bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 57,462.40 4.39%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,915.21 2.75%
bnb
BNB (BNB) $ 547.73 3.88%
solana
Solana (SOL) $ 129.35 2.94%
xrp
XRP (XRP) $ 0.511444 1.82%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.444272 0.63%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.124878 5.59%

Meta’dan Metaverse için Yeni Adım: AI Destekli CAIRaoke

metadan yeni yapay zeka projesi evrensel bir tercuman olusturulacak VG56

Facebook’un metaverse ile yakından ilgili olduğunu artık bilmeyen yok. Şirket, bu alanda geliştirmeler yapmayı sürdürüyor. Son olarak Meta’nın yapay zeka birimi, düzenlediği bir canlı yayında yeni bir sesli asistan tanıttı. Meta, yapay zeka (AI) destekli yeni sesli asistanı CAIRaoke ile metaverse vizyonunu adım adım tamamlıyor.

Meta, AI Destekli Asistanı CAIRaoke’yi Tanıttı

Meta’nın yapay zeka (AI) birimini, Facebook hesabı üzerinden bir canlı yayın düzenledi. Bu canlı yayında AI destekli CAIRaoke isimli yeni sesli asistan tanıtıldı. Asistan şu cümlelerle tanıtılıyor:

“Yapay zekanın gücü sayesinde, insanların herhangi biriyle, herhangi bir yerde fiziksel ve sanal olarak kolayca paylaşabilecekleri, oluşturabilecekleri ve bağlantı kurabilecekleri bir dünya sağlayacağız”

Bu cümle de şirketin metaverse planlarının en güçlü örneklerinden biri diyebiliriz.

metadan metaverse icin yeni adim ai destekli cairaoke 2

Meta CEO’su ve kurucusu Mark Zuckerberg, şirketin vizyonuyla ilgili şunları söylemişti:

“Bilgisayarları kullanma şeklimiz artık yaptığınız şeye çok daha fazla uyum sağlıyor. Cihazlar ne istediğimizi anlama ve tahmin etme konusunda daha iyi hale geldikçe, daha kullanışlı hale geldiler. Bu eğilimlerin yalnızca gelecekte artmasını bekliyorum”

Meta’nın yeni asistanı söz konusu olunca akıllara Apple’ın Siri’si ve Amazon’un Alexa’sı geliyor. Ancak bu ikili, kullanıcıların akıllı telefonları ya da akıllı ev terminalleriyle kısıtlı olarak çalışıyor. Meta’nın yeni asistanı CAIRaoke ise akıllı gözlük aracılığıyla artırılmış gerçeklik programı olarak çalışacak. Kullanıcının ne gördüğünü görerek, lenslerdeki bir baş üstü ekran aracılığıyla görsel ipuçları, öneriler ve analizler sunacak.

metadan metaverse icin yeni adim ai destekli cairaoke 3

Ses tanıma CAIRaoke için önemli bir özellik. Meta, metne dayalı öğrenmenin aksine gerçek konuşma konusunda güçlü olmak istiyor. Asistanın ilerleyen zamanda gerçek zamanlı olarak konuşmadan konuşmaya çeviri sunabileceği tahmin ediliyor.

Meta burada öğrenme süresini ve kapasitesini iyileştirmek için “kendi kendini denetleyen” öğrenme (SSL) adı verilen yeni bir makine öğrenimi biçimi kullanıyor. Denetimli öğrenme,  büyük miktarda veriyi yüklemek ve makinelerin kendilerinin çözmesine izin vermek yerine, gereken insan girdisi düzeyi nedeniyle zorunlu olarak çok daha yavaş işliyor. Ancak Zuckerberg bunu şöyle tanımlıyor:

“Bu aslında beynin nasıl öğrendiğine daha. Örneğin, bir çocuğa kedinin ne olduğunu anlaması için binlerce kedi resmi göstermenize gerek yok”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala