bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,195.66 1.94%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,010.35 1.88%
bnb
BNB (BNB) $ 583.48 1.23%
solana
Solana (SOL) $ 147.16 4.11%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52405 2.70%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.444087 1.55%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149178 4.34%

Web 3’teki Metaverse

960x0

Web 3.0 ve Metaverse, son zamanlarda dünya çapında popülerlik kazanan iki terimdir; dolayısıyla bu teknolojilere yapılan yatırımlar gün geçtikçe artıyor. Meta, Metaverse’ye milyarlarca dolar yatırım yaptıkça, ünlüler milyonlarca kişinin katıldığı sanal etkinliklere ev sahipliği yaptıkça ve halihazırda 10.000’den fazla iş yaratıldıkça, daha fazla insan bu yeni teknoloji dalgasından haberdar oluyor.

Bununla birlikte, Metaverse ve Web 3.0 hala nispeten yeni kavramlar olduğundan, rolleri ve uygulamaları hakkında daha fazla eğitime ihtiyaç var. Bu yeni nesil teknolojik ilerlemeyle ilgili en yaygın yanılgılardan biri, Metaverse ve Web 3.0’ın aynı ve birbirinin yerine geçebileceğidir. Ancak aslında bunlar, benzerliklerine ve ortak özelliklerine rağmen, iki farklı kavramdır.

Bu yazıda, iki kavram arasındaki farklara, Metaverse’nin Web 3.0’daki rolüne ve her ikisinin de modern dünyada ve ötesinde yaşamı iyileştirme potansiyeline bakacağız.

Web 3.0 vs. The Metaverse Everything You Need To Know@2x 1 1

Metaverse Nedir?                            

Metaverse, bir bilgisayardan, akıllı telefondan veya internete bağlı herhangi bir cihazdan erişilebilen kolektif bir sanal gerçeklik alanıdır. Sosyal etkileşimi kolaylaştırmak için tasarlanmış üç boyutlu bir sanal dünyadır. Metaverse genellikle sanal ve artırılmış gerçeklik kulaklıklarının kullanılmasıyla mümkün kılınan sanal bir ortam olarak temsil edilir.

Metaverse, fütüristik ve bilimsel kurguda, kullanıcıların avatarları kullanarak gezindiği varsayımsal bir İnternet olarak sıklıkla tasvir edilir. “Metaverse” terimi, “meta” ve “universe (evren)” kelimelerinin birleşimidir ve ilk olarak 1992 bilim kurgu romanı Snow Crash’te yer almıştır.

Web 3.0’ı Anlamak

Web 3.0, kullanıcıların oluşturdukları içerik ve varlıklara sahip olabilecekleri ve bunları kontrol edebilecekleri merkezi olmayan bir web oluşturmaya odaklanan yeni bir internet yinelemesidir. Web sitelerinin ve uygulamaların, makine öğrenimi (ML), Büyük Veri, merkezi olmayan defter teknolojisi (DLT) gibi teknolojileri kullanarak bilgileri insan benzeri bir şekilde karmaşık bir şekilde işleyebileceği üçüncü nesil interneti ifade eder.

Web 3.0’ın tanımı şu şekilde genişletilebilir: Veriler merkezi olmayan bir şekilde ağa bağlanacaktır; bu, verilerin öncelikle merkezi havuzlarda depolandığı mevcut internet versiyonumuz (Web 2.0) üzerinde önemli bir gelişme olacaktır. Web 3.0, tek bir teknoloji değildir, web’i geliştirmek için geliştirilen birçok farklı teknoloji ve kavram için bir şemsiye terimdir.

Nasıl Birbiriyle Bağlantılılar?

Web 3.0 ve Metaverse güçlü bir şekilde iç içe geçmiştir. Web3’ün öncelikli olarak merkeziyetsizlik ile ilgilenmesine rağmen Metaverse, Web 3.0 teknolojisini oyun, eğitim, sosyal platformlar vb. Web 3.0’ın devrim niteliğindeki ön ucudur. Web 3.0’ın ilerlemesinde Metaverse’nin rolleri şunlardır:

Web 3’teki Metaverse’nin Teknik Rolleri

Web 3’ün Sanal Dünyasını Gerçekleştirme

Metaverse’nin sanal ve fiziksel dünyayı bağlayan teknolojisi ve sürükleyici, kullanıcı dostu bir arayüzle bir araya getirme yeteneği, Web 3.0 teknolojisinin bir parçası olarak en etkileyici işlevlerinden biridir.

Metaverse, Web 3.0’ın dijital dünyayı simgeleştirme hedefinde de hayati bir rol oynar. Burada, Web 3 geliştiricileri, yalnızca ekranda bir görüntü olmak yerine Metaverse’deki belirli 3D nesneler veya yerler olarak tanımlanabilen NFT’ler, arazi, oyunlar vb. oluşturabilir. Metaverse, fiziksel bir alan gibi olmak için dijital dünyayı ustaca ortaya çıkaracaktır.

İnternetin Kullanıcı Arayüzünü Dönüştürme

Gelecekteki internete en büyüleyici giriş noktalarından biri Metaverse’dir. Metaverse sayesinde, Web 3 kullanıcıları interneti sadece görüntülemek yerine onunla etkileşime geçebilecekler.

Metaverse, Sanal Gerçeklik (VR) teknolojisi, sürükleyici kullanıcı arayüzü ve diğer gelişmiş grafik teknolojisinin kullanımı yoluyla kendisini açık, geniş çapta dağıtılmış ve kolektif olarak sahip olunan bir internete açılan uygun bir kapı olarak konumlandırır.

Web3’teki Metaverse’nin genel rolleri:

Web3vsMetaverseWhatstheDifference

Yeni İş Türleri Yaratmak

Web 3 gibi devrim niteliğindeki teknolojiler, yeni meslekleri yaratmak için genellikle yeni beceriler gerektirir. Metaverse ve Web 3’ün birleşimi, yenilikçi dijital hizmetler sunan çok sayıda Metaverse organizasyonuna çalışan gerektireceğinden, bu meslek oluşumunu yepyeni bir düzeye taşır.

Bağlantı Kurmanın Daha Sürükleyici Yolu

Web 3 kullanıcıları için Metaverse, ağ ve eğlence olanaklarının yepyeni bir dünyasının kapılarını aralıyor. Örneğin, Metaverse’in gelişmiş UI/UX’i sayesinde sosyal medya kullanıcıları daha sürükleyici bir etkileşim yaşayacaklar.

Öte yandan, Metaverse’nin sürükleyici doğası, müşterileri memnun etmek için çok sayıda seçenek sunar. Bir işletme sahibi, ortak hedeflere ulaşmak için birlikte çalışan güçlü kullanıcılar ve diğer paydaş ağları oluşturmak için Web3 protokollerini kullanabilecek.

Geliştirilmiş İş Metodolojisi

Gerçek dünyanın kısıtlamalarını ortadan kaldırarak Metaverse’nin işletme sahiplerine sağladığı sonsuz pazarlama ve dağıtım olanaklarını hayal edin. Gerçek dünyaya sanal bir paralel ortam olarak Metaverse, işletme sahiplerine işlerini yürütmeleri ve marka bilinirliği oluşturmaları için çeşitli yenilikçi yollar sunar. Ayrıca müşterilere neredeyse sınırsız sayıda sanal ürün ve AR/VR salonları sunar. Web 3 tabanlı işletmeler, mallarını ve hizmetlerini sergilemek için zahmetsizce çevrimiçi mağazalar açabilir ve potansiyel olarak hedef kitlelerini oldukça büyük bir şekilde genişletebilir.

Sürükleyici Eğitim ve Reklamcılık

Web 3.0, içerik oluşturucularını katkılarından dolayı ödüllendirir. İçerik oluşturucuların daha fazla uzmanlık kazanacakları ve Metaverse kullanıcılarına ulaşmak için yeni yollar geliştirecekleri neredeyse kesin. Sonuç olarak, dünya öğrenmeye yönelik daha sürükleyici ve yenilikçi bir yaklaşımdan faydalanacaktır. Web 3.0’ı insan etkileşiminin evriminde gerekli bir aşama olarak ve Metaverse’yi bu etkileşimlerin gerçekleşeceği arayüz olarak düşünün. Bu yeni teknolojiler etkileşim kurma, öğrenme ve fikir paylaşma şeklimizi değiştirecektir.

Kapanış

Web 3 teknolojisi dünyayı kasıp kavuruyor. Blockchain, merkezi olmayan borsalar, kripto bankaları vb. her gün ortaya çıkıyor ve kullanıcılar bu merkezi olmayan platformlara akın ediyor. Metaverse ise, şu anda tanıtılmakta olan bir başka umut verici teknoloji. Metaverse sofistike bir UI/UX ağı sağlarken Blockchain teknolojisi merkezi olmayan bir ağ altyapısı sağladığından, bu iki teknoloji bir ağ oluşturmada büyük atılımlardır. Bu nedenle, gelişmiş bir ağ sisteminin önünü ve arkasını oluştururlar.

Yenilikler, çoğu kez birkaç belirsizlikle birlikte gelir. Ancak Web 3’ün Metaverse ile entegrasyonu büyük olasılıkla çok başarılı olacaktır. Bunun nedeni, mevcut Web 3 ürünlerinin zaten sahip olduğu kabuldür. Web 3, internetin geleceğidir ve Metaverse, bu geleceğe açılan portaldır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala