bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,220.94 0.57%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,277.52 0.72%
bnb
BNB (BNB) $ 601.18 0.54%
solana
Solana (SOL) $ 138.28 2.49%
xrp
XRP (XRP) $ 0.512068 1.32%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.460722 1.84%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147091 0.86%

Alibaba’dan yeni yapay zeka modeli

alibaba

Teknoloji devi Alibaba, Çin’deki kısıtlamaların gevşetilmesinin ardından yeni yapay zeka modelini genel kullanıma açtı. Şirketin yeni yapay zekasının, ChatGPT ile benzerlikler taşıdığı ifade edildi.

alibaba2

Alibaba’dan yeni yapay zeka hamlesi

Alibaba, onaylı büyük dil modeli Tongyi Qianwen adlı yapay zeka sistemini duyurdu. Yeni yapay zeka sisteminin Çin genelinde kamu ve kurumsal erişime açık olacağı belirtildi. Lansman, Çin’de yetkililerin yapay zeka sistemleri için başvuruları kabul etmesinin ardından geldi.

Tongyi Qianwen’in İngilizce ve Çince metinler üzerine eğitilmiş ChatGPT benzeri bir dil modeli olduğu ifade edildi. Alibaba’nın yapay zeka modelinin ChatGPT4’ün 10 katı parametre ile eğitildiği iddia edildi. Alibaba, daha önce Tongyi Qianwen mimarisine dayanan iki adet 7 milyar parametreli açık kaynak modeli yayınlamıştı. Tongyi Qianwen, beta test aşamasında yalnızca sınırlı bir kullanıcı grubunun kullanımına sunulmuştu.

Çin hükümeti, haziran ayında kamuya açıklanan tüm yapay zeka teknolojilerinin incelenmesi gerektiğini bildirmişti. Hükümetin yapay zeka ile ilgili kuralları 15 Ağustos’ta yürürlüğe girdi. Baidu, Tencent, TikTok ve ByteDance dahil olmak üzere önde gelen Çinli şirketlere onay verilmişti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala