bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,902.93 2.25%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,106.19 5.37%
bnb
BNB (BNB) $ 582.15 2.03%
solana
Solana (SOL) $ 173.62 7.56%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52437 1.41%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.485087 4.47%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.156179 4.35%

Bitcoin hızla toparlanıyor, yükseliş devam edecek mi?

ETF'lere olan ilgi, Bitcoin fiyatını körüklüyor

Geçtiğimiz hafta boyunca sarsıntılı bir seyir izleyen Bitcoin (BTC), çoğu piyasanın kepenk kapattığı hafta sonunda hızla toparlandı. Lider kripto para, Çarşamba günü gördüğü 56 bin 550 dolar dip seviyesinden günümüze yüzde 11,50 değer kazandı. Bitcoin fiyatı Cumartesi sabahı itibarıyla 63 bin dolar sınırına dayandı.

bitcoin grafigi btc

Bu yazımızda, Bitcoin’in toparlanmasının ardında etkili olan bazı faktörlere değineceğiz.


Makro verilerde rüzgar tersine mi dönüyor?

Bitcoin fiyatının halving sonrası dönemde bekleneni vermemesi üzerinde şüphesiz ki makro faktörlerin etkisi büyük oldu. İran ve İsrail arasındaki gerilimde yatırımcıların riskli varlıklardan ziyade altına yönelmesi, odağın kripto paralardan uzaklaşmasına yol açtı.

Bu süreçte ABD Merkez Bankası‘nın (Fed) faiz indirimlerine ne zaman başlayacağına dair beklentilerdeki değişim de BTC üzerinde baskı yarattı. ABD enflasyon verisinin son dönemde beklentilerin üzerinde seyretmesi, Fed’in faizleri düşürmek bir yana, belki de bir artış daha yapacağına dair endişelere neden oluyordu.

Gözler, bu hafta Fed’in açıklayacağı faiz kararı sonrası mikrofonların başına geçecek başkan Jerome Powell’daydı.

powell

Çarşamba akşamı gerçekleşen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrası basına konuşan Powell daha fazla faiz artışının mümkün olmadığını belirterek yatırımcıların yüreğine su serpti. Sıkılaşmanın dozunun artmayacağı mesajı, Bitcoin ve altcoinlere iştahın artmasına yol açtı.

Cuma günü ABD’de açıklanan saatlik ortalama kazançların da yüzde 0,3 artış beklentisine karşın yüzde 0,2 ile sınırlı kalması, yatırımcıların iştahını tazeledi.


Spot Bitcoin ETF’lerde ilklerin haftası

ABD’de Ocak ayında onay alan spot Bitcoin ETF’leri geçtiğimiz hafta Hong Kong’ta da işlem görmeye başladı. Sektör, spot fonların önümüzdeki dönemde Avustralya’da el değiştirmeye başlayacağını konuşuyor.

Spot borsa yatırım fonları BTC fiyatı üzerinde çok büyük bir maddi baskı yaratmasa da yatırımcılar günlük verileri bir gösterge olarak kabul etmeye başladı. Hafta içinde ABD’deki spot BTC ETF’lerindeki durgunluğun yanı sıra BlackRock’ın IBIT fonunun ilk kez günlükte eksiyi görmesi moralleri bozmuştu.

gbtc bitcoin etf

Mayıs ayının ilk haftasının son seansında spot ETF’lerde bir ilk daha yaşandı. 11 Ocak’tan bu yana sürekli çıkış görülen Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) ilk kez yeşil ışık yaktı.

Farside Investors’un verilerine göre 3 Mayıs 2024 tarihinde GBTC fonuna 63 milyon dolar giriş gerçekleşti. GBTC, Cuma günü 12 milyon dolar giriş olan IBIT’i geride bıraktı.


BTC’de yükseliş devam eder mi?

Kripto para piyasasında 2024’ün başında beklentiler oldukça büyüktü. Uzmanlar ve yatırımcıların çoğu, Bitcoin’in altı haneli rakamlara koşmasının yanında altcoinlerde büyük bir ralli olacağına inanıyordu.

Ancak 2024’ün Ocak ayında yatırım ve finans dünyasının Fed’in faizleri Mart ayında düşürmeye başlayacağı üzerine fiyatlamalar yaptığını hatırlamakta fayda var.

Bu senaryo, ABD’de enflasyon ve ekonomik hareketliliğin beklentinin üzerinde kalması nedeniyle rafa kalktı.

Günümüzde ise sarsıntılı günlerin ardından okyanus ötesinde parasal gevşemenin yıl sonuna doğru başlayacağına ilişkin bir kanı söz konusu. FedWatch verilerine göre piyasaların Fed’den net bir faiz indirimi beklediği ilk toplantılar Kasım ve Aralık aylarında.

fedwatch faiz

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala