bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,625.05 2.17%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,128.71 2.17%
bnb
BNB (BNB) $ 607.41 1.24%
solana
Solana (SOL) $ 145.79 5.12%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521284 1.22%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.4699 1.95%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150113 3.40%

Piyasaya 2. Tur Molası: Gözler Seçim Sonrasında!

piyasaya 2 tur molasi gozler secim sonrasindartgt 1

Yatırımcılar, pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna odaklandı. Seçimlerin ikinci tura kalması ile beraber piyasalar, belirsizliğin ortasında kaldı. Daha önce ilk turdaki seçimin ardından oluşacak çerçeveyi ana hatları ile uzmanlara sormuştuk. “Seçim Sonrası Dolar, Euro ve Altın Beklentileri haberinde seçim sonrası piyasada hareketlilik bekleniyordu.

Biz de piyasaların seçimin ikinci turundan sonra nasıl bir yol izleyeceğini uzmanlara sorduk. Cumhurbaşkanlığı seçimini klasik bir seçim olarak değerlendirmenin doğru olmadığını ve bu seçim siyasi geleceğin yanı sıra Türkiye’de ekonomik dengelerin nasıl devam edeceğini belirten Rıdvan Baştürk, piyasalarda seçim sonucuna göre farklı senaryoların oluşabileceğine dikkat çekti.

“Türkiye Ekonomisi Sıkıntılı Bir Süreç Geçirmeye Aday Konumda”

14 Mayıs’ta Türkiye sandık başında oyunu kullandı. Seçim, açıklanan oylar sonucunda ikinci tura kaldı. Bu durum ile ilgili olarak birçok isim görüşlerini bildirirken, bir değerlendirme de kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten geldi. Fitch, 2023 seçimlerinin ülkede belirgin şekilde farklı politika yollarını açması nedeniyle çok önemli bir dönüm noktası olacağını vurguladı.

piyasaya 2 tur molasi gozler secim sonrasindadf

Baştürk Finansal Danışmanlık Kurucusu Rıdvan Baştürk, seçim sonrası piyasa durumu hakkında şu ifadeleri kullandı:

Mevcut durumda Türkiye’de ekonomik dinamiklerin çıkmaza girmeye yaklaştığını belki de girdiğini söyleyebiliriz. TCMB’nin rezervlerinin tükenmiş olması gelecek döneme dair endişe veriyor. Bunun yanı sıra bütçe açığı, cari açık, dış ticaret açığı gibi konular, enflasyon-faiz dengesinin uzun süredir yok olması gibi birçok önemli başlık gelecek sürece dair negatif sinyaller veriyor. 

Seçim sonuçlarına ilişkin olasılıkları değerlendiren Baştürk, Recep Tayyip Erdoğan‘ın kazanması halinde Türkiye’de faiz indirim sürecinin devam edeceğini söyledi. Baştürk, mevcut politikalara devam edilmesi durumunda belirttiği problemlerin katlanarak devam edeceğini söyledi. Bununla beraber bu durumun TL tarafını baskı altında tutacağını ve enflasyona da yansıyacağının altını çizdi.

Benzer şekilde seçimin Kemal Kılıçdaroğlu‘nun kazanması haline şu durumların yaşanabileceğini söyledi:

Türkiye piyasaları bunu pozitif fiyatlayabilir. İlk aşamada kısa süreli bir fiyatlama olacaktır. Problemlerin bir anda ortadan kalkması gibi bir durum söz konusu değil. Seçimi kim kazanırsa kazansın Türkiye ekonomisi sıkıntılı bir süreç geçirmeye aday konumda.

“Borsa Hareketli Günlerden Geçecek”

Piyasalar, seçim sonucunun ekonomiye nasıl etki edeceğine odaklanmış durumda. BTCHaber’e görüşlerini paylaşan Volkan Dükkancık, küresel piyasalar yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri arasında gidip gelmeye devam ederken içeride gündemi ve piyasaların yönünü belirleyen faktörün seçim olduğunu söyledi. Kur, faiz ve enflasyon üçlüsünü bir arada kontrol etmeye çalışan mevcut ekonomik statüko içerisinde, bir noktada bu başlıklardan en az birinden feragat edilmek durumunda kalınacağını söyledi. Dükkancık, seçim sonrasında borsanında hareketli günlerden geçeceğini belirtti.

Dükkancık, piyasalar hakkında şu ifadeleri kullandı:

Bu bağlamda, hem ekonominin hem de piyasaların yönü açısından seçim sonrasında iktidar değişikliğinden ziyade yeni hükümetin açıklayacağı ekonomi yönetimi ve izleyeceği ekonomi politikaları esas belirleyici olacak. Küresel çapta genel kabul görmüş ekonomi politikalarına dönülmesi durumunda orta-uzun vade için en cazip yatırım aracının hisse senetleri piyasası olmaya devam edeceği kanısındayız.

Borsa İstanbul’a ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dükkancık, BIST’teki birçok riskin yanında orta-uzun vadeli fırsatların oluşmaya başladığını belirtti. Dükkancık, hisse seçiminde çok daha dikkatli olunması gereken bir dönemde olduğumuzu ifade etti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala