bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,447.27 0.89%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,145.33 0.59%
bnb
BNB (BNB) $ 604.10 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 143.92 0.71%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524619 1.11%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471761 0.31%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15041 0.19%

Silicon Valley Bank Nedir?

silicon valley bank nedir

Silicon Valley Bank adını kurulduğu Silikon Vadisi’nden alan bir banka.

Vikipedia’dan derlediğimiz bilgilere göre Silicon Valley Bank, 30 Haziran 2016 itibarıyla %25,9 pazar payı ile yerel mevduatlara göre Silikon Vadisi’ndeki en büyük bankaydı.

Silicon Valley Bank çok kısa bir süre önce kapatıldı. Kısa bir süre içerisinde popülerleşen ve tüm dünyada konuşulan Silicon Valley Bank nedir, kapatılması kripto para piyasası için ne anlama geliyor?

Yazının sonunda vereceğimiz bilgiyi başında verelim: Silicon Valley Bank 10 Mart 2023 itibariyle kapatıldı.

CNBC, Silicon Valley Bank’in kapatılmasına sebep olarak ABD merkez bankası Fed’in enflasyonu düşürmeye yönelik hamleleri kapsamında son 40 yılın en agresif faiz politikasını uygulamasını gösteriyor. CNBC ayrıca Silicon Valley Bank’in çöküşünün önümüzdeki dönemde daha kapsamlı etkileri olacağını öngörüyor.

SVB’nin çökme nedeni olarak yüksek faiz oranlarının yol açtığı çıkmazlar gösteriliyor. Zira SVB müşterilerinin çeşitli nedenlerden ötürü şirketlerini ayakta tutmak için mevduatlarını bankadan çekmesiyle Silicon Valley Bank ciddi bir sermaye sıkıntısı yaşamaya başladı. Silicon Valley Bank, 8 Mart Çarşamba günü yaptığı açıklamada satışa hazır tahvillerinin tamamını 1.8 milyar dolar zararla satmak zorunda kaldığını açıkladı.

Kaliforniya’daki bir düzenleyici kuruma yapılan başvuruya göre, Silicon Valley Bank müşterileri Perşembe günü sonuna kadar 42 milyar dolar gibi şaşırtıcı boyutta para çekme işlemi gerçekleştirdi.

Düzenleyici kurum, o gün mesai bitiminde SVB’nin 958 milyon dolar negatif nakit bakiyesi olduğunu ve diğer kaynaklardan yeterli teminat bulamadığını söyledi.

Operasyonlarını geçici olarak durduran Silicon Valley Bank iflas etti. Silicon Valley Bank’a iflas avukatı atandı.

Silicon Valley Bank, 2008’deki Küresel Ekonomik Kriz’in ardından ABD’de çöken ilk banka oldu.

Silicon Valley Bank, ABD tarihinde ise çöken en büyük ikinci banka konumunda.

Silicon Valley Bank’in Tarihi

Silicon Valley Bank ilk olarak 1983 yılında bir poker oyunu sırasında Bill Biggerstaff ve Robert Medearis tarafından kuruldu. O dönemde banka Silicon Valley Bancshares olarak adlandırılıyordu.

Silicon Valley Bank ilk ofisini aynı yıl San Jose’de açtı. Bankanın Palo Alto’daki ofisi ise 1985 yılında açıldı

Silicon Valley Bank, 1986’da SVB, National InterCity Bancorp ile birleşerek Santa Clara’da bir ofis açtı. SVB, 1988 yılındaki halka arz sırasında 6 milyon dolar topladı.

1995 yılında banka genel merkezi San Jose’den Santa Clara’ya taşındı.

Silicon Valley Bank 2001 yılında Palo Alto yatırım bankacılığı firması Alliant Partners’ı 100 milyon dolara satın aldı.

SVB’nin hisseleri 2000’li yılların başındaki Dot-com çöküşü sırasında %50 değer kaybetti.

Silicon Valley Bank 10 Mart’ta, Kaliforniya Finansal Koruma ve İnovasyon Departmanı tarafından yetersiz likidite ve iflas gerekçe gösterilerek kapatıldı.

Silicon Valley Bank’in dünyanın dört bir yanında ofisleri bulunuyordu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala