bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,625.05 2.17%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,128.71 2.17%
bnb
BNB (BNB) $ 607.41 1.24%
solana
Solana (SOL) $ 145.79 5.12%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521284 1.22%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.4699 1.95%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150113 3.40%

ÖZEL HABER: Bugünkü kripto varlık düzenleme toplantısında neler konuşuldu?

kripto yasa tasarisi istanbul

Türkiye’nin yaklaşık üç yıldır süregelen kripto varlıkları düzenleme serüveninde artık sona geliniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kripto varlıkların düzenlenmesine ilişkin yasa tasarısını Ocak ayında TBMM’ye getirmek istediği biliniyor. Nitekim konu hakkında kamu yetkilileriyle sektör paydaşları son dönemde sık sık bir araya geliyor. 

Söz konusu toplantılardan biriyse bugün Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin ev sahipliğinde yapıldı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun önderliğinde gerçekleşen kripto varlık yasa tasarısı çalışması toplantısına MASAK, BDDK, TCMB’nin yanı sıra kripto varlık hizmet sağlayıcıları, aracı kurumlar ve bankalardan yetkililer katılım sağladı. 

‘Kripto varlık platformları özelinde önemli ve büyük değişiklikler bekleniyor’

Toplantıya katılan kripto para borsalarından Paribu’nun Hukuk Birimi Direktörü Av. Mehmet Türkarslan, BTCHaber’e özel konuştu. Türkarslan’a toplantıda hangi konu başlıklarının konuşulduğunu sorduk. “Kripto varlık hizmet platformlarının tanımlanması, lisanslanması, saklaması hususu ve kripto varlık çeşitlerinin saptanması toplantıda çıkan konu başlıkları arasındaydı. Bu kapsamda, yasa tasarısının neleri içerdiği ve devamında gelecek olan ikincil düzenlemelerde yer alacak konuların üzerinden geçildi. Yasa tasarısı ile düzenlenecek olan kripto varlık platformları özelinde önemli ve büyük değişiklikler olması bekleniyor” diye konuştu Türkarslan.

‘Yabancı borsalara yasak değil, düzenleme gelecek’

Kripto varlık düzenlemesine ilişkin gündeme gelen önemli konu başlıklarından biriyse yabancı kripto para borsalarının Türkiye pazarındaki akıbeti. Nitekim aralarında akademisyen Tansel Kaya’nın dahil olduğu sektörün önde gelen isimleri, yeni yasa tasarısıyla yabancı kripto borsalarına yasak gelebileceğini ifade etmişti. Konuya dair yönelttiğimiz soruya Türkarslan, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına hizmet gösterecek tüm platformların uyması gerekecek olan kurallar ve yükümlülükler Kanun ve ikincil düzenlemeler ile belirlenecek. Bu kapsamda, herhangi bir yasak değil, kullanıcıları korumaya yönelik düzenlemeler içerecektir” ifadelerini kullandı. 

‘İkincil düzenlemeler için uyum süresi tanınacak’

Peki kripto varlık düzenlemesi Bakan Şimşek’in söylediği gibi Ocak ayına yetişebilecek mi? Türkarslan bu soruya “Zamansal olarak ilgili tasarı değişikliğinin ne zaman Meclis’e sunulacağına dair bir bilgilendirme yapılmadı. Ancak yürürlüğe girmesinden sonra bazı ikincil düzenlemelerin kısa süre içerisinde olması bekleniyor ve bunlar için de uyum süresi tanınacaktır” cevabını verdi.

Öte yandan Türkarslan toplantıda vergi konusuna değinilmediğini, sadece kripto varlık platformları ve kripto varlıklara dair düzenlemelerden bahsedildiğini sözlerine ekledi. 

Yabancı borsalara erişim engeli yok ancak…

Bugünkü toplantıya dair görüşlerini X hesabından paylaşan Tansel Kaya, Türkarslan’a benzer şekilde yabancı kripto para borsalarına erişim engeli getirilmeyeceğini söyledi. Ancak yapılacak düzenlemeler kapsamında Türkiye’de temsili şirketi bulunan borsalar global sitelerinden Türkçe dilini kaldıracak ve Türkçe tweet atmayacağını söyleyen Kaya, “Kısaca TC vatandaşlarına reklam faaliyetinde bulunmayacaklar. Buna bağlı olarak kendi iradesi ile bu borsalarda hesap açan TC vatandaşları ile ilgili bir engelleme olmayacak” ifadelerini kullandı.

“Kafamızı kurcalayan emir defterleri ile ilgili de, SPK durumun farkında” diye konuşan Kaya, “Bunu yerelleştirmenin ilk etapta gerçekçi olmadığını biliyor. Belki bu ilerde gündeme gelebilir ama ilk etapta fiyatı etkileyecek bu düzenleme de düşünülmüyor” dedi.

Borsa yöneticilerine bankacılıkta olmayan düzenleme

Borsaları ve yöneticileri ilgilendiren bazı konuların olduğunu söyleyen Kaya, “Bunlar değerlendiriliyor. Örneğin borsaların yönetim kurulu başkanlarına zarar ile ilgili büyük sorumluluk yükleniyor. Bankalardan farklı olarak büyük hapis cezaları ile karşı karşıya olacaklar ve şahsi malları ile de yükümlü olacaklar. Bu bankacılıkta olmayan bir düzenleme. Ben genel olarak yapılan düzenlemeyi olumlu buluyorum. SPK ve diğer düzenleyicilere de bu konuda gelen eleştirileri olumlu bir biçimde düzenlemeye yansıttıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıllık teknoloji muhabirliğinin ardından Coindesk Türkiye'de editörlük görevini üstlenen Alp Börü, 2023 Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala