bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,053.16 0.83%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,151.52 0.73%
bnb
BNB (BNB) $ 611.75 2.17%
solana
Solana (SOL) $ 147.12 3.05%
xrp
XRP (XRP) $ 0.525497 0.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471358 0.77%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151344 1.05%

Yapay zeka, finans sektörü için nasıl fırsatlar sunuyor?

Yapay zeka, finans sektörü için nasıl fırsatlar sunuyor?

Dünyanın en büyük bağımsız denetim şirketlerinden KPMG, “Üretken Yapay Zeka ile Finansın Yeni Normali” adlı raporunda, yapay zekanın finans sektörüne sunduğu fırsatları ve getirdiği önemli değişimleri inceledi.

Çalışmaya liderlik eden KPMG Fintech ve Dijital Finans Lideri ve Şirket Ortağı Sinem Cantürk, ön yazıda yapay zekanın sorunları çözmesinin yanında yeni içerikler üretme yeteneğine sahip olduğunu vurguladı:

“Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde, bu teknoloji finans fonksiyonlarını kökten değiştirecek bir güce dönüşüyor. Tekrarlı ve manuel işlemleri ortadan kaldırarak, finans profesyonellerine daha stratejik ve değer odaklı görevlere odaklanma fırsatı sunuyor.”

Raporda ilk olarak üretken yapay zeka pazarının maddi değeri üzerinde duran uzmanlar, 2022’de 10,8 milyar dolarlık büyüklüğün önümüzdeki dokuz sene içerisinde 118 milyar dolara ulaşacağını tahmin etti. KPMG, 2022 yılında yapay zekanın 1,37 milyar dolar yatırım aldığını, bu rakamın son beş senede kaydedilen toplamdan daha büyük olduğunu belirtti.

kpmg yapay zeka

Bağımsız denetim devinin araştırmasına göre dünya genelinde 300 üst düzey yöneticinin yüzde 60’ı yapay zeka ile verimlilik ve büyümenin artacağına inanıyor.

KPMG’nin üretken yapay zeka araştırmasına katılanların %83’ü finans ve muhasebe fonksiyonlarının finansal tahmin ve bütçeleme için üretken yapay zeka teknolojisini araştırdığını belirtti.

Araştırmacılar, finans sektöründe yapay zekanın sunduğu fırsatları beş ana madde ile ele aldı:

  • Tahmin ve büyümeyi destekler
  • Önemli sunumlar için veri desteği sunar
  • Rakip analizi yapar
  • Stratejik öngörüler sağlar
  • Sözleşme yönetimine imkan tanır

Yapay zeka ve bankacılık

KPMG, yapay zekanın günümüz dünyasının ayrılmaz bir parçası haline geldiğinin altını çizerek bazı uygulamaların şimdiden bankacılık sektöründe kullanıldığına değindi. Rapora göre yapay zeka, bankaların küresel faktörler ve müşteri kaynaklı riskleri yönetmesine önemli ölçüde fayda sağlıyor. Özellikle bankaların sorumlu tutulduğu siber dolandırıcılık olaylarında yapay zekâ ve makine öğrenimi, bankaların dolandırıcılık faaliyetleri ve sistemlerindeki boşluklarını tespitine yardımcı olabilir.

Uzmanlar, bankacılık kanallarına entegre olan sohbet araçlarının müşteri deneyimini iyileştirdiğine parantez açtı:

“Yapay zekanın bankacılık ve finans hizmetlerine entegre edilmesi, tüketici deneyimini daha da geliştirir ve bankacılık kanallarının kullanım kolaylık düzeylerini artırır.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala