bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,428.19 3.61%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,980.28 5.99%
bnb
BNB (BNB) $ 572.02 2.86%
solana
Solana (SOL) $ 124.58 7.14%
xrp
XRP (XRP) $ 0.498104 3.26%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.435789 3.67%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.132598 5.52%

Ethereum’un ‘gerçeğe uygun değeri’ daha pahalı olabilir

Ethereum cuzdaninda 8 yil sonra ilk hareketlilik22

Kısa süre önce Ethereum Merge güncellemesinin yıldönümü kutlayan Ethereum‘da gelişmeler devam ediyor. Araştırma firması RxR’nin layer 2 ölçeklendirme ağlarının aktif kullanıcı tarafından benimsenmesini içeren bir modeli, Ethereum‘un 275 milyar dolarlık bir piyasa değerinde işlem görmesi gerektiğini öne sürüyor. Bu modele göre ETH’un şu anki piyasa değeri, gerçeğe uygun değerine kıyasla yüzde 27 daha ucuz.

Ethereum piyasa değeriyle ilgili detaylar

Metcalfe yasası nedir ve RXR’nin gerçeğe uygun değer projeksiyonu ne demek? Söz konusu model, sürekli büyüyen Ethereum ölçeklendirme ağlarındaki aktif kullanıcı tabanını ve ağın gerçeğe uygun değerini ölçmek için Ethereum ana ağındaki aktif kullanıcılara odaklanıyor. Yani geleneksel Metcalfe yasası modelleri yalnızca ana ağdaki aktif kullanıcı tabanını baz alıyor.

Metcalfe yasasına (ML) göre ağın değeri, sahip olduğu kullanıcı sayısının karesiyle doğrudan bağlantılı ve orantılıdır. Ether, kullanıcıların Ethereum blockchain üzerinde işlem yapmasına, faiz kazanmasına ve stake etme, değiştirilemez tokenleri saklama ve çok daha fazlası yoluyla ağ güvenliğine katılmasına olanak tanıyor. Bu nedenle, Ethereum’un değer teklifi uzun süredir Ethereum’un ağ kullanımına yakından bağlı.

RXR analisti Lewis Harland, yayınlanan araştırma notunda konu ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: “Ethereum’un ağ değerlemesi, güncellenmiş ML endeksini, Ethereum’un ölçeklendirme ağlarının aktif kullanıcı tabanı modele dahil edildiğinde daha isabetli takip ediyor.”

Ekran Resmi 2023 09 18 15.13.09

Yukarıda verilen tabloda Ethereum’un piyasa değeri, RxR’nin kırmızıyla temsil edilen ML Harmanlanmış Modeline kıyasla düşük değerli görünüyor.

Harland, ayrıca “Bu ağları da hesaba katan güncellenmiş model, kalıcı olarak daha fazla kullanıcı artışı olmayacağını varsayarak ETH’nin değerlemesini 275 milyar dolara koyuyor” diye konuşuyor. Bu haberin yazımı itibarıyla ETH 1,665 dolardan işlem görürken, toplam piyasa değeri ise 198 milyar dolar.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala