bitcoinBTC/TRY
1.263.375,44 TL 0,27%
ethereumETH/TRY
67.892,04 TL 0,20%
tetherUSDT/TRY
28,91 TL 0,09%
bnbBNB/TRY
6.944,02 TL 0,41%
xrpXRP/TRY
18,96 TL 1,89%
solanaSOL/TRY
2.127,61 TL 0,13%
usd-coinUSDC/TRY
28,92 TL 0,02%
staked-etherSTETH/TRY
67.867,74 TL 0,26%
cardanoADA/TRY
16,99 TL 2,27%
dogecoinDOGE/TRY
2,95 TL 1,79%

Paylaş

DAO Nedir?

DAO Nedir

Blockchain teknolojisi gün geçtikçe daha fazla kurum ve kuruluş tarafından kullanılmaya devam ederken, yeni nesil teknolojilerde Blockchain’den ilham alarak gelişmeye devam ediyor. Bu teknolojiler arasında gelecekte belki de en önemlilerinden birisi olacak olan ise şüphesiz DAO’lar. Merkezi Olmayan Otonom Kuruluşlar olarak türkçeleştirebileceğimiz DAO’lar, son yıllarda Blockchain geliştiricileri arasında oldukça popüler bir konu. Gelin birlikte DAO nedir inceleyelim.

DAO Nedir

 Merkezi Olmayan Otonom Kuruluş (DAO) Nedir?

DAO kısaca ortak bir amaç için belirli kurallara uymayı kabul eden bir grup aracının merkeziyetsiz bir şekilde organize şekilde çalışması olarak tanımlanabilir. Bu kurallar, belirli kriterler karşılandığında çalışan akıllı sözleşmeler olan algoritmalar aracılığıyla kuruluşun Blockchain koduna eklenir. 

DAO’ların merkezi bir yönetim otoritesi yoktur, dolayısıyla “merkeziyetsiz” bir yapıya sahiptir. DAO’lar düzleştirilmiş bir hiyerarşi üzerinde çalışır; yani, herkesin bir hissesi vardır ve hiç kimse, geleneksel bir CEO’nun yapacağı gibi tüm şeye sahip değildir ve istediği gibi her şeyi kontrol etmez.

DAO’lar tamamen çevrimiçi çalışır ve ister para birimini değiştiren el ister alınan kararlar olsun, grupta neler olup bittiğini kaydetmek için Blockchain teknolojisini bir defter olarak kullanır. 

Diğer taraftan Web3 savunucuları, DAO’ların iş dünyasında bir sonraki mantıklı adım olduğunu düşünüyor, çünkü bir şirketi yönetmeye ilişkin tüm önemli kararlar tüm organizasyon arasında bölünebilir ve otomatik olarak yürütülebilir olması verimliliği oldukça artıran bir faktör oluyor. Teoride bu, geleneksel liderliğin verdiği kötü veya kişisel çıkar kararlarını ortadan kaldıracak bir sistem olarak görülüyor.

Dao nedir. 2

Tüm bunlara ek olarak DAO’lar, açık kaynaklı Blockchain ağları üzerine kuruludur, böylece herkes koda ne yazıldığını görebilir. Herhangi bir üye bir teklif sunarsa veya grubun hazinesini denetlerse veya DAO içinde başka bir işlem yaparsa, bu işlem şeffaf bir kayıt tutularak Blockchain ağında silinmez bir şekilde kaydedilir.

Son olarak DAO’nun yukarıda da belirttiğimiz gibi Blockchain felsefesini tamamen kapsadığını belirtelim.

Bir DAO’nun kodunu, merkezi kodda normalde önemsiz olabilecek hata düzeltmeleri de dahil olmak üzere, sistem çalışır duruma geldiğinde değiştirmek oldukça zordur. Bir DAO’daki düzeltmeler, tüm fonların taşınması için yeni kod ve sözleşmenin yazılmasını gerektirir. Kodun herkes tarafından görülebilmesine rağmen, onarımı zordur, bu nedenle, hata düzeltmeyi etkinleştirmek için bir moratoryum çağrılmadığı sürece bilinen güvenlik açıklarını istismara açık bırakır.

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi artan Cem, bu konular hakkında okuma ve araştırmalar yaparken Wikipedia’da oldukça fazla zaman geçirdi. Ardından Wikipedia vakfının bir üyesi olarak birçok madde yazdı ve düzenledi. 500'den fazla maddeyi Türkçe’ye kazandırdı ve 6.000'in üzerinde katkıda bulundu. Böylelikle yazarlık kariyerine Wikipedia’da başladı. Liseyi Gaziantep'te Özel Bilişim Koleji'nde bitiren Cem, Biyoloji ve teknoloji alanında da birçok yarışma ve etkinliğe katıldı. IGSIS adlı koku simülatörü projesiyle bir Tübitak yarışmasında ilk 10'a girdi. Şu anda İstanbul'da yazılım üzerine Üniversite eğitimine devam ederken kendisini yazılım alanında geliştiriyor. Son dönemde ise özellikle Blockchain, kripto para ve NFT alanına odaklanan Cem, bu konuda araştırmalar yapıp içerik üretiyor ve projeler hazırlıyor. Genel olarak bilim kurgu ve teknoloji kitapları ile birlikte güncel bilimsel makaleleri okumayı seviyor. Anatomi ve unrealist çizimler yapmaktan hoşlanıyor. Seçici bir sinefil olan Cem, bilim kurgu, fantastik ve kısa filmleri takip ediyor. Arkadaş grubu ile birlikte 5.000’den fazla üyeye sahip 12 Telegram yazılım grubunun Admin'liğini yapıyor ve Blockchain geliştiricileri için Türkçe platform oluşturmayı ve etkinlikler düzenlemeyi hedefliyor. Bitcoin ile ilk defa DarkWeb ortamını araştırırken tanışan Cem, Bitcoin’i geleceğin ‘Altını’ olarak görüyor. Blockchain teknolojisini oldukça önemsiyor ve kendi projelerini geliştirmek için çalışıyor. Ek olarak birçok Blockchain ve kripto para projesini araştırıyor ve bu projeler hakkında incelemeler yazıyor. Kripto paraların geleceğin ekonomisinde oldukça önemli olduğunu düşünüyor. Kripto paralara yatırım yapıyor ve varlıklarının %90’ını soğuk cüzdanlarında tutmayı tercih ediyor. Dünyayı gezme hayali olan Cem, farklı kültürlerin insanlarını tanımayı ve mutfaklarını deneyimlemeyi seviyor. Gezi, blog ve bilgilendirici içerikleri okuyup izlemeyi seven Cem, Blockchain ve kripto para konusunda içerik üretirken kariyerine BTCHaber.com’da İçerik Editörü olarak devam ediyor.

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
No coins selected
Bağlantıyı kopyala