Harmony’nin Horizon Köprüsüne 100 Milyon Dolarlık Saldırı

Harmonynin Horizon Köprüsüne 100 Milyon Dolarlik Saldiri

Son dönemlerde Blockchain projeleri üzerindeki güvenlik baskısı artmış durumda. Bu konuda çok sıkı çalışmalar gerçekleştirmek zorunda kalan projeler, en ufak bir hatada varlıklarının büyük bir kısmını kaybedebiliyorlar. Son olarak saldırganların bu seferki hedefi ise Harmony Protocol oldu. Projenin Horizon köprüsünde 100 milyon dolarlık varlık çalındı.

Harmonynin Horizon Köprüsüne 100 Milyon Dolarlik Saldiri 1

Harmony Horizon Köprüsüne Saldıran Adres Varlıkları Aktardı

Blockchain projelerinde en önemli konulardan birisi kullanıcıların varlıklarının korunumu. Özellikle Axie Infinity ve Cream Finance gibi olaylarda bu tür hataların sonuçlarının ne denli ağır olabileceğini tecrübe etmiştik. Söz konusu saldırılar köprülerde yaşandığında ise çok daha kritik sorunlar doğurabiliyor. Hatırlarsanız sizlerle Wormhole köprüsünün 300 milyon dolardan fazla para kaybettiğini paylaşmıştık.

Bu saldırı sonrasında ise Harmony ekibi, hırsızlığı araştırmak için ulusal makamlarla ve Blockchain adli tıp uzmanlarıyla iletişime geçti. Harmony’nin Twitter üzerinden paylaştığı suçlu adrese baktığımızda ise saldırının tek bir işlemle değil aralıklı olarak 9 farklı işlemle gerçekleştiğini görüyoruz. Ancak geliştirici ekibin yaptığı açıklamalara göre Bitcoin köprüsü saldırıdan etkilenmedi.

Ek olarak yaşanan bu saldırı sonrası Harmony’nin yerel token’ı ONE, CoinGecko verilerine göre yüzde 10’un üzerinde değer kaybı yaşadı.

Harmonynin Horizon Köprüsüne 100 Milyon Dolarlik Saldiri 2

Köprü Saldırısı Nedir?

Blockchain köprülerinin arkasında yatan mantık, bir işlemin iki farklı ağa aynı anda işlenmesini ve bu iki ağ arasındaki bilgilerin ortak bir şekilde kullanılabilmesidir. Ancak bu tür köprülerde iki farklı ağ ve dolayısı ile iki farklı sistem olduğu için, en ufak bir hata çok büyük sorunlara neden olabilmektedir.

Öyle ki Blockchain köprülerinin güvenlik açıkları, bir süredir kripto para birimi endüstrisinde sıcak bir konu hâine geldi. Geçtiğimiz Ocak ayında Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin de bir Reddit gönderisinde “temel güvenlik sınırlarına” sahip olduklarını belirtmişti. Köprüler ne yazık ki karmaşık teknolojileri nedeniyle genellikle hack’lerin kurbanı olmaktalar.     

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi artan Cem, bu konular hakkında okuma ve araştırmalar yaparken Wikipedia’da oldukça fazla zaman geçirdi. Ardından Wikipedia vakfının bir üyesi olarak birçok madde yazdı ve düzenledi. 500'den fazla maddeyi Türkçe’ye kazandırdı ve 6.000'in üzerinde katkıda bulundu. Böylelikle yazarlık kariyerine Wikipedia’da başladı. Liseyi Gaziantep'te Özel Bilişim Koleji'nde bitiren Cem, Biyoloji ve teknoloji alanında da birçok yarışma ve etkinliğe katıldı. IGSIS adlı koku simülatörü projesiyle bir Tübitak yarışmasında ilk 10'a girdi. Şu anda İstanbul'da yazılım üzerine Üniversite eğitimine devam ederken kendisini yazılım alanında geliştiriyor. Son dönemde ise özellikle Blockchain, kripto para ve NFT alanına odaklanan Cem, bu konuda araştırmalar yapıp içerik üretiyor ve projeler hazırlıyor. Genel olarak bilim kurgu ve teknoloji kitapları ile birlikte güncel bilimsel makaleleri okumayı seviyor. Anatomi ve unrealist çizimler yapmaktan hoşlanıyor. Seçici bir sinefil olan Cem, bilim kurgu, fantastik ve kısa filmleri takip ediyor. Arkadaş grubu ile birlikte 5.000’den fazla üyeye sahip 12 Telegram yazılım grubunun Admin'liğini yapıyor ve Blockchain geliştiricileri için Türkçe platform oluşturmayı ve etkinlikler düzenlemeyi hedefliyor. Bitcoin ile ilk defa DarkWeb ortamını araştırırken tanışan Cem, Bitcoin’i geleceğin ‘Altını’ olarak görüyor. Blockchain teknolojisini oldukça önemsiyor ve kendi projelerini geliştirmek için çalışıyor. Ek olarak birçok Blockchain ve kripto para projesini araştırıyor ve bu projeler hakkında incelemeler yazıyor. Kripto paraların geleceğin ekonomisinde oldukça önemli olduğunu düşünüyor. Kripto paralara yatırım yapıyor ve varlıklarının %90’ını soğuk cüzdanlarında tutmayı tercih ediyor. Dünyayı gezme hayali olan Cem, farklı kültürlerin insanlarını tanımayı ve mutfaklarını deneyimlemeyi seviyor. Gezi, blog ve bilgilendirici içerikleri okuyup izlemeyi seven Cem, Blockchain ve kripto para konusunda içerik üretirken kariyerine BTCHaber.com’da İçerik Editörü olarak devam ediyor.

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye'nin Uzman Kadrolu Kripto Haber Platformu
bitcoinBTC/TRY
558.390,32 TL 0,20%
ethereumETH/TRY
38.290,49 TL 0,32%
tetherUSDT/TRY
20,15 TL 0,01%
bnbBNB/TRY
6.277,99 TL 0,05%
usd-coinUSDC/TRY
20,15 TL 0,12%
xrpXRP/TRY
10,53 TL 5,73%
cardanoADA/TRY
7,62 TL 0,28%
staked-etherSTETH/TRY
38.278,60 TL 0,37%
dogecoinDOGE/TRY
1,46 TL 0,75%
solanaSOL/TRY
427,53 TL 3,07%
Bağlantıyı kopyala