bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,607.04 0.84%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,316.36 5.37%
bnb
BNB (BNB) $ 606.09 2.67%
solana
Solana (SOL) $ 142.22 3.08%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519564 0.70%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469367 2.36%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150088 2.83%

Opside’ın ZK-PoW Algoritmasının Analizi (Sponsorlu)

opsidein zk pow algoritmasinin analizi sponsorlu

Opside’ın önerdiği ZK-PoW algoritması ölçeklenebilirlik ve sıfır bilgi kanıtları gibi bazı avantajlar sunuyor. Algoritma, ölçeklenebilirlik (ZK-Rollup) ve yapay zeka uygulamalarında kullanılabilecek piyasa odaklı bir ZK bilgi işlem gücü fiyatlandırma mekanizmasına sahip. ZK-Rollup, zkEVM için bilgi işlem gücü platformu sağlar ve çok sayıda atıl madenci için yeni madencilik imkanları sağlıyor.

Sıfır Bilgi Kanıtları (ZKP) için iki aşamalı taahhüt algoritması bulunuyor. ZK-Rollup için standartlaştırılmış merkezi olmayan bir kanıtlayıcı mekanizması sağlıyor. Optimize edilmiş ZKP hesaplama ve gönderme mekanizmaları, ZKP oluşturma verimliliğini yüzde 80 oranında aetırıyor..

ZK hesaplama gücü için PoW algoritmasına neden ihtiyacımız var?

Ethereum ana ağında Polygon zkEVM ve zkSync dönemi de dahil olmak üzere çalışan birden fazla ZK-Rollup bulunuyor. ZK-Rollup projelerinin çoğunluğu merkezisyetsiz kanıtlayıcı uygulamıyoe. Örneğin, Polygon zkEVM’in beta ana ağında, ZKP’lerin gönderilmesi için toplayıcılara güveniyor. ZkSync era da benzer bir yaklaşım izliyor.

ZK-Rollup sayısı az olduğunda merkezi kanıtlayıcılar uygulanabiliyor. ZK ölçeklenebilirlik teknolojilerinin olgunlaşmasıyla, özellikle de önümüzdeki bir ile iki yıl içinde zkEVM’nin kademeli olarak uygulanacak ve ZK-Rollup sayısı önemli bir büyüme yaşayacak. Çok sayıda ZK-Rollup olması durumunda, merkezi kanıtlayıcılar çeşitli sorunlar ortaya çıkarabilir.

Öncelikle kısıtlayıcıların yüksek bulunuyor ve merkezi kanıtlayıcı kümesinin bakımı özel ekipman ve tesisler gerektiyor. Her ZK-Rollup operatörü böyle bir merkezi kanıtlayıcı kurulumunu sürdürebilecek kapasiteye sahip değil. Bu nedenle, gelecekteki büyük ZK-Rollup ekosisteminin hesaplama gücü talebini karşılamak için profesyonel madencilere ihtiyacı var.

İkinci olarak, bir doğrulayıcının tek düğüm arızası tüm ZK-Rollup için işlemlerin onaylanamamasına neden olabilir. Birden fazla madencinin aynı anda bir ZKP’nin hesaplanmasına katılması ve ilgili ödülleri almasını teşvik etmek için merkeziyetsiz kanıtlayıcı mekanizmasına ihtiyacı bulunuyor.

Genel donanım verimliliğini artırmak için standartlaştırılmış bir ZKP optimizasyon algoritmasına da gerek duyuluyor.

Opside’ın ZK-PoW Algoritması

Merkeziyetsiz halka açık blockchain Ethereum tıkandı ve gas ücretleri son derece pahalı hale geldi. Özellikle finansal türevler, oyunlar, sosyal ağlar ve diğerleri olmak üzere birçok Web3 uygulamasının Layer 2’ye veya diğer halka açık zincirlere geçmesi gerekiyor. Yüksek performanslı ve düşük gaslı yürütme ortamı sağlamak tek başına zor değil, çünkü bazı merkezi çözümler bunu kolayca başarabiliyor. Buradaki zorluk, yüksek performans ve düşük işlem ücretleri sağlarken yüksek düzeyde merkeziyetsizliği sürdürmekte yatıyor.

Opside’ın tasarımında, Web3 uygulaması kendi özel ZK-Rollup’ına ve temel zincir seçme özgürlüğüne sahip olabilir. Opside dört temel zinciri destekliyor: Ethereum, Opside, BNB Chain ve Polygon. Geliştiricilerin ZK-Rollup’larını dört halka açık zincirden herhangi birine yerleştirmeyi seçebilecekleri anlamına gelir. Çok sayıda ZK-Rollup’tan kaynaklanan devasa donanım kaynaklarına olan talebi desteklemek için Opside, madencileri ZK-Rollup’lar için ZKP’ler üretmeye teşvik eden birleşik bir ZKP bilgi işlem gücü pazarı da sunuyor.

PoW İçin Ödül Dağıtım Mekanizması

Opside, PoS ve PoW’un hibrit konsensüsünü kullanıyor. PoS kısmı, ETH2.0’ın fikir birliği geliştirmesine dayanıyor. Opside, yüksek düzeyde merkeziyetsizliği korurken büyük miktarda veri kullanılabilirliği sağlamak için 100.000’den fazla doğrulayıcıya sahip olacak.

Pre-Alpha test ağı aşamasında, bir Opside bloğu içindeki her toplama belirli kurallara göre bir dizi gönderecek. Mevcut blok için PoW ödülleri, kayıtlı toplama yuvalarının sayısına ve dahil edilen yığınların sayısına bağlı olarak diziler arasında paylaştırılır. Bazı Rollup’ların bazı bloklarda dizi göndermemesi mümkündür, böylece beklenenden daha düşük gerçek enflasyona neden olur.

Madenciler bir veya birden fazla Rollup’ın ZKP hesaplamasına katılmayı seçmekte özgür olacak. Gelecekte, her bir sekans, ilgili ZK-Rollup türüne, dahil edilen Rollup işlemlerinin sayısına, işlem ücreti kullanımına ve iş yükünü tahmin etmek için diğer faktörlere bağlı olarak farklı şekilde fiyatlanacak.

Madencilerin kötü niyetli davranışlarını önlemek için, özel bir sistem sözleşmesine kaydolmaları ve token’ları stake etmeleri gerekir. Madencilerin, bir toplama için ZKP’leri gönderebilmeleri için sistem sözleşmesinde karşılık gelen token’ları yatırmaları gerekir. Madencilerin ZKP’leri sunmaları karşılığında aldıkları ödüller de hisselerinin oranına göre dağıtılacak. Böylece madencilerin ZKP’leri birden fazla kez sunarak kötü niyetli davranışlarda bulunmaları önlenecek.

ZKP için İki Adımlı Taahhüt Algoritması

Opside, ZKP’nin hesaplamasına birçok madenciyi aynı anda dahil etmek için iki aşamalı ZKP doğrulama yapısı öneriyor. Bir ZKP’ye eşdeğer olan PoW ödül dağıtımı, kurallar ışığında madenciye aktarılacak.

Proofhash Gönderimi

Belirli düzlem ve zaman aralığında, birden fazla madencinin sıfır bilgi kanıtı hesaplama işlemine katılmasına olanak tanıyor. Bu kapsamda, orjinal kanıtı doğrudan göndermek yerine, her madenci (kanıt / adres) kanıt karmasını hesaplar ve sözleşmeye gönderir.

Opsidein ZK PoW Algoritmasinin Analizi Sponsorlu22

Daha fazla ayrıntı için lütfen Opside Tokenomics’e bakın.

Optimize Edilmiş ZKP Üretim Algoritması

Rollup’ın akıllı sözleşmesi bir ZKP’yi doğruladığında, orijinal kanıt verilerinin gönderilmesi potansiyel olarak zincir içi saldırıları tetikleyebilir. Kötü niyetli davranışları önlemek için, ZK-Rollup’lar genellikle orijinal kanıt verilerini gizlemek için ek hesaplama çabası gerektirir. Gönderilen ZKP’ye madencinin adresinin bir toplamını dahil eder. Opside’ın ZKP’ler için İki Aşamalı Gönderim Algoritması, önce gönder-daha sonra doğrula modelini benimseyerek kanıt ve adresin gereksiz toplama hesaplamalarına olan ihtiyacı ortadan kaldırır.

Bazı açık kaynaklı zkEVM uygulamalarında, ZKP hesaplamaları ve gönderimleri sırayla gerçekleştirilir. ZK-Rollup çok sayıda dizi gönderdiğinde madencilerin aynı anda birden fazla ZKP hesaplayamayacağı anlamına gelir. Opside’da İki Adımlı Gönderim Algoritması, paralel ZKP hesaplamalarına ve sıralı gönderimlere olanak tanıyarak madencilerin birden fazla ZKP oluşturma görevini eşzamanlı olarak yürütmesine olanak tanır ve ZKP oluşturma verimliliğini önemli ölçüde hızlandırır.

Opside ekibi ayrıca ZKP toplama algoritması için bir dizi optimizasyon gerçekleştirerek küme kaynaklarının kullanımını en üst düzeye çıkarmış ve ZKP hesaplamalarının hızını daha da artırdı.

Madenciler, 128 çekirdekli CPU ve 1 TB RAM’den oluşan 20 makinelik bir kümeye sahip. Test edilen işlem hızı yaklaşık 40 dakika boyunca 27,8 TPS civarında sabitlendi. Opside, işlemlerin ortalama onay süresini yaklaşık 5-6 dakikadan yaklaşık 3 dakikaya indirerek ZKP üretim verimliliğinde yaklaşık yüzde 80’lik bir artış sağladı. ZK-Rollup ve madenci ZK hesaplama gücü piyasasına katıldıkça, Opside’ın PoW algoritmasının getirdiği verimlilik iyileştirmeleri daha da belirgin hale gelecek.

Daha fazla ayrıntı için lütfen ZKP’nin İki Aşamalı Gönderim Algoritmasına bakın.

Özet

Opside, ZK bilgi işlem gücü için pazar tabanlı bir fiyatlandırma mekanizması için ZK-PoW algoritması önerdi. Bu bilgi işlem gücü piyasası, ZK-Rollup’larda, özellikle de zkEVM’de yaklaşan artış için büyük bir platform sağlarken, boşta kalan madenciler için de yeni bir madencilik senaryosu sunuyor.

ZKP’ler için İki Adımlı Gönderim Algoritması, ZK-Rollup’lar için standartlaştırılmış merkeziyetsiz Prover mekanizması sağlayarak daha fazla madenciyi istikrarlı ve sürekli ZKP bilgi işlem gücüne katkıda bulunmaya teşvik eder. Ayrıca, optimize edilmiş ZKP hesaplama ve gönderme mekanizması, ZKP üretiminin verimliliğini yüzde 80 oranında artırdı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala