bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,738.61 1.30%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,953.81 1.15%
bnb
BNB (BNB) $ 568.69 2.11%
solana
Solana (SOL) $ 159.97 4.05%
xrp
XRP (XRP) $ 0.518446 1.44%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.452956 1.21%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151448 1.41%

Airdrop fırsatları için farklı bir yaklaşım

airdrop

Airdroplar için çaba göstermeye değer mi? Projelerin yaptıkları hatalar neler? Değişen koşullara nasıl adapte olabiliriz? Yaz aylarında airdrop fırsatları nerede olacak? Bu yazımda tüm bu soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Öncelikle 2024 airdrop piyasasının bir fotoğrafını çekelim: Starknet ile başlayalım. Starknet airdrop kriterlerini çok kötü bir şekilde belirlediği için büyük tepki çekti. Üstüne bir de takıma ait token kilit açılış tarihi airdroptan iki ay sonraydı ve bunu değiştirmediler. Sonrasında gelen tepkilerle kilit süresini uzatsalar da kullanıcılarla bir türlü barışamadılar. Şu anda Starknet’te merkeziyetsiz uygulamalardaki ortalama günlük kullanıcı sayısı 20 civarında.


Geçtiğimiz günlerde airdrop açıklayan EigenLayer, Renzo gibi projelerin airdrop duyuruları da bu alanda çaba gösteren yatırımcıları sorgulamaya itti. “Bu kadar emekle projeye katkı sağlıyorum, bir yandan da ek gelir elde etmek için uğraşıyorum” diyebilirsiniz ama elde ettiğiniz airdrop, işlem ücretlerinizi dahi karşılamayabilir. EigenLayer yaptığı duyuruda kendi platformu üzerinde işlem yapan cüzdanlara yüzde 90, diğer likit restaking platformlarında işlem yapan cüzdanlara yüzde 10 airdrop ayırdı. Kullanıcıların tepkileri neticesinde her cüzdana 100 adet daha EIGEN dağıtılacağı açıklandı.

Şu anda 1 EIGEN token Aevo & Whalesmarket gibi tahmin marketlerinde yaklaşık 8-9 dolardan alınıp satılıyor. Bu da EigenLayer’ın kullanıcılarla barışmak için cüzdan başına 800-900 dolar gibi ek bir airdrop yaptığını gösteriyor. Airdrop için hak kazananlar 10 Mayıs’ta EIGEN tokenlarını claim edebilecekler (cüzdanlarına çekebilecekler) ancak bu token 30 Eylül’e kadar transfere ve al-sat işlemlerine açık olmayacak. Sadece stake özelliği olacak.

Benzer durumu Renzo için de sayabiliriz. Renzo, airdrop açıkladığında kendi restaking tokenı ezETH, Ether’le dengesini kaybetti. Neyse ki sonra toparladı. Ardından airdrop tokenlarını Binance listelemesi sonrasında dağıtacağını açıkladı. Yine gelen tepkiler neticesinde airdrop dağıtım tarihini Binance listelemesinin bir saat öncesine aldı. Ancak tüm bu yaşananlar kullanıcıları projeden soğuttu ve birçok kişi airdrop ile aldıkları tokenları sattı. Renzo, şu anda Etherfi’la çok yakın metriklere sahip olsa da market değeri açısından Etherfi projesinin yarısı civarında.

ezETH
ezETH/ETH oranı farklı borsalarda 0,30 seviyelerine kadar düştü.

Projeler bu hataları neden yapıyor?

Aslında airdrop için kriter belirleme ve dağıtım sürecinde sıkıntı yaşamamak adına bu alandaki tecrübeli şirketlerle iş birliği yapıyorlar. Örneğin EigenLayer OpenBlock ile iş birliği yaptı. OpenBlock, yatırımcıları ve ekibi korumak için bir yönlendirme yaptı. Bunun sonucunda EigenLayer ekibi farklı DeFi platformlarında ekstra Eigen puanı toplayan küçük cüzdanlara karşı büyük yatırımcıları ve ekibi koruma kararı aldı. 

Ayrıca projelerin çoğu tokenların lineer olarak dağıtılmasına sıcak bakıyor. Bunun nedeni de bazı kişilerin 10 hatta 100 adet cüzdan açarak projeyi suistimal etmeye çalışması. Bu kişilerin beklentisi, her cüzdana minimum bir ödül gelirse o ödülün 10 hatta 100 katını kazanmak. Ancak projeler de bunu fark ettiği için airdrop dağıtımını lineer yapıyor. Bu durumda varlık miktarı çok yüksek olan balinalar milyonlarca dolar airdrop alırken tek cüzdanla işlem yapan küçük yatırımcılar da çok ufak airdroplar almaya başladı.


Nerede o eski airdroplar…

Ah ah, nerede o eski airdroplar… Bir projede 1-2 işlem yapsanız, çok az bir miktar stake etseniz dahi binlerce dolar airdrop alabildiğiniz günler. Görselde örnek olarak Uniswap’ı verebiliriz. Cüzdan başı minimum 400 UNI airdrop yapıldı ve cüzdanların ortalamasına baktığımızda 17 bin dolar olduğunu görüyoruz.

https://dune.com/cryptokoryo_research/history-of-airdrops

Eski kolay airdroplar maalesef artık yok. Projeler öncelikli olarak yatırımcılarını ve ekiplerini koruyor. Çoklu cüzdanı olanlar nedeniyle airdrop stratejilerini de değiştirdiler. Artık hem lineer olarak dağıtım yapıyorlar hem de kullanıcıları uzun süre aktif tutmak için airdropları sezonlara bölüyorlar. Peki bu gelişmelere göre biz ne yapabiliriz?

Öncelikle istediğimizi alamadığımız zaman piyasaya küsmemeliyiz. Kripto piyasasında fırsatlar bitmiyor ve enerjimizi verimli kullanmak zorundayız. 

Piyasaya fırsat bulma mentalitesi ile bakıp kalabalıktan nasıl ayrışabileceğimize odaklanmalıyız? Bunun için birkaç yol var: Öncelikle kısa bir analiz yapalım. Ethereum ekosisteminde Katman-2 projeler çok kalabalık. Örneğin zkSync Era için cüzdan sayısına baktığımızda 6 milyonun üzerinde olduğunu görüyoruz. Buna yakın verileri (bu kadar yüksek olmasa da) Scroll, Linea gibi diğer Katman-2 projeler için de görebiliriz.

Solana ekosistemine baktığımızda Jito’nun yaptığı beş haneli airdrop sonrası büyük bir kullanıcı kitlesi burada yerini almaya başladı. Parcl, Kamino gibi projelerin yaptığı lineer airdroplara bakınca burada da fırsatların azaldığını düşünebiliriz. 

Fırsatları belirlemek için bir beyin fırtınası yapalım:

1- Hangi projeler airdrop yapabilir? Kullanıcı kıtlığı yaşayan projeler airdrop yaparsa hayatta kalabilirler diyebiliriz. Bu nedenle kullanıcı sayısı az olan Katman-2 projeleri Starknet, Mode, Blast ile birlikte Katman 1 projeleri Aptos, Sui, Avalanche ekosistemlerine biraz daha yakından bakabiliriz. 

2- Vitalik Buterin, Sandeep Nailwal (Polygon), Harry Kalodner (Arbitrum) gibi isimlerin yorumlarına baktığımızda ölçeklenme problemleri büyük ölçüde çözüldükten sonra artık geniş kitlelerin blokzincir teknolojisini kullanması için çok iyi oyunlar ve sosyal uygulamalar geliştirilmesini bekliyorlar. Dolayısıyla 2025 için odağımızı biraz daha GameFi, SoFi tarafına çevirebiliriz.

3- Farklı virtual machine (xVM) kullanan projelerin airdrop yapmasını bekleyebiliriz. Ethereum Virtual Machine (EVM) uyumlu projeler şu anda büyük ölçüde Ethereum ve Katman-2 ekosistemlerinde yer alıyor. Birçoğunun tokenı zaten piyasada mevcut. Ancak farklı VM kullanımı sayesinde hem ilgili blokzincir (Katman-1 veya 2) hem de ekosistemindeki projeler airdrop yapabilir. Örneğin Fuel (Fuel-VM), Berachain (Polaris-VM), Eclipse (SVM), Movement (Move-VM), Monad (paralel-EVM) gibi projeler ve ekosistemlerinde yer alan projelerin airdrop yapmasını beklemek muhtemel. Görselde Monad’ın kullandığı paralel işlem gerçekleştirme ile (C: consensus sürecini beklemediği için) Ethereum’dan çok daha hızlı çalıştığını görebilirsiniz.

4- Airdrop süreci ne kadar zor olursa kullanıcı sayısı o kadar azalır. Web3 dünyasında var olan birçok kişide MetaMask veya Phantom cüzanı vardır. Ancak Keplr, Argent, Martian, Backpack gibi cüzdanların kullanıcı sayısı nispeten düşük. Bu cüzdanlara dair bonus puanlarla kendimizi ön sıralara taşıyabiliriz.

5- Hesap kitap yaparak söz konusu airdrop için çaba göstermeye gerek var mı tespit edebilirsiniz. Örneğin Etherfi Sezon 2 için yaklaşık 2.11 trilyon puan toplanmış olacak (görselde 211 milyar diyor ancak Etherfi ekibi bu puanı 10’la çarpmaya karar verdi). Toplam dağıtılacak ödül yüzde 5. Bu, yaklaşık 200 milyon dolara denk geliyor. Yani puan başına 0.0001 dolar gelecek diyebiliriz. 30 Haziran’a kadar toplayacağınız tahmini puana göre airdrop miktarınızı bu şekilde belirleyebilirsiniz. Bunu diğer projeler için de yapabilirsiniz.

6- Projelerin Discord, Telegram gruplarında ek görevler alabiliriz. Burada tüm günümüzü geçirmekten bahsetmiyorum. Sadece dikkate değer üç-beş tane proje bulup onlarda aktif olmayı, diğer projelere sadece göz ucuyla bakmayı tercih ediyorum. Size de bunu yapmayı tavsiye ederim.

7- Bu tarz fikirlerin paylaşıldığı, içeriklerin üretildiği topluluklara dahil olmak çok faydalı olur. Tek başına her ne kadar piyasayı tarasanız da bir ekip olarak ilerlemek her zaman sizi daha uzaklara götürür. Burada mentalite olarak size yakın insanların olduğu topluluklara dahil olmak farkında olmadığınız birçok fırsatı size getirebilir.

8- Sık sık tekrar ettiğim bir konu: İçerik üretmek. Başka birine anlatırken detaylara çok daha fazla hâkim olabiliyorsunuz. Hem fırsatları bu gözle değerlendirmek hem de kendi markanızı oluşturmak için hiçbir zaman geç değil.


Peki ben hangi airdroplar için işlem yapıyorum?

Ethereum Katman 2 projelerinden Scroll, Linea, Mode, Blast için işlemler yapıyorum. 

Katman 2 ekosistemlerinde henüz tokenı bulunmayan projelerde işlemler yapıyorum. Örneğin Ambient Finance, SyncSwap, vb. ZeroLend sezon 2 için de likiditemi tutmayı düşünüyorum.

Solana’da Parcl ve Kamino Sezon 2 için puan topluyorum. Türev borsa Zeta’da kampanya yapıldıkça puan topluyorum. Ayrıca Sanctum’da likit Solana ile puan toplanıyor. Yeni yeni bu tarafa da dahil oldum. 

EigenLayer ve likit restaking projelerinden Swell, Kelp, Puffer için puan topluyorum. Ayrıca Etherfi ve Renzo sezon 2 için de puan toplamaya devam ediyorum. Etherfi için tuttuğum eETH tokenları Zircuit üzerinde kullanıyorum. Ayrıca Mantle’da mETH ile INIT Capital kullanarak hook yapıyorum.

Stake et airdrop kazan mantığıyla ilerleyen projeler için AltLayer, Pyth, Cosmos, Osmosis, Celestia, Dymension, Akash, Saga projelerinin tokenlarını stake ediyorum. Avail airdrop gelince onu da stake edeceğim. Celestia’nın likit staking tokenı olan milkTIA ile de puan topluyorum.

Modüler projelerden gelecek airdroplar kazançlı olacaktır. Bu projeler genellikle ATOM, TIA, DYM stake edenlere airdrop yapıyor. Bunun dışında bir de Berachain, Initia, Eclipse vb. projelerin sosyal medya kanallarında aktif olmaya çalışıyorum.

Köprü projelerinden airdrop alabilmek adına DeBridge, Hyperlane, Orbiter gibi projeleri kullanıyorum.

Starknet’te tekrar bir airdrop geleceğini düşündüğüm için Ekubo, Nostra, Avnu gibi projeleri kullanıp Ekubo ve Nostra üzerinde likidite tutuyorum.

Aptos ve Sui ekosistemlerini genişletmek istiyor. Bu alanda tokenı olmayan projeleri tespit etmek için DefiLlama kullanıyorum. Linkler: https://defillama.com/chain/Sui, https://defillama.com/chain/Aptos

Avalanche özellikle üç alanda ön plana çıkmak istiyor: GameFi, memecoinler, RWA. Dolayısıyla bu gözle bakmaya başladım. İlgili projeleri tespit edip nasıl airdrop alabileceğimi inceliyorum. Özellikle Off the Grid oyun projesi çok büyük yatırım evlerinden destek almış gibi görünüyor.

Near daha çok yapay zekâ & modüler tarafta ön plana çıkacak gibi görünüyor. Bu nedenle Near tarafındaki gelişmeleri de takip edeceğim. Projenin CEO ve kurucusu Illia son yaptığı röportajda yapay zekâya dair yeni fırsatların data projelerinde ve ünlü insanların bilgileri kullanılarak hazırlanmış chat botlarında olduğunu belirtti.


Faydalı Linkler:

Hem hangi blokzincirde airdrop fırsatı var hem de cüzdan adresinizi yazarak kontrol edebileceğiniz bir link:
https://defillama.com/airdrops

Günlük, haftalık, aylık yapılabilecek airdrop görevleri: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1g93SemmvX4txKqgzF283Z5YF6Al0M6j4h4poPz1Lk1E/edit#gid=957401764

Tüm airdroplar için link ve neler yapılabileceğine dair detaylar: https://airdroptracker.notion.site/0180555ffe5249009c4096f97b2fb046?v=bb031dcec59c47a39920286cede1b6b7

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala