bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,834.84 2.17%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,118.79 0.43%
bnb
BNB (BNB) $ 589.74 2.29%
solana
Solana (SOL) $ 135.68 5.15%
xrp
XRP (XRP) $ 0.512808 1.88%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.452623 3.32%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.143987 4.26%

Coinbase Solana Ağını Durdurdu: Solana Ağında Son Durum

coinbase solana agini durdurdu solana aginda son durum

Daha öncesinde de sık sık kapanma sorunları yaşayan Solana Blockchain ağı, ağdaki yeni blokların üretimi durduktan sonra hizmet dışı kalma süresiyle karşı karşıya. Solana Status blok gezgininden alınan verilere göre, Solana’nın doğrulayıcıları son beş saattir yeni blokları işlemedi. Bu durum ise tüm uygulamalarının tamamen kapanmasına neden oldu.

Solana aği durdu

Solana Ağında Son Durum

İlk olarak Discord grubundan, sonrasında ise merkezi borsalar tarafından duyurulan Solana ağının durdurulması, birçok geliştiricinin alarma geçmesine neden oldu. Solana geliştirici portu üzerinden tüm doğrulayıcıları Discord kanalından koordineli çalışmaya davet etti.

Devam eden dakikalarda konu hakkında açıklama yapan Solana geliştiricileri Solana Mainnet Beta’da blok üretiminin durduğunu ve doğrulayıcı operatörleri, Discord’daki mb-validators üzerinden yeniden başlatma için hazır olmaları gerektiğini duyurdu.

Solana geliştiricileri yayımladığı son mesajda “Doğrulayıcılar sistemi yeniden başlatmak için slot 135986379’u en üst seçtiler. Doğrulayıcılara gönderilen mesajda “135986379 numaralı slotta bir anlık görüntü oluşturun. Hala çalışıyorsa, doğrulayıcı işleminizi durdurmanız gerekmektedir. Aksi durum oluşursa güncellemeleri bekleyin” ifadesini kullandı.

Bu gelişmeler üzerine Solana ağının durma sebebinin doğrulayıcılar tarafından bir saldırı olduğu iddia edildi.

Ancak ağ üzerindeki veriler incelendiğinde, yaşanan bu çöküşün üst üste denk gelen 4 NFT drop’unun neden olduğu görülüyor.

Node’lar aşırı yükleme sonucu işlemlere yetişemedi. Önemli bellek arabelleklerine sahip Coinmetrics Node’larında dahi aşırı yüklenme meydana geldi. Yüksek verimli ve düşük ücretli Blockchain ağlarında, “normal dapp etkinliği” ile tam gelişmiş DDoS arasında ince bir çizgi bulunmakta.

Bu yaşanan çöküşler Solana Blockchain ağı için bir ilk değil. Benzer bir durumda 2018 ve 2019’da EOS üzerinde yaşanmıştı. İşlemlerin neredeyse ücretsiz olması ve kötü tasarlanması, bellek ağırlıklı uygulamaların baskın olması nedeniyle zincir kararsız hale getirmişti.

Benzer bir durum bugün üst üste binen 4 büyük NFT basımının ağa aşırı yüklenmesi sonucu gerçekleşti (bloklarda gerçekleştirilmemiz 2 NFT drop’u daha olduğu belirtelim).

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Burak Köse

Burak KÖSE 3 Mayıs 1995 tarihinde Bursa’da doğdu. Erken yaşta bilgisayar ve internetle tanışan Burak, Nisan 2022’den itibaren BTCHaber.com’da içerikler üreterek sektörde edindiği tecrübeler ışığında gelişmeleri okuyuculara aktarıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala