bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,922.13 1.28%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,318.78 6.13%
bnb
BNB (BNB) $ 600.03 0.84%
solana
Solana (SOL) $ 144.20 5.58%
xrp
XRP (XRP) $ 0.523755 1.35%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.475006 3.93%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150118 3.08%

Bitcoin için bu 5 metrik kritik öneme sahip: Halving geliyor!

bitcoin-fiyat

Kripto para piyasasında hareketli günler başlarken, halving’e doğru yatırımcıların takip etmesi gereken 5 kritik metriği sizler için derledik.

Bitcoin halving’ine sayılı günler kaldı. Kripto para piyasası halving öncesi hareketlilik yaşıyor. Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), önceki hafta 64.500 doları görmüştü. BTC, bu hafta 72.500 doları aşarak dikkatleri üzerine çekti. Çift taraflı fiyat hareketliliğinde halving öncesi neler olabileceği ise merak konusu haline geldi.

Kripto yatırımcıları, son 10-11 günlük dilimde yaşanabilecekleri araştırmaya başladı. Kripto para piyasası, döngüsel ilerlemekte ve birçok etmen fiyatı etkilemektedir. Halving boğa koşusu olarak yorumlansa da bazı önemli faktörler fiyata olumsuz etki edebilmektedir.

bitcoin analiz

Peki halving döneminde, hangi metrikler takip edilmeli?


Spot Bitcoin ETF’lerde net para girişi verisi

Kripto para piyasasının gidişatında önemli bir rol oynayan ve birçok aktör tarafından boğa indikatörü olarak yansıtılan spot Bitcoin ETF verileri takip edilmeli. Spot Bitcoin ETF verileri, piyasanın gidişatını kurumsal açıdan yorumladığı gibi, geleneksel piyasaların gidişatını da ele vermektedir.

Spot bitcoin etf

SoSoValue’den derlenen verilere göre, ABD’de işlem gören spot Bitcoin ETF verileri geçtiğimiz haftayı pozitif kapatmıştı. Geçtiğimiz hafta ilk işlem günü haricindeki diğer tüm işlem günlerinde net para girişi gerçekleşti.

Geçtiğimiz hafta, spot Bitcoin ETF’lerine ortalama 170 milyon dolar net para girişi gerçekleşti. Para girişinde ipi BlackRock göğüsledi. Grayscale ise net para çıkışını sürdürdü.

Bitcoin halving’inin gerçekleşeceği haftanın bir önceki haftadayız. Bu hafta spot Bitcoin ETF verileri kritik bir öneme sahip durumda.

SoSoValue verilerine bakıldığında, haftanın ilk işlem gününde veriler negatif geldi. Spot Bitcoin ETF’lerinden 8 Nisan tarihinde 223,85 milyon dolar net para çıkışı gerçekleşti.

Bu hafta verilerin negatif sürmesi halinde BTC fiyatı olumsuz etkilenebilir ve 70.000 doları kaybedebilir. ABD’nin TÜFE ve ÜFE verilerinin açıklanacak olması da spot Bitcoin ETF’leri sıkıştıran bir faktör olarak biliniyor.

Kalan 4 işlem gününde de spot Bitcoin ETF’lerinin performansını takip etmekte fayda var.


ABD TÜFE ve ÜFE verileri Bitcoin için önemli

ABD Fed’in faiz indirimlerine ilişkin görüşlerini pekiştirme potansiyeli taşıyan makroekonomik veriler bu hafta açıklanacak. ABD TÜFE ve ABD ÜFE verileri, Fed’in sonraki politikası hakkında bilgi verici nitelikte olacak.

Bitcoin maksimalistleri halving’e odaklanmışken, Mart ayına dair Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri baskı yaratabilir. Bu da BTC’nin 70.000 doları kaybetmesine yol açabilir.

ABD Fed

ABD, faiz indirimlere başlama senaryosunu bir süre daha ertelemişti. Çarşamba günü açıklanacak TÜFE ve Perşembe günü açıklanacak ÜFE yeni senaryoları ortaya çıkaracak. Fed Başkanı Jerome Powell, verdiği mesajlarda henüz faiz indirimi için erken olduğunu dile getirmişti. Piyasalar ise Fed’in faiz indirimine yılsonuna doğru başlayacağı yönünde bir beklenti oluşturdu.

The Kobeissi Letter, “Bu hafta açıklanacak enflasyon verileri Fed’in sonraki adımlarıyla ilgili sinyal niteliğinde olacak.” yorumunda bulundu.

ABD’de TÜFE’nin önceki aya göre daha yüksek geleceği yönünde beklentiler şekillenmeye başladı. Bu nedenle TÜFE’nin yüksek gelmesi sıkılaşma politikasını tetikleyebilir ve bu durum BTC’yi negatif etkileyebilir.

Bu hafta gözler ABD’nin makroekonomik verilerinde olmalı.


Bitcoin madencileri zorlu günlere giriyor

Bitcoin halving’i kripto yatırımcıları için boğa koşusu olarak yorumlansa da Bitcoin madencileri için maliyet artışı anlamına geliyor. Halving ile birlikte Bitcoin blok ödülleri yarılanacak. Böylelikle madenciler daha fazla efor harcamak zorunda kalacak.

Bitcoin halving’i öncesi gözler madencilere çevrilmiş durumda. Kazılan blok başına ödül yüzde 50 azalarak 3,125 BTC olacak. Madenciler bu nedenle 2024 yılında satışlarını artırdı ve şimdiden hazırlığa başladı.

Bitcoin madencilik

Zincir üstü analiz platformu CryptoQuant’ın CEO’su Ki Young Ju, Bitcoin madencilik maliyetlerinin halving sonrasında 80.000 dolara yükseleceğini ifade etti. Madencilerin kârlılığını sürdürmesi için BTC’nin 80.000 doların üzerinde fiyatlanması gerekiyor. Böyle bir senaryoda, olası BTC düşüşü madencileri iyice köşeye sıkıştırabilir.

CryptoQuant’ın CEO’su, maliyetlerin halihazırda 2020’dekinin iki katı olduğunu, halving sonrası ise daha fazla artış beklendiğini ifade etti. Madenciler, halving sonrası iflsa etmemek için BTC satışını hızlandırabilir.

Bitcoin madencilerinin atacağı her adım yakından takip edilmeli.


Bitcoin madencilik zorluğu zirveye oynuyor

Bitcoin madencilik zorluğu, halving’e her zamankinden daha güçlü bir şekilde ilerliyor. Madencilik zorluğu günden güne artış gösterirken, madencilerin maliyetindeki potansiyel artış da işleri zora sokuyor.

btc hashrate

Halihazırda tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın olan madencilik zorluğu, 11 Nisan’da yaklaşık yüzde 2 artarak ilk kez 85 trilyonu geçecek. BTC fiyatındaki hareketliliğe rağmen, verilere göre zorluğun nihayetinde yüzde 1’den daha az bir şekilde düştüğü görülüyor.

Madencilik hash oranı da benzer bir şekilde zorluğa işaret ediyor. MiningPoolStats’tan alınan ham veriler, ağa dağıtılan toplam işlemci gücünü saniyede 684 exahash (EH/s) olarak gösteriyor.

Halving için hazırlıklar başladı. Bitdeer Technologies’in halving’ten önce madencilik üretimini altı kat arttırma niyetini beyan etti. Madencilerin derdi, zorluğu ve maliyetleri tolere etmek olacak.


Bitcoin gibi Ether (ETH) de kritik bir role sahip

Halving öncesi Bitcoin (BTC) tarafındaki hareketlilik gibi Ether (ETH) tarafında da hareketlilik takip edilmeli. Bilindiği üzere Ether, altcoin’lerin öncüsü olarak kabul ediliyor. ETH fiyatı 3.500 dolar direncini zor da olsa aşmayı başardı ve üzerinde kalıcılık sağladı.

Geçtiğimiz gün ETH fiyatı BTC’den daha fazla artış gösterdi ve kripto piyasasına renk kattı. ETH’nin yükselişi altcoin’leri de harekete geçirdi.

Ethereum ETH

Halving’e günler kala, BTC’deki fiyat değişiminin yanı sıra ETH’deki fiyat değişimi de takip edilmeli. ETH’nin 3.500 doların altına düşmesi halinde altcoin’lerde para çıkışı gerçekleşebilir.

ETH’nin 4.000 doların üzerine çıkması halinde ise altcoin’lerde ufak çaplı yükseliş dalgası görülebilir. ETH, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırsa, altcoin rallisi için net bir mesaj olabilir.

ETH’nin güçlü kalması halinde BTC’de fiyat istikrarı yakalayabilir. ETH’nin kripto piyasasının görünümünü pozitife çevirmesi halinde, BTC tarafındaki baskı azalabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Özgür Umut Demirci

24 Aralık 1997 tarihinde Artvin'de dünyaya geldi. Özgür, bir süre Bursa'da yaşadı. Bursa'da TSO Gürsu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra Antalya Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde Lisans eğitimini tamamladı. 2020 yılından beri sektörün içinde yer alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala