bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,472.27 1.21%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,155.30 0.81%
bnb
BNB (BNB) $ 604.24 0.79%
solana
Solana (SOL) $ 145.06 0.60%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524234 0.56%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.473242 0.51%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150194 0.26%

Kripto Dünyası, SVB ve USDC’den Kaçamadı

Kripto Dunyasi SVB ve USDCden Kacamadi

ABD’de 2008 küresel finans krizinden bu yana en büyük banka iflası yaşandı. Teknoloji şirketlerinin bankası Silicom Valley Bank’ta yaşanan kriz kripto endüstrisini derinden etkilendi. Circle öncülüğünde stablecoin’lerden kaçışlar hızlandı. USDC, DAI gibi stablecoin piyasasının önde gelen varlıkları 1 dolar çıpalarını kaybetti. Kripto risk sermayedarları ve şirketlerinin varlıkları bankada sıkıştı. Balinalar da ciddi kayıplar bildirdi. Peki, finans ve kripto dünyasının tanınan isimleri kriz hakkında neler söyledi?

Kripto Dunyasi SVB ve USDCden Kacamadi1

SVB ve USDC Krizine Hangi Yorumlar Yapıldı?

Finans ve kripto dünyasının tanınan isimleri SVB ve USDC krizine dair farklı görüşler bildirdi. Bazı isimler krizin derinleşeceğini ifade ederken, kimisi sorunun çok ciddi olmayacağı görüşünde. Aynı zamanda Bitcoin‘e yeniden dönüş için de çağrılar yapıldı.

Huobi Global’in kurucu ortağı Du Jun, “LUNA, 3AC, ve FTX’ten kaçtım ama Silvergate, SVB ve USDC’den kaçamadım. Hisse senedi ve mevduatlarda 1 milyar dolardan fazla kayıp var. Çok üzgünüm ve bütçemi kısma zamanım geldi” dedi.

Milyarder yatırımcı Bill Ackman, Silicon Valley Bank’ın kurtarılmaması durumunda sonuçlarının ‘çok büyük ve derin’ olabileceğini ifade etti. Ackman’a göre hükümetin yakında geri dönüşü olmayan bir hatayı düzeltmek için yaklaşık 48 saati var.

DeFi analisti Loki Zeng, USDC’nin iflas etmesi için üç koşulu karşılaması gerektiğini belirtti. Zeng’e göre SVB ve üç orta riskli bankada yeterli fon var, bu bankaların borç kurtarma oranı ise düşük. Zeng, sorun çıkma ihtimalinin çok düşük olduğunu ve sorun çıksa bile FTX kadar ciddi olmayacağını ifade etti.

Nansen’in CEO’su Alex Svanevik de Circle ve USDC’nin ‘başarabileceği’ yorumunu yaptı. Svanevik, Circle’ın önümüzdeki birkaç gün içinde birinci sınıf uygulamalara yönelmesi gerektiğini vurguladı.

‘Big short’ olarak tanınan Michael Burry, 2000’lerin başında iflas eden enerji şirketi Enron’a atıfta bulunarak, “Bugün Enron’umuzu bulmamız mümkün” dedi.

Aptos Labs’ın CEO’su Mo Shaikh, makinede aksaklıklar gördüklerini belirterek, nefes almak ve ademi merkeziyetçiliğin pratiklerini düşünmek için bir fırsat olduğunu söyledi.

Yatırımcı Toby Cunningham, “Birkaç bankanın batmasından bu kadar çok insanın korkması gerçekten şaşırtıcı. Biri bu insanlara Bitcoin’in neden oluşturulduğunu anlatsın” dedi.

Messari’nin kurucusu ve CEO’su Ryan Selkis, “Lehman ve mali kriz hakkında okuyup Bitcoin’le alay eden koca bir yaratıcılar kuşağı var. Şimdi gözler kocaman açıldı, hoş geldiniz yeni arkadaşlar” ifadesini kullandı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala