bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 59,157.85 0.70%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,315.76 0.62%
bnb
BNB (BNB) $ 542.55 0.90%
solana
Solana (SOL) $ 132.76 0.60%
xrp
XRP (XRP) $ 0.58694 2.74%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.333691 0.18%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.101007 0.96%

Türkiye’deki kripto düzenlemeleri “hafif” olacak

Türkiye kripto yasa taslagi

Kripto para endüstrisinde dünyanın en iyi ülkelerinden birisi olarak gösterilen Türkiye, yakın zamanda kripto düzenlemelerini yürürlüğe sokacak. Düzenlenemelerin hafif olması ve sektöre zarar vermemesi bekleniyor.

Türkiye hükümeti henüz kripto para yasasını yürürlüğe sokmasa da üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Yakın zamanda kripto varlıklara yönelik netlik kazandıracak çeşitli düzenlemelerin yürürlüğe gireceği düşünülüyor.

Kripto para danışmanı İsmail Hakkı Polat, Türkiye’de kriptoyu hedef alan kripto düzenlemelerinin hafif olduğunu ifade etti. Polat, bu kuralların parlamento tarafından belirlenmediğinin de altını çizdi.

Türkiye kripto yasa

Türkiye’nin kripto sınavı

Kripto danışmanı İsmail Hakkı Polat ve Mindstone Blockchain Labs CEO’su Tansel Kaya, Türkiye’deki kripto para düzenlemelerine yönelik açıklamalarda bulundu.

Cointelegraph’a demeç veren Polat, “Meclis tarafından kabul edilen bir düzenleme olmadığı için, bu kuralları ihlal etmenin sonuçlarının, cezalarının ve para cezalarının ne olduğunu kimse bilmiyor.” yorumunda bulundu.

Tansel Kaya’ya göre, SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) kripto ile ilgili rehberlik sunuyor. Kaya, SPK’nın otoriteyle ilgili herhangi bir kişi veya kurumun kripto para alım satımı yapamayacağını söylediğini dile getirdi. Kaya, buna Türk bankalarının, aracı kurumların ve diğer kuruluşların da dahil olduğunun altını çizdi.

tansel kaya
Tansel Kaya

Kaya, SPK’nın bu klavuzu 2018 yılında yayınlaması nedeniyle bu düzenlemenin çok eski olduğunu aktardı.

Bilindiği üzere Türkiye, 170 milyon dolarlık tahmini işlem hacmine sahiptir. Türkiye, bu veri ile birlikte, Rusya, Kanada, Vietnam, Tayland ve Almanya gibi ülkelerin önünde yer almaktadır. Türkiye’nin işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük dördüncü ülkesi olduğu kabul görmektedir.

Araştırmalara göre, Türkiye’deki kripto para benimsenmesi son birkaç yılda iki kattan fazla artarak yüzde 40’a ulaştı. Polat, konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada, Türk kripto para yatırımcılarının sayısının 85 milyonluk ülke nüfusunun 20 milyonuna denk geldiğini dile getirdi.

Türkiye neden kripto düzenlemelerine odaklandı?

Türkiye’nin neden kripto düzenlemelerini 2024 yılında yürürlüğe sokmaya odaklandığını cevaplayan İsmail Hakkı Polat, FATF’ı işaret etti.

Polat, Türkiye’de beklenen kripto mevzuatının, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) Kara Para Aklamayı Önleme (AML) tedbirleriyle ilişkili olduğunu öne sürdü. Polat, bu çabanın gri listeden çıkmak için olduğunu dile getirdi. Bilindiği üzere FATF, Ekim 2021’de Türkiye’yi gri listeye almıştı.

ismail hakkı polat
İsmail Hakkı Polat

Polat’a göre, Türkiye’nin gri listeden çıkması için 39 eylem maddesini çözmesi gerekiyor. Bunlardan birisi ise kripto endüstrisiyle ilişkili.

Türkiye’nin kripto yönetmeliği, FATF çerçevesinde sanal varlık hizmet sağlayıcıları olarak adlandırılan borsaların yükümlülüklerini ve sorumluluklarını irdeleyecek. Yasa, yatırımcıların azami düzeyde korunmasını sağlayacak.

Cointelegraph, yaklaşan kripto yasası ile Türkiye’de kripto vergileri için yasal bir temel sağlamasının beklenildiğini ifade etti.

Kaya, Cointelegraph’a yaptığı açıklamada, yönetmeliğin Mayıs ayında çıkmasının beklenildiğini ifade etti. Kaya, “Türkiye’yi gri listeden çıkarmayı o zaman değerlendirecekler. Yasanın büyük olasılıkla kabul edilmesi ve ardından yönetmeliklerin yürürlüğe girmesi gerekiyor.” yorumunda bulundu.

Polat ise bu parlamento sezonunun sonunda, yani Haziran gibi yürürlüğe girmesini bekliyor. Polat, “Ancak bunu yapamazlarsa, o zaman sonbahara ya da belki yıl sonuna kayacak demektir. Yani benim görüşüme göre gri liste konusu artık biraz gündemden düşmüş durumda.” diyerek sözlerini noktaladı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Özgür Umut Demirci

24 Aralık 1997 tarihinde Artvin'de dünyaya geldi. Özgür, bir süre Bursa'da yaşadı. Bursa'da TSO Gürsu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra Antalya Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde Lisans eğitimini tamamladı. 2020 yılından beri sektörün içinde yer alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala