bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,263.41 1.59%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,977.99 1.53%
bnb
BNB (BNB) $ 594.48 1.71%
solana
Solana (SOL) $ 143.33 2.82%
xrp
XRP (XRP) $ 0.513148 2.26%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.451724 1.62%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148259 0.85%

Avrupa’da Tarihi Oylama: Kriptonun Sınırları Çizilecek

Avrupada Tarihi Oylama Kriptonun Sinirlari Cizilecek

Kripto para ekosistemi için en kritik günlerden biri geldi çattı. Avrupa’da bugün kripto yasa tasarısı MiCA oylanacak. Yasa tasarının kabul edilmesi halinde Avrupa’da kripto endüstrisinin sınırları çizilecek. Kriptolara karşı Atlantik’in diğer yakasından daha yumuşak bir tavır izleyen Avrupa’nın MiCA düzenlemesi liderliği ele geçirebileceği belirtiliyor. Özellik son dönemlerde ABD’nin agresif tavırları, kripto şirketlerini yeni arayışlara sokmuştu. Peki, Avrupa’nın kripto düzenlemesi MiCA neleri kapsıyor?

Avrupada Tarihi Kripto Oylamasi

Avrupa‘nın kripto düzenlemesi MiCA, 2021’in son aylarında nihai haline getirildi ancak oylama, teknik nedenlerden dolayı iki kere ertelendi. 400 sayfalık tasarının 24 dile çevrilmesi vakit aldı. Bu nedenle şubat ayında yapılması planlanan oylama nisan ayına kaldı. Kripto endüstrisi, Avrupa’nın düzenlemesinin geniş etkileri yol açmasını bekleniyor.

Kripto düzenlemesi MiCA ile Ne Değişecek?

MiCA ile kripto varlık ihraççıları düzenlenecek. Kripto borsaları, saklayıcıları ve danışmanlarına lisans zorunluluğu getirilecek.

AB bünyesinde faaliyet göstermek isteyen şirketler, üye ülkelerin herhangi birisine lisans başvurusu yapabilecek. 27 ülkeden birinin izin vermesi halinde şirketler blokta faaliyet gösterebilecek.

Kripto şirketleri, kamuya fiyat süreçleri ve işlem hacimleri ile ilgili gerçek zamanlı veriler sunacak. Tüm işlemler ile ilgili veriler gerçekleştiği gün açıklanacak.

Kripto borsaları, kendi fonlarını ve müşteri varlıklarını ayrı bir şekilde saklayacak. Düzenleme ile insider trading’in kesin olarak yasaklanması hedefleniyor.

Kara parayı önleme ve terör finansmanı gibi faaliyetlerin önüne geçmek için kimlik doğrulaması mecburi olacak. Staking, DeFi, NFT gibi alanlar ek düzenlemeler ile ele alınacak.

Avrupa, Stablecoin’i Nasıl Düzenleyecek?

Kripto düzenlemesinin önemli bir bölümü stablecoin’lere ayrıldı. Yaklaşık 200 sayfalık taslağın 30 sayfasında stablecoin’ler ele alındı.

Avrupa‘da stablecoin şirketlerine teminat zorunluluğu getirilecek. Şirketler, kripto sahiplerine komisyonsuz itfalar sunacak. MiCA ile stablecoin’lere faiz yasağı gelecek. Yasak ile stablecoin ihraççısının banka gibi davranması engellenecek.

Euroya sabitlenmiş stabilcoinlere (euroya sabitlenmemiş) günlük işlem sayısında 1 milyon euro sınırı getirilecek. İşlem hacmi 200 milyon euro ile sınırlandırılacak. Söz konusu limitler borsalar değil stablecoin şirketleri için geçerli olacak.

Stablecoin’lerin kontrolü Avrupa Bankacılık Otoritesi’ne (EBA) bırakılacak. 10 milyon kullanıcısı veya 5 milyar euro dolaşımı olan stablecoin’lere artırılmış denetimler uygulanacak.

MiCA Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Avrupa Parlamentosu’nun MiCA tasarını onaylamasına kesin gözüyle bakılıyor. Parlamentodan geçen tasarı resmi halini almadan önce Avrupa Konseyi’ne gidecek. Avrupa Konseyi’nden onayı aldıktan sonra düzenleme, resmi olarak yürürlüğe girecek. Yasanın temmuz ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Resmi onayın ardından MiCA’nın uygulamaya alınmasının ise 12 ile 18 ayı bulacağı tahmin ediliyor. Bu sürede Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi ile Avrupa Bankacılık Otoritesi gibi kurumlar teknik standartları hazırlayacak.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala