Her hafta olduğu gibi geçtiğimiz haftada, kripto para dünyasında hareketli günler yaşandı. Bu hafta kripto para dünyasında; Elon Musk’ın Dogecoin çağrısından, Robinhood’un dikkat çeken paylaşımına ve son zamanların en çok konuşulan meme kripto para birimi olan Shiba Inu’nun heyecanlandıran paylaşımına kadar birçok önemli gelişme yaşandı.
Şimdi birlikte geçtiğimiz hafta kripto para dünyasında neler oldu bakalım;
1-Elon Musk’tan Dogecoin Sahiplerine Çağrıda Bulundu
İlk sırada adını sıkça duyduğumuz Tesla CEO’su Elon Musk, yer alıyor. Bu haftanın başlarında Elon Musk Twitter üzerinden Binance’in CEO’su Changpeng Zhao’ya, Dogecoin hakkında neler yaşandığını sormuştu. Hatırlatmak gerekirse; bu durum üzerine Binance’den hızlı bir şekilde cevap gelmişti.
Yaşanan bu tartışmanın ardından Elon Musk, kripto borsalarını hedef aldı.

Elon Musk Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda; Dogecoin sahiplerinin kendi özel anahtarlarını kontrol etmesi için merkezi ticaret platformlarından para çekilmesinden yana olduğunu söyledi.
Elon Musk özellikle “anahtarlarınız değil, kriptolarınız değil” düşüncesini ilk kez desteklemiyor. Şubat ayında, kullanıcıların fonlarını kontrol etmelerine izin vermeyen herhangi bir kripto para cüzdanından “ne pahasına olursa olsun kaçınılması” gerektiğini söylemişti.
Haberin detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.
2-Robinhood’dan Dikkat Çeken Dogecoin Adımı
Robinhood son zamanlarda Shiba Inu‘nun listelenme dedikodularıyla gündemde sık sık yer aldı. Bu hafta ise Robinhood‘un baş işletme görevlisi Christine Brown, yaptığı bir paylaşımla dikkatleri üzerine çekti. Brown, Twitter üzerinden uygulamanın merakla beklenen kripto para cüzdanı özelliğine ile ilgili dikkat çeken bir paylaşım yaptı.
Dogecoin’in yeni aldığı Dogecoin Core 1.14.5 sürüm güncellemesi ile oldukça verimli bir hale geldi. Söz konusu olan Brown’un paylaşımındaki en dikkat çeken nokta ise 0.02 DOGE değerindeki fee (işlem) ücreti oldu.

Ayrıca Dogecoin’in kurucu ortağı Billy Markus da bu paylaşım karşında sessiz kalmadı ve yeni güncelleme sonrası verimi artmasına dikkat çekti.
Haberin detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.
3-Shiba Inu’dan Oyun İçerikli Dikkat Çeken Paylaşım
Özellikle son dönemde Metaverse‘ün artan popülaritesi ile beraber artık NFT ve Blockchain tabanlı birçok oyun hızlı bir yükselişe geçti. Bununla beraber Shiba Inu’dan heyecanlandıran bir paylaşım geldi.
Shiba Inu Twitter hesabı üzerinden paylaştığı saniyelik video ile akıllara bir metaverse veya NFT oyununun gelip gelmeyeceği sorusunu getirdi.

Paylaşımın sonunda takipte kalın diyen Shiba Inu, devamında en büyük kripto para topluluklarından biri olan Shibarmy’i de etiketledi.
Bu hafta Shiba Inu’da bir önemli gelişme daha yaşandı; elektronik parça tedarikçisi Newegg, Twitter üzerinden en popüler kripto para birimlerinden Shiba Inu’yu kabul edeceğini doğruladı.
Haberin detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.
4-DAO’lar Neler Yapacak?
Geçtiğimiz hafta BTCHaber yazarlarından Erkan Öz, “DAO’lar Neler Yapacak?” adlı yazısında Blokzincir teknolojisi “Decentralized Autonomous Organizations” ya da kısaca DAO konusundan bahsetti.

Erkan Öz yazısında şunları aktardı; “DeFi alanında DAO olarak kurulmuş sanal bankalarda kayıtlar dağıtık yani merkeziyetsiz olarak tutulur. Kime hangi şartlarla kredi verileceğini ve ödemelerin nasıl takip edileceğini belirleyen ve denetleyen algoritma yani yazılımdır. DAO’nun üyeleri hem blokzincir üzerinde kayıtları her an takip edebilir hem de algoritmada değişiklik isterlerse bunu teklif edebilir ve oy çokluğu ile gerçekleşmesini sağlayabilir.” dedi.
DAO’lar başka neler yapabilir? sorusunu ise şöyle yanıtladı;
- Her türlü şirket ve en önemlisi vakıf kendisini DAO olarak yeniden örgütleyebilir.
- Çok daha şeffaf ve demokratik şekilde işleyen bir çalışma dünyası kurulabilir.
- Bol masraflı şirket yönetim kuruluları ortadan kalkabilir.
- Her şirketin paraları nasıl ve nereye harcadığı anlık takip edilebilir.
- Bu kararlar şirkette pay sahibi olan herkes tarafından hemen hemen sıfır masrafla sürekli anlık olarak alınabilir.
Haberin detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.
Erkan Öz’ün diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
5-Yeni Dijital Çağ Yavaş Yavaş Belirmeye Başlıyor
BTCHaber yazarlarından Turan Sert ise geçtiğimiz hafta uzun zamandır konuşulan konulardan biri olan “Yeni Dijital Çağ” üzerine bir yazı yayımladı.

Turan Sert yazısında özellikle teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan dijitalleşme bir kaç on yıldır hayatımızın içinde olduğunu ve bizi fiziki dünyadan, dijital dünyaya yavaş yavaş geçirdiğini söyledi.
Yazının devamında ise unları aktardı; “Sürece yukarıdan bakınca fark ettiğimiz, dijitalleşmenin hayatımıza girmesiyle yavaş yavaş hissetmeye başladığımız dönüşümün, bundan sonra ne yöne hareket edeceğinin ipuçları aslında. Siz böyle haftada bir yeni konu çıktığına bakmayın, aslında bu gelişmelerin her biri önümüzdeki on yıl bizim gündemimizde olmaya devam edecek. O nedenle, “yarın nasıl olsa yeni bir trend çıkar” diye düşünmeyip, bu gelişmeleri iyi anlamak önemli.” dedi.
Haberin detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.
Turan Sert’in diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.