bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,625.31 1.63%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,160.32 1.42%
bnb
BNB (BNB) $ 615.51 2.29%
solana
Solana (SOL) $ 145.79 2.30%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529978 0.41%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.473367 0.79%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15219 0.05%

2021’de Türkiye’de Kripto Para Sektöründe Yaşananlar

Türkiye kripto gelişmeleri 2021 btchaber.com

Kripto paralar 2021’de küresel bir bilinirliğe kavuşurken ülkemizde de önemli gelişmeler yaşandı. Kripto paralar konusunda yıl içinde birçok görüşme ve çalışma yapılırken, faiz kararları, kripto para açıklamaları ve yeni girişimler olmak üzere oldukça önemli gelişmeler yaşadık. Siz okuyucularımız için bu yıl yaşanan önemli gelişmeleri derledik.

2022’de daha güzel haberler dileğimizle 2021 özetimize başlayalım:

8 Ocak 2021

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası FAST Sistemini Başlattı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Kullanımı) sistemini kullanıma açtı.

18 Aralık 2020 tarihinde pilot uygulamaya geçilen sistem, 8 Ocak tarihinde resmen kullanıma açıldı.

1 Şubat 2021

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Blokzinciri Teknolojisi Hakkında Konuştu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TÜSİAD Dijital Türkiye Konferansı’nda bir konuşma gerçekleştirdi. Blokzinciri teknolojisinin 10 yılda 1 trilyon ek ticaret geliri oluşturabileceğini söyleyen Oktay, devletlerin dijitalleşmeyi teşvik etmesi gerektiğini belirtti. Bir Anadolu Ajansı haberine göre Oktay şu ifadeleri kullandı:

“Devletlerin dijitalleşmeyi kamu hizmetlerine entegre etmesi, regülasyonlar yaparak güvenlik sağlaması ve işletmeleri bu yönde teşvik etmesi önemlidir.”

Mart 1

1 Mart 2021

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Kripto Para Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto paralar hakkında bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada kripto paralar hakkında oluşan kaygıların paylaşıldığı ifade edildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, dünya genelinde kripto paralar hakkında oluşan kaygılara dikkat çekildi. Konuya ilişkin gelişmelerin takip edildiği ve Merkez Bankası, BDDK ve SPK ile iş birliği halinde olunduğu belirtildi.

12 Mart 2021

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dijital Para ile ilgili Konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dijital para alanında altyapı oluşturmak üzere bir takım adımlar attıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma günü reform paketi açıklamasında dijital paralara da değindi. Erdoğan, dijital paralar hakkında teknolojik ve hukuki altyapı hazırlığında olduklarını kaydetti. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Teknolojik ve hukuki altyapısını oluşturacak adımlar atıyoruz.”

16 Mart 2021

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan: Çalışmalar Yürütülüyor

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, kripto paralar hakkında açıklamalarda bulundu.

Elvan, kripto paraların kaygı oluşturduğu söylemini yineledi. Kripto paraların dün dünyada kaygı yarattığını ve konu hakkında çalışmaların yürütüldüğünü söyleyen Elvan şu ifadeleri kullandı:

“Kripto paralarla ilgili ciddi kaygılarımız var. Sadece bizim değil tüm dünyada kaygı söz konusu. Türkiye’de Bitcoin işlemleriyle ilgili bir bakan yardımcımızı görevlendirdik.”

18 Mart 2021

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aran: Kripto Paralar Risk Barındırıyor

İş Bankası Genel Müdürü olması beklenen Aran, görünmez bankacılığın geleceğin modeli olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Çünkü artık müşteriler gerçekten ürünlerini internetten alıyorlarsa, firmalar işyerleri internetten satıyorsa ve bu sırada krediye, karta, ödemeye, finansmana ihtiyaç duyuyorsa o platform üzerinden bunu karşılayacaklar. Siz bu platformlarda ne kadar varlığınızı artırabilirseniz bu konu o kadar başarılı olur. Geleceğin bankacılığı platformlarda gerçekleşecek, ödeme sistemleri ve dijital paralar bunun bir parçası olacak.”

19 Mart 2021

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, borç verme faiz oranını, 2 baz puan artırarak 20.50 olarak açıkladı.

26 Mart 2021

SPK, İş Portföy’ün Blockchain Teknolojileri Karma Fon Talebini Onayladı

İş Portföy Yönetimi A.Ş., daha önce Blockchain Teknolojileri Karma Fon talebinde bulunmuştu. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) dünkü bültenine göre bu talep 26 Mart tarihinde onaylandı.

8 Nisan 2021

Cumhurbaşkanı Erdoğan Blokzinciri Teknolojisine Değindi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, blokzinciri teknolojisi hakkında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, D-8 Teşkilatı 10. Zirve Toplantısı’na çevrim içi olarak katılım sağladı. Teknoloji konusunda önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, blokzinciri konusuna da değindi:

“Güçlü ve sürdürülebilir büyüme oranlarının yakalanabilmesi için yüksek teknolojiye dayalı, katma değeri yüksek üretime ağırlık vermek mecburiyetindeyiz. Bu çerçevede, ülkelerimizin en prestijli üniversitelerinin dahil olduğu ‘D-8 Araştırma ve İnovasyon Öncüleri Ağı’ girişimini memnuniyetle karşılıyoruz. Yenilenebilir enerji, yapay zeka, robotik, nesnelerin interneti, büyük veri, blokzinciri ve nanoteknoloji gibi yenilikçi alanlarda, üniversitelerimiz ve araştırma kurumlarımız arasında bilgi paylaşımını mümkün kılan bu ağ, ülkelerimizin hak ettiği yere ulaşması bakımından kritik önemdedir.”

16 Nisan 2021

TCMB’den Kripto Para Kararına İlişkin Açıklama

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 16 Nisan gecesi Resmi Gazete’de yayımlanan kripto paraların ödemelerde kullanılamamasına ilişkin yönetmelik hakkında açıklama yaptı:

“1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu ile 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunda yer alan yetkiler çerçevesinde ‘Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik’ yürürlüğe konulmuştur.”

Mayis 1

7 Mayıs 2021

Hazine ve Maliye Bakanı’ndan Kripto Para Vergisi Hakkında Açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, CNN Türk’ün Gece Görüşü programında gündeme ilişkin soruları cevapladı. Bakan Elvan, kripto para düzenlemeleri ve vergilendirmesi konusunda da dikkat çeken açıklamalara yer verdi.

“Biz tüketiciyi korumak zorundayız. Terörün finansmanını ve kara para aklama gibi durumları önlemek için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Gerekli çalışmalarımızı yaptık. Küresel ölçekte bu platformların denetlenmesine yönelik, alım satım işlemlerini yapanların kimler olduğuna yönelik tedbirleri ülkeler almaya başladı. Bizim de taslak bir çalışmamız var. Bir kanun teklifi muhtemelen olacak. Biz gerekli tüm hazırlıklarımızı yaptık.”

11 Mayıs 2021

Türk Patent ve Marka Kurumu’na 267 Kripto Para İçin Başvuru Yapıldı

Türk Patent ve Marka Kurumu’na şimdiye kadar 267 kripto para için marka başvurusunda bunulduğu bildirildi

Habere göre, Türk Patent ve Marka Kurumu’na içinde dikkat çekici isimlere sahip olan birçok kripto para birimi ismi de dahil olmak üzere 267 marka başvurusu yapıldı. Kurumun finansal ve parasal hizmetler kategorisi altında yapılan başvuruların ilki 2021 yılında “coin” adıyla gerçekleştirildi. 

26 Mayıs 2021

CHP’li Vekil Yeşil, Kripto Para Borsaları Hakkında Araştırma Komisyonu Kurulması İçin Teklif Sundu

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, TBMM’ye kripto para borsalarını da inceleyecek bir araştırma komisyonu kurulması teklifi sundu. Teklif, kural eksikliğinden kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesi için kripto para borsalarını incelemeyi amaçlıyordu.

1 Temmuz 2021

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Blokzinciri Destekli Artagan Projesini Duyurdu

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ekonomide dijital dönüşümün gerçekleştirilmesini planlayan “Artagan” projesini duyurdu

Artagan’ın öz Türkçede “bolluk ve bereket” anlamına geldiğini söyleyen Akşener, projenin nakitsiz topluma dayalı yeni bir ekosistem olduğunu söyledi.

13 Temmuz 2021

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Kripto Para Hizmet Sağlayıcılarını da Kapsadı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto para borsalarına yönelik yeni düzenlemeleri duyurdu. Vergi kaçakçılığıyla mücadele kapsamındaki yeni düzenleme, gerçek faydalanıcı olarak tanımlanan teşekküllere ya da bunlar üzerinde nüfuz sahibi olan gerçek kişi/kişilere bildirimde bulunma zorunluluğu getirdi.

19 Temmuz 2021

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gül: Kripto Para Düzenleme Çalışmaları Tamamlandı

Bakanlıktan kripto para düzenlemesine ilişkin bir açıklama geldi. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, kripto para düzenleme çalışmalarının tamamlandığını ve Ekim ayında Meclis’e sunulacağını söyledi. 

29 Temmuz 2021

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Dijital Para Pilot Uygulaması Eylül Ayında Başlayacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dijital paralarla ilgili çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü ve Eylül ayı gibi pilot uygulamaya başlanacağını açıkladı. 

“Dijital paralarla ilgili çalışmalarımız yoğunlukla devam ediyor. Eylül ayı gibi pilot uygulamaya başlayacağız.”

Ağustos 1

9 Ağustos 2021

Fenerbahçe Token Ön Satışı Başladı

Paribu ve Fenerbahçe iş birliğiyle hayata geçirilen Fenerbahçe Token’ın imza töreni gerçekleştirildi. Törenin ardından token ön satışı başladı.

Paribu CEO’su Yasin Oral, ilk etapta 28 milyon token’ın dolaşıma sokulacağını bunun 20 milyonunun ilk 9 ayda dolaşıma girmeyeceğini ifade etti.

25 Ağustos 2021

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Aran, Kripto Varlık Düzenlemelerine Olan İhtiyacı Vurguladı

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler hakkında konuştu. Aran bu alana çok hızlı bir şekilde düzenlemeler getirilmesi gerektiğini söyledi. 

6 Eylül 2021

Türkiye’de Dijital Para Birimine Geçiş Vurgusu Tekrarlandı

Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan dijital para vurgusu, Türkiye’de dijital para birimine geçiş süreci ile ilgili dikkatleri üzerine çekti.

Metinde şu sözler de dikkat çekti:

“Dijital paranın teknolojik, ekonomik ve hukuki yapıları çalışmalarının sonuçları da değerlendirilerek Dijital Lira Araştırma Araştırma ve Geliştirme Projesi birinci faz pilot bulguları doğrultusunda, daha yaygın ve geniş katılımlı ileri aşama pilot testlere devam edilecektir.”

24 Eylül 2021

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, borç verme faiz oranını, 1 baz puan düşürerek 19.50 olarak açıkladı.

9 Ekim 2021

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden Blokzinciri Paylaşımı

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Twitter hesabında Blokzinciri ile ilgili paylaşımları sürdürdü. Dijital Dönüşüm Ofisi, resmi Twitter hesabı üzerinden yayımladığı videoda dijital kimlikleri tanımladı.

22 Ekim 2021

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, borç verme faiz oranını, 2 baz puan düşürerek 17.50 olarak açıkladı.

Acun Ilıcalı, NFT Projesi Üzerinde Çalıştıklarını Açıkladı

Acun Ilıcalı, yaptığı bir açıklamada NFT projesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Söz konusu NFT projesinin küresel ölçekte olacağına işaret eden Ilıcalı, bu konuda sektörün öncülerinden biri olmak istediklerini dile getirdi.

Yeniliklere son derece açık olan Acun Ilıcalı bu kez, Webrazzi Summit 2021 etkinliğinde Webrazzi Kurucusu Arda Kutsal ile gerçekleştirdiği bir söyleşi sırasında NFT dünyasına göz kırptı ve NFT projesi üzerine çalıştıklarını söyledi.

26 Ekim 2021

İBB, Blockchain ve Dijital Cüzdan Projelerini Duyurdu

Son zamanlarda birçok ülke ve şirket Blockchain konusunda atılım yaparken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de (İBB) bu gelişime katıldıİBB, İstanbul’da Blockchain uygulamalarını hayata geçirdiğini duyurdu.

İBB 2050 vizyonunun bir parçası olarak “akıllı şehir” uygulamasının bir sonucu olan proje, birçok konuda Blockchain ile şehrin sakinlerini bir araya getirmeyi amaçlıyor.

10 Kasım 2021

Mesut Özil, Kripto Parasının İsmini Duyurdu: M10 Token

Kendisine ait M10Streetwear isimli bir markaya sahip olan Mesut Özil, kripto parasının isminin M10 Token olduğunu duyurdu.

19 Kasım 2021

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, borç verme faiz oranını, 1 baz puan düşürerek 16.50 olarak açıkladı.

22 Kasım 2021

Türkiye’ye Gelen Skywell ET5, NFT Olarak da Satılacak

Elektrikli araçların varlığı giderek artarken, yeni markalar da Türkiye pazarına giriyor. Çinli Skywell de bu markalardan biri. Ulu Motor tarafından getirilen elektrikli Skywell ET5, Türkiye yollarına iniyor. Diğer yandan yeni nesil teknolojilere ayak uyduran Skywell ET5NFT olarak da satışa çıkacak.

23 Kasım 2021

Merkez Bankası Piyasa Gelişmeleri ile ilgili Açıklama Yaptı

TCMB tarafından yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının uygulanmakta olan dalgalı kur rejimi altında kur seviyesine ilişkin bir taahhüdü yoktur. Döviz kurları, serbest piyasa dinamiklerince arz ve talep koşullarınca belirlenmektedir. Merkez Bankası belli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir. Döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmektedir.

Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Aralik 1

14 Aralık 2021

Manga, Yeni NFT Şarkı Koleksiyonunu Duyurdu

Türk Rock grubu “maNga“, NFT koleksiyonunu duyurdu. grup 1000 adet NFT’yi ücretsiz olarak satışa çıkardı.

16 Aralık 2021

TCMB, Aralık 2021 Faiz Kararını Açıkladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından yılın son faiz kararı 100 baz puan indirim şekilde verildi. Bu karar ile birlikte faiz yüzde 15’ten 14’e inmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022 Yılı Asgari Ücretini Açıkladı

Komisyonun 4. ve son toplantısında 6 milyona yakın çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücret, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından en düşük net 4.250 olarak belirlendi. Ayrıca asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisi 2022 yılı Ocak ayından itibaren kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Elon Musk ile görüştü

Tesla CEO’su Elon Musk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans görüşmesi üzerinden Türksat 5B hakkında görüştü. Görüşme sırasında Cumhurbaşkanı, Elon Musk’a çocukların çizdiği resimlerden oluşan bir NFT hediye etti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala