bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,988.14 0.76%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,130.41 0.91%
bnb
BNB (BNB) $ 611.36 0.73%
solana
Solana (SOL) $ 142.47 4.15%
xrp
XRP (XRP) $ 0.520805 1.62%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.465218 2.58%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148785 2.36%

Merkeziyetsiz İnternet, Merkeziyetsiz Paradan Daha Büyüktür

GSLcKG9X54OLNBGdT84zx3QRWG02 hu92dd3

Merkeziyetsizlik ve Blockchain teknolojisi söz konusu olduğunda, kripto ve dijital para transferleri akla gelen şeylerden bazılarıdır. Ancak, merkezi olmayan bir internet için daha çok yol var.

Merkezi olmayan web, ideal haliyle, merkezi sunucuları olmayan, eşler arası, dağıtılmış bir web’dir. Merkezi olmayan bir internetin dağıtık yapısı nedeniyle, merkezi bir arıza noktası olmadığı için web sitelerine saldırmak veya web sitelerini kapatmak çok zordur. Ek olarak, merkezi olmayan protokoller dağınık bir güvenli sunucular ağı konuşlandırmayı gerektirdiğinden, bilgisayar korsanları sisteme girmekte zorluk çekecektir.

Merkezi olmayan web’in faydaları, yalnızca veri güvenliğinden daha fazlasıdır. Diğer bir amaç, bir kullanıcının sağladıkları bilgiler üzerinde tam kontrole sahip olmasını sağlamaktır. İnternetin mevcut durumu göz önüne alındığında, kullanıcı verilerinin belirli bir azınlığın elinde toplanması, veri ihlali olasılığını artırmaktadır. Bu aynı zamanda hükümetin belirli faaliyetleri izlemesini ve düzenlemesini kolaylaştırır.

Tomi, yeni ücretsiz internet olarak işlev görecek bir Alternatif İnternet Ağı oluşturmaya çalışıyor.

Kripto dünyasının sekiz büyük ismi tarafından yönetilen anonim bir proje olan Tomi, gazetecilerin, aktivistlerin ve sıradan vatandaşların hükümet ve kurumsal gözetim olmadan internette gezinmesini sağlayan güvenli ve şifreli bir protokol olan tomiNet’i ortaya koyuyor. Buna ek olarak ağ, günümüzün en önde gelen alternatif internet ağlarında kol gezen daha yasa dışı faaliyetlere yönelik topluluk güdümlü sansürü desteklemek için DAO yönetişiminden yararlanıyor.

Tomi, “Pioneers” olarak bilinen bir DAO topluluğu tarafından kontrol edilen tomiNet adında bir Alternatif İnternet Ağı inşa ediyor. 80’den fazla ekip üyesi, bir yıldır bunun üzerinde gizli çalışıyor ve proje risk sermayedarları (VC’ler) olmadığından tamamen merkeziyetsiz.

Sistem, IP adreslerinin şifrelendiği ve hükümetin kontrolü altındaki ICANN DNS yerine Tomi’nin Bağımsız tDNS protokolünden dolayı, bilgiye erişimin engellenemediği paralel bir evren gibidir.

Ek olarak, tomiNet, güvenlik ve anonimlik açısından DarkNet’ten çok şey öğrendi. Ancak içerik ve kullanılabilirlik açısından DarkNet’e hiç benzemiyor. TomiNet tamamen topluluk tarafından kontrol ediliyor ve DAO onları engelleyebileceği için kötü niyetlilerin veya suç faaliyetlerinin imkanlarından yararlanmasına izin vermiyor.

Tıpkı GovNet gibi tomiNet’in de yönetişimi vardır, ancak ağı bürokratlar veya diktatörler yerine Pioneers topluluğu tarafından yönetilir. Her Pioneer, bir NFT üyelik kartına ve Tomi yönetişim tokenlerine sahiptir. Onlarla bir POS mekanizması ile teklif verebilir ve oy kullanabilirler. Daha fazla token, daha fazla orana eşittir.

Tomi ekibi anonimdir

IP 104

Satoshi Nakamoto’nun gerçek adı bilinseydi, Bitcoin’in yaratıcısı Julian Assange, Edward Snowden ve Alexey Pertsev ile birlikte kenar mahallelere mi sürülürdü? Yoksa zamanımızın en tanınmış girişimcilerinden biri olarak Elon Musk ve Balaji Srinivasan ile aynı seviyede mi olurdu? Ne yazık ki asla bilemeyeceğiz çünkü Satoshi, dünyanın yaratıcıdan çok yaratılanı yargılamasını istiyordu. Tomi’nin kurucuları da bu yaklaşımı sahipleniyor.

TomiNet, Google ve Facebook’un insanların kimlikleri üzerinde güce sahip olmadığı, Amazon’un küçük işletmeleri ezmediği ve dünya verilerinin üçte birinden fazlasını barındırmadığı, hükümet ve kurumsal gözetimin imkansız olduğu İnternet için temiz bir sayfa açıyor. TomiNet, dünya çapında işletmeleri, itibari para birimi sistemlerini, güç ve veri komisyoncularını tehdit ediyor. Bu nedenle, 80’den fazla Tomi ekip üyesinin güvenliklerinin tehlikede olabileceğini hissetmelerinin ve anonim kalmak için Satoshi’nin ayak izlerini takip etmeyi seçmelerinin birçok nedeni var.

Proje

TomiNet, alternatif Blockchain DNS hizmeti (tDNS) ile oluşturulmuş ve senkronize edilmiştir. Kullanıcılar, tomiNet tarayıcısını indirebilecek veya tDNS’ye işaret eden bir tarayıcı oluşturabilecek, .tomi alan adları satın alabilecek ve ağı yöneten DAO’ya oy verebilecek. Kullanıcılar, tomiNet’in tarayıcısı aracılığıyla, IP adreslerini sansürleyen ve gizleyen ülkelerde sansürsüz bilgilere erişmelerine izin veren yerleşik bir VPN ile ağda gezinebilecek.

Ağ, tomiNet’in çalıştırılması ve ağın “kara liste” topluluk kurallarına uymayan içeriğin sansürlenmesi hakkında Pioneer NFT’leri ve Tomi tokenleri aracılığıyla kararları oylayan, topluluk liderliğindeki bir DAO tarafından yönetilir. Terör ve diğer şiddet türleri, DAO tarafından reddedilen kara listedeki kategoriler arasında yer alıyor.

Tomi ekibi, topluluk yönergeleri ve sansür hakkında yapılan oylamalarda ortalama kullanıcılar ile eşit oy ağırlığına sahiptir.

Büyük şirketlerin veri kontrolü ve merkeziyetsiz ağların en iyi seçenek olmasının nedeni

while the value locked in defi soars dozens of dapps leverage cross chain support

Büyük şirketler, sunucularında depolanan hassas kullanıcı verilerine erişebilir ve bu veriler arasında tarayıcı geçmişi, e-postalar, telefon numaraları, konum verileri ve daha fazlası bulunur. Çoğu durumda, bu veriler pazarlama amacıyla diğer şirketlere satılır.

Ancak, e-posta adresleri ve telefon numaraları gibi kişisel veriler bazen başka şirketlere satılmaktadır. Kullanıcıların istenmeyen e-postalar ve kısa mesajlar almalarının nedenlerinden biri, bir platforma veya hizmete kaydolmak ve hüküm ve koşulları okumamaktır. Bazı platformlar, e-posta adresleri ve telefon numaraları dahil olmak üzere kullanıcı verilerini ileteceklerini hüküm ve koşullarında belirtmektedir.

Birçok kuruluşun iş planları, müşterileri hakkında kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerin toplanmasına ve bu verilerin daha sonra gizlilik sorunları yaratan reklam hedefleme için kullanılmasına dayanır. Merkezi olmayan bir ağ kullanan bireylerin, verilerini dev teknoloji işletmelerinin veri merkezlerinde depolamaktan kaçınma şansı daha yüksektir.

Ayrıca, ağ açık kaynak olduğundan, merkezi olmayan bir ağın kullanıcıları sorunları bildirebilir, çözümleri uygulayabilir ve bir bütün olarak ağın yararına yeni değerler oluşturabilir. Bu da herkes için faydalıdır. Merkezi teknik platformlar ile merkezi olmayan bilgisayar ağları arasındaki en büyük ve en önemli zıtlık, kontrolün nasıl gerçekleştirildiğidir. Bir şeyler ters giderse, merkezi platformlara yüklenen ve ticareti yapılan verilerin şirketin veri merkezleri aracılığıyla iletilmesinden başka seçeneği yoktur. Bu potansiyel bir başarısızlık senaryosu oluşturur.

Kapanış

Merkezi olmayan web, eşler arası paradan çok daha fazlasıdır. Merkezi olmayan, sansürsüz ve gizlilik odaklı web siteleri ve platformlar, geleceğimizi şekillendirecek olan yeni web’i oluşturacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala