bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,123.91 1.20%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,067.85 2.40%
bnb
BNB (BNB) $ 589.70 0.52%
solana
Solana (SOL) $ 152.73 4.55%
xrp
XRP (XRP) $ 0.546215 3.03%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.460039 0.16%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.156657 3.46%

Türkiye stablecoin alanında dünya birincisi oldu

Türkiye stablecoin lider

Chainalysis verilerine göre, Türkiye’deki stablecoin alımları GSYH’nin yüzde 4,3’üne denk geliyor. Söz konusu oranla Türkiye dünya sıralamasında zirveye yerleşti.

Kripto sektörü günden güne gelişmeye ve benimsenmeye devam ediyor. Özellikle son bir senede kripto sektörüne yeni kullanıcı/yatırımcı girişinde artış yaşandı. Bunun en önemli sebebi spot Bitcoin ETF’lerle başlayan kurumsal sürecin BTC‘yi tüm zamanların en yüksek seviyesine taşımasıydı.

Chainalysis, artan kripto benimsenmesinde insanların stablecoin alımlarını ülke bazlı inceledi. Yapılan araştırmalar sonucunda, Türkiye’de yoğun bir şekilde stablecoin alındığı ortaya çıktı. Verilere göre, Türkiye stablecoin alımlarında dünya birincisi oldu.

Türkiye, stablecoin

Stablecoin araştırmasında Türkiye detayı

Kripto ve dijital varlıklar alanında Türkiye günden güne büyüyor. Veriler, Türkiye’nin yeni teknoloji olarak nitelendirilen bu alanda zirveye oynadığını gösteriyor.

Chainalysis, ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) oranına göre stablecoin alımlarını inceledi. Alımlar ülkeler tarafından değil, ülkelerde yaşayanlar tarafından gerçekleştiriliyor.

Nisan 2023 ila Mart 2024 tarihlerini kapsayan verilere göre, Türkiye’deki stablecoin alımları GSYH’nin yüzde 4,3’üne denk geliyor.

Türkiye stablecoin alimlari

Bu oran ile birlikte Türkiye, Tayland ve Gürcistan’ı geride bırakarak birinci sırada. ABD’nin dördüncü sırada yer aldığı listede ve Avrupa Birliği ülkeleri beşinci sırada bulunuyor.

Cointelegraph, ABD’nin stablecoin işlem hacimlerinde dünya lideri olduğunu, ancak Türkiye’nin GSYH’ye göre daha fazla paya sahip olduğunu öne çıkardı.

Chainalysis araştırma direktörü Kim Grauer, Cointelegraph’a verdiği demeçte, Türkiye’nin GSYH’sinin 2022 itibariyle 907 milyar dolar olduğunu ve toplam stablecoin alım miktarının 38 milyar dolara tekabül ettiğini açıkladı.

Grauer, sözlerine şunları da ekledi: “Bu, Türk lirasının stablecoin’lere ve stablecoin’lerin liraya transferlerinin toplam rakamıdır, stablecoin faaliyeti GSYH’yi etkilemez; bunun yerine, okuyuculara bağlam sağlamak için stablecoin faaliyetini GSYH’nin bir yüzdesi olarak ifade ettik.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Özgür Umut Demirci

24 Aralık 1997 tarihinde Artvin'de dünyaya geldi. Özgür, bir süre Bursa'da yaşadı. Bursa'da TSO Gürsu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra Antalya Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde Lisans eğitimini tamamladı. 2020 yılından beri sektörün içinde yer alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala