretiminde dünyada tekel durumda ve olası bir üretim aksaklığı tüm teknoloji ve yapay zekâ projelerini ciddi anlamda etkiler.
Memecoin’ler
Memecoin’ler bu boğa marketinde epey güçlü duruyor. Trump’ın da memecoin’lere ve NFT’lere sıcak bakması bu alana para akışlarını hızlandıracaktır. Elon Musk’ın da Trump’ı çok açık bir şekilde desteklemesi Elon Musk ile anılan Dogecoin için de çok pozitif bir hava oluşturabilir.
NFT’ler
NFT’ler son bir-iki yıldır bir türlü aradığı likiditeyi bulamıyor. Belki de Trump’ın etkisiyle bu alanda yeni bir bahar yaşanabilir. Trump birkaç hafta önce kendi NFT’lerini satın alan kişilerle bir yemekte buluşmuştu. GameFi ile NFT’leri paralel düşünürsek bu alanın da 2025’te pozitif günler görmesini bekleyebiliriz.
Peki her şey pozitif mi olacak? ABD – Çin gerginliği dışında herhangi bir risk var mı gözüyle bakmaya çalışalım.
Trump genel olarak kripto marketinin önünü açacak diye bekliyoruz. Ancak unutmamamız gerekiyor ki market döngüler halinde işliyor. Tüm kripto marketinin pozitifliğinden bahsetmemiz için kritik direnç seviyeleri olan 64-65 bin dolar seviyelerinin aşılması gerekiyor.
Son tepe ve son dip arası fibonacci seviyelerine baktığımızda 0.618 seviyesi yaklaşık 65 bin dolar seviyesini gösteriyor. Onchain tarafına baktığımızda ise BTC için kısa vadecilerin maliyetinin 64 bin dolar seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bu nedenle bu bölgelere kritik direnç gözüyle bakıyorum. Umarım bu seviyeler aşılır ve makro gelişmelerin yanında teknik ve onchain açısından da yukarı yönlü beklentiler iyice güçlenir.