bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,011.61 1.78%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,993.07 1.92%
bnb
BNB (BNB) $ 583.73 0.53%
solana
Solana (SOL) $ 145.22 3.98%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52398 2.43%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.460881 2.81%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.146568 4.49%

Merkeziyetsizlik Yarışı: Ethereum vs Cardano

Merkeziyetsizlik Yarisi Ethereum vs Cardano

Blockchain sektöründe konu merkeziyetsizlik olduğunda, oldukça derin bir tartışma doğmuş demektir. Blockchain ağları arasında sık sık yapılan “Hangisi daha merkezi?” yarışı günümüzde hâlen sürüyor. Bu noktada sık sık eleştiri oklarının hedefi olan Ethereum, genellikle diğer ağlar ile kıyaslanıyor. Son olarak ise bir kripto araştırmacısı olan Sooraj’a göre, Cardano ağ katmanı, Ethereum‘un ağ katmanından sekiz kat daha merkeziyetsiz.

Merkeziyetsizlik Yarışında Ethereum ve Cardano Rekabeti

Blockchain ağları, kullandıkları konsensüs mekanizması da dahil olmak üzere birçok noktada olabildiğince az merkezi olmayı hedefler. Buradaki merkezi herhangi bir etki, ağ üzerinde güç kullanabilecek bir tehdit olarak algılanır. Her ne kadar bu müdahaleler zaman zaman gerekli olsa da kripto topluluğu tarafından pek iyi karşılanmayan bu etken, ağ için oldukça önemli.

En aktif Blockchain ağlarından biri olan Ethereum’un ise PoS‘a geçtikten sonra sık sık merkezileşme ve sansür eleştirilerine maruz kaldı. Her ne kadar doğrudan bir bağlantısı olmasa da yakın dönemde Tornado Cash işlemlerini engelleyen blokların yüzde 51‘e ulaşması da bu merkezileşme korkularını artırdı.

Son olarak bir Cardano geliştiricisi olan Sooraj’a göre, bir PoS zincirindeki doğrulayıcı node’larının merkezsizleştirilmesi Nakamoto Katsayısı veya MAV (minimum saldırı vektörü) tarafından belirlenir. MAV, Blockchain ağına başarılı bir saldırı için bir araya gelmesi gereken minimum bağımsız taraf sayısı olarak tanımlanıyor. Şu anda, Cardano’nun 24’lük bir MAV‘si var ve Ethereum’un 3’lük oranı ile kıyaslandığında sekiz kat fark demek.

Diğer taraftan bu tespitin bir Cardano geliştiricisi tarafından ve spesifik bir parametre ile ifade edildiğinden çok da tarafsız olmadığını belirtmemizde fayda var.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala