bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,812.10 1.14%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,130.38 0.93%
bnb
BNB (BNB) $ 597.87 2.67%
solana
Solana (SOL) $ 139.22 4.07%
xrp
XRP (XRP) $ 0.525627 0.02%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.462522 1.73%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147674 2.68%

Ethereum 2.0’a Geçiş Adımları Nelerdir? İlk Sırada Merge

leon tukker council final revised4 detailedas12

Blockchain ağlarının en büyük sorunların arasında şüphesiz ölçeklenme sorunu yer alıyor. Bu durum her ne kadar ilk başta sorun çıkarmasa da artan kullanıcı trafikleri ve işlem sayısında devasa artış, Blockchain ağlarının darboğaza girmesine neden olabiliyor. Bu konu hakkındaki asıl belirleyici ise Blockchain ağlarının kullandığı konsensüs mekanizmaları oluyor. Bitcoin ve Ethereum gibi Proof of Work (PoW) mekanizmasına sahip ağlar bir süre sonra işlemlere yetişemediği için doğal olarak işlem önceliği ve işlem ücretleri gibi değişkenlerin verimini düşürebiliyor. Bunun en basit örneği ise şu anda Ethereum ağının yaşamış olduğu yüksek Gas ücretleri ve işlem yavaşlıkları oluyor. Ancak Ethereum‘un bu sorun için oldukça büyük bir planı var. Ethereum 2.0. Konsensüs mekanizmasını Proof of Work’ten Proof of Stake’e çevirmek. Gelin Ethereum 2.0’a geçiş adımlarını açıklayalım.

Ethereum 2.0a Geçiş Adimlari Nelerdir İlk Sirada Merge

Ethereum 2.0 Geçiş Adımları

Ethereum 1.0 ağından Eth 2.0 ağına (PoS) geçiş söz konusu olduğunda dikkate alınması gereken iki önemli faktör bulunuyor. İlk olarak mevcut Ethereumu taşımaya ihtiyacımız var ve ikinci olarak, zincirin geçmişini aktarmamız gerekiyor. Ethereum ağındaki geliştiricilerin teklifi, 0 aşamasında, ETH 1.0 zincirindeki kullanıcıların bir sözleşmede ETH’lerini kilitleyebilecekleri ve ETH 2.0’daki Beacon Chain’de aynı miktarda ETH ile kredilendirilecekleri yönünde. Bu noktada kullanıcılar ETH’lerini stake edebilir ve ETH 2.0 zincirinde ödüller kazanmaya başlayabilir. Bununla birlikte, 1.0 ve 2.0 zincirleri arasında bu ETH için iki yönlü bir köprü oluşturmaya yönelik bazı topluluk çıkarları da vardır. Ancak bu noktada her köprünün artıları ve eksilerinin olduğunu belirtmekte fayda var.

Bu tekliflerden öne çıkan katmanlı geçişte ise (ki şu anda uygulamada olan sistem budur) Ethereum 2.0 aşamalarını aşama aşama yayınlanmayı teklif ediyor: Faz 0, Faz 1 (Faz 1.5 dahil), Faz 2 ve ötesi. Faz 0, 2020’de yayınlandı ve Proof of Stake mekanizmasını başlattı. Staking ile ilgilenen ETH sahipleri, faz 0’da varlıklarını kilitlemeye başladılar (daha fazla ayrıntı aşağıda). 

Ethereum 2.0a Geçiş Adimlari Nelerdir İlk Sirada Merge 2

Ethereum’un kurucu ve geliştiricisi Vitalik Buterin‘e göre, Ethereum’u daha güçlü ve güvenilir bir ağ haline getirmek için amaçlanan “derin değişiklikler” şu an aktif olarak uygulamada. Plananan entegrasyonun ardından Ethereum’un “Surge”, “Verge”, “Purge” ve “Splurge” olarak adlandırdığı ek yükseltmelerden geçeceğini bildirdi.

Surge, Ethereum Vakfı’na göre 2. katman Blockchain daha da uygun fiyatlı hale getirecek bir ölçeklendirme çözümü olan Ethereum parçalamanın eklenmesini ifade ediyor.

Surge ek olarak toplama veya toplu işlemlerin maliyetini azaltacak ve kullanıcıların Ethereum ağını koruyan node’ların çalıştırmasını kolaylaştıracak. Buterin, Ethereum ağının Surge bittikten sonra işlemleri daha hızlı halledeceğini de belirtti.

Verge ise bir tür matematiksel kanıt olan “vatansız istemciler” ve “ Verkle three ” sunacak. Bu teknolojik gelişmeler nedeniyle, kullanıcıların ağ doğrulayıcı olarak işlev görmesi için bilgisayarlarında çok fazla veri tutmaları gerekmeyecek.

Depolamayı kolaylaştırmak ve ağ trafiğini azaltmak için ise Purge devreye girecek ve eski verilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacak. Önceki yükseltmelerin ardından, sorunsuz ağ operasyonlarını sağlamak için birkaç küçük yükseltme ve ince ayardan oluşacak bir Splurge gerçekleştirilecek.

Tüm bu işlemlerin sonunda ise ağın son hâli oluşmaya başlayan ve geliştiriciler bu dönem ve sonrasında aktif olarak ağın stabilitesi için çalışacaklar.

Tüm bu işlemler, ağın Ethereum 2.0’a geçerkenki ilk yükseltmesi olan ve Bellatrix olarak adlandırılan Ethereum’un fikir birliği katmanı içinde gerçekleştirilecek.

Paris olarak adlandırılan ikinci güncelleme ise yürütme katmanını güncellerek PoS’a geçişi tamamlayacak. Paris’in tam zamanlaması, ağın hash oranına veya ağın güvenliğini sağlamak için taahhüt edilen bilgi işlem gücü miktarına bağlı durumda. Hash oranı ne kadar yüksek olursa, ağ o kadar erken TTD’ye ulaşır ve geçişi tetikler. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala