bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,106.91 0.73%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,260.19 0.36%
bnb
BNB (BNB) $ 599.12 0.19%
solana
Solana (SOL) $ 137.69 3.74%
xrp
XRP (XRP) $ 0.512706 1.51%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.4612 1.96%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14727 1.05%

Rocket Pool, pDAO İle Bağlantılı Merkeziyetçilik Kaygılarını Çözme Sözü Verdi

rocket pool pdao ile baglantili merkeziyetcilik kaygilarini cozme sozu verdi

Likit stake alanında lider bir girişim olan Rocket Pool, yönetim birimi protokolü DAO (pDAO) üzerindeki en yeni değerlendirmeler ışığında, tamamen ademi merkeziyetçiliğe doğru bir yol taahhüdünde bulundu. Bu durum, rakip firma Lido Finance’den Dmitry Gusakov’un pDAO’nun içerdiği problemleri belirtmesinin ardından ortaya çıktı.

Rocket Pool’dan Önemli Adım

Rocket Pool, Oracle DAO (oDAO) ve Protokol DAO (pDAO) adlı iki ana birimin yönetimi altında faaliyet gösteriyor. oDAO, Rocket Pool düğümlerinden oluşan izin gerektirmeyen bir grup olup, operasyonel görevler sağlıyor. Bir diğer yandan, pDAO, akıllı kontratlar üzerinde kontrol sağlar ve böylece operasyonel parametreleri de belirliyor.

Rakip proje olan Lido Finance’in topluluk stake lideri Dmitry Gusakov, yakın zamanda Rocket Pool’un pDAO çerçevesindeki kontratların yönetimine dair endişelerini dile getirmişti. Gusakov, Protokol DAO (pDAO) birimi altında yönetilen bu kontratların şu anda tek bir Dışarıdan Sahip Olunan Hesap (EOA) tarafından denetlendiğini vurguladı.

Bir EOA, çoklu imza gerektiren multi-sig’in aksine, genellikle sadece bir kişinin kontrolünde olan basit bir kripto cüzdanıdır. Gusakov’a göre, bu, Rocket Pool gibi bir projede ideal olarak tamamen merkezi olmayan otonom bir organizasyon (DAO) modelinden sapmayı temsil eder.

Gusakov, Rocket Pool’un akıllı kontratlarındaki “guardian” parametresinin merkezi kontrolüne duyduğu endişeyi özellikle belirtti. Bu parametre, EOA’ya, “RPL token InflationIntervalRate” ve “ETH DepositFee” gibi diğer kritik değişkenleri, bir yönetim oylaması yapmaya gerek kalmadan değiştirme yetkisi verir, bu da merkezileşmeyle bağlantılı potansiyel riskler oluşturur.

Kritikler, Rocket Pool’un işlemlerinde, bir protokolün yaşam döngüsünün ilk aşamalarında belirli parametreler ve işlevler üzerinde daha merkezi bir kontrol sağlamasıyla karakterize olan ‘bootstrapMode’ konusuna kadar uzandı. Şu anda Rocket Pool’un pDAO’su tarafından etkinleştirilen bu mod, EOA’nın Rocket Pool’un akıllı kontrat altyapısı üzerindeki önemli etkisini ve potansiyel merkezileşme riskini ifade ediyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Burak Köse

Burak KÖSE 3 Mayıs 1995 tarihinde Bursa’da doğdu. Erken yaşta bilgisayar ve internetle tanışan Burak, Nisan 2022’den itibaren BTCHaber.com’da içerikler üreterek sektörde edindiği tecrübeler ışığında gelişmeleri okuyuculara aktarıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala