bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,561.83 0.35%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,216.38 0.28%
bnb
BNB (BNB) $ 605.51 0.19%
solana
Solana (SOL) $ 154.93 1.90%
xrp
XRP (XRP) $ 0.542182 2.58%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.499509 3.29%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.159558 0.77%

TCMB’den Kripto Para Kararına İlişkin Açıklama

tcmbden kripto para kararina iliskin aciklama 1

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 16 Nisan gecesi Resmi Gazete’de yayımlanan kripto paraların ödemelerde kullanılamamasına ilişkin yönetmelik hakkında açıklama yaptı. 

16 Nisan gecesi, Resmi Gazete’de kripto paraların ödemelerde kullanılmamasına ilişkin bir yönetlemelik yayımladı. TCMB, bugün söz konusu yönetmelikle ilgili açıklama yaparak kararın kripto paraların merkeziyetsizlik, aşırı oynak yapı ve anonimlik gibi kendine has bazı özellikleri nedeniyle alındığını ve kripto paraların önemli riskler barındırdığını belirtti:

“Kripto varlıklar merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırmaktadır.”

Kripto paraların söz konusu özellikleri nedeniyle mağduriyet yaratabileceğini söyleyen TCMB devam etti:

“Son dönemde, söz konusu varlıkların ödemeler alanında kulanılmasına ilişkin çeşitli girişimlerin oluşmaya başladığı gözlenmiştir. Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zaafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir. Bu kapsamda, 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu ile 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunda yer alan yetkiler çerçevesinde ‘Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik’ yürürlüğe konulmuştur.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Dilek Sarı

Dilek, 1992 yılında İzmir’de doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı ve 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Sosyoloji bölümüne başladı. 2014 yılında buradan mezun olan Dilek, alanda kalmak ve akademik çalışmalar yürütmek amacıyla aynı yıl Ege Üniversitesi Genel Sosyoloji ve Metodoloji anabilim dalında yüksek lisans eğitimine başladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala