bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,447.27 0.89%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,145.33 0.59%
bnb
BNB (BNB) $ 604.10 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 143.92 0.71%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524619 1.11%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471761 0.31%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15041 0.19%

Flashbot’lar Ethereum Merkezileşme Korkusunu Artırıyor

Flashbotlar Ethereum Merkezileşme Korkusunu Artiriyor

Ethereum Blockchain ağı PoW konsensüsünü PoS ile değiştirerek bir ilke imza attı. Madenciliğin rafa kaldırıldığı bu sistemde enerji tüketimi yüzde 99.95 azalırken pahalı madencilik giderlerine de gerek kalmayacak. Ancak bu yeni sistemin kusursuz olduğu anlamına gelmiyor. Son dönemde endişeleri iyice körükleyen Flashbot‘ların role blokların yüzde 82.72‘sini çıkarması gündem oldu.

Flashbot’lar Ethereum Merkezileşme Korkusunu Haklı Çıkarabilir mi?

Flashbot’lar, Ethereum bloklarını incelemek için bir röle görevi gören şeffaf ve verimlilik odaklı Maksimal Çıkarılabilir Değer (MEV) çıkarmaya adanmış merkezi bir sistem olarak kısaca tanımlanabilir. Bu noktada MEV hakkında daha detaylı bilgi için Ethereum doğrulayıcıları ne kadar kazanıyor? yazımıza bakabilirsiniz.

MEV’leri ile verimliliği artırmaya çalışan Ethereum’un bir sorunu bulunuyor. Mevboost.org‘dan alınan verilere göre, şu anda Ethereum’da en az bir blok teslim eden altı aktif röle olduğunu görüyoruz. Ve bu röle bloklarının yüzde 82.77’sinin yalnızca Flashbot’lar tarafından oluşturulduğu göze çarpıyor. Bu da Ethereum merkezileşmesinde büyük bir risk olarak görülüyor.

Diğer taraftan Flashbot’ların baskınlığı ile ilgili verileri tamamlayan Santiment‘ten bir analizine göre, Ethereum’un PoS Node’larının yüzde 46.15’inin yalnızca iki adres tarafından kontrol edildi görülüyor. Ethereum’un bu konuda ne yapacağı ise merak konusu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala