Vitalik Buterin Kimdir?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 6 dk

Paylaş:

Ethereum kurusucu Vitalik Buterin aslında kimdir, serveti ne kadardır, Instagram adresi nedir? Bu yazımızda tüm bu sorulara yanıt arıyoruz.

Kripto para dünyasının en bilinen isimlerinde birisi olan Vitalik Buterin, Ethereum arkasındaki dahi ve birazda tuhaf çocuk olarak biliniyor. Forbes‘un “Under 30″ listesinde iki kere yer alan Buterin, aynı zamanda en genç milyarderler arasında üst sıralarda yer alıyor. Kripto para ve Blockchain teknolojisi ile olan geçmişi oldukça eski olan Buterin, aynı zamanda Bitcoin Magazine’in kurucu ortağı ve makale yazarı. 2011 yılında beri Bitcoin topluluğunun da bir parçası olan Vitalik Buterin, bu içerimizin odak konusu.

Vitalik Buterin Serveti Ne Kadar?

Vitalik Buterin serveti (net worth) tahmini 1,5 milyar dolar (355.000 ETH). Vitalik Buterin serveti büyük çoğunlukla Ethereum ve Shiba Inu gibi varlıklardan oluşuyor.

Vitalik Buterin’in genel olarak “tuhaf bir tip” olarak lanse edilmesinin birkaç sebebi bulunuyor. Bu sebeplerden birisi ise Buterin’in henüz üçüncü sınıftayken üstün zeka belirtileri göstererek yetenekli çocuklar için özel bir programa alınmış olması.

Vitalik Buterin Instagram Adresi

Vitalik Buterin Instagram adresi buterin___official kullanıcı adıyla bulunabilir. Buterin’in 34 bin takipçisi bulunurken, kimseyi takip etmemesi ve sadece 24 gönderisinin olması dikkat çekiyor.

Vitalik Buterin Nereli?

Vitalik Buterin; Kolomna, Rusya doğumlu. 31 Ocak 1994 yılında Kolomna’da dünyaya gelen Buterin, 6 yaşında ailesi ile birlikte daha iyi yaşam koşulları sebebiyle Kanada’ya taşındı. Kanada da zekası fark edilen Buterin, yukarıda bahsetmiş olduğumuz programa kayıt oldu.

Oyunlara ve teknolojiye ilgisi olan Buterin, çok geçmeden bu alanlarda kendisini geliştirmeye başladı. Kendisini matematiksel programlama ve ekonomide geliştirdi.

Oyunlara ilgisi olan Vitalik Buterin, dönemin popüler MMO oyunu World of Warcraft’ta (WOW) oldukça vakit geçiriyordu. İşin ilginç tarafı ise Ethereum’un kurucusunun bu oyunda yaşadığı bir problemin, Ethereum’un kuruluşuna zemin hazırlamasıydı.

2007 yılında 2010 yılında kadar sıkı bir şekilde WOW oynayan Buterin, oyundaki Warlock sınıfının en iyi oyunları arasında yer alıyordu. Ancak oyunun yapımcısı Blizzard, oyundaki Warlock karakterinin bir yeteneğini nerf’ledi ve Buterin buna defalarca itiraz etti. Kendisi ile birlikte birçok kişi tarafından şikayette bulunan Buterin, verdiği röportajlarda bu anının kendisine merkezi sistemlerin ne kadar yanlış olabileceğini birincil elden öğrettiğini belirtiyor.

Vitalik Buterin, Oyun ve Ethereum’un Doğuşu

Aradan geçen bir yılın ardından kriptografi ve ekonomi alanında kendisini geliştirmeye devam eden Buterin, 2011 yılında yavaş yavaş Bitcoin ile içli dışlı olmaya başladı. 2011 yılında Bitcoin Magazine kurucusu Mihai Alisie, Bitcoin ile ilgili ilk yeni web sitelerinden biri olan Bitcoin Magazine için yazması için Buterin’e danıştı. 2014 yılında kadar burada yazarlık yapan Vitalik Buterin, Bitcoin (BTC) ile maaş alıyor ve bunları biriktiriyordu.

vitalik buterin kimdir

Yıllar geçtikçe bitcoin dünyasına giderek daha fazla dahil oldu ve para biriminin olanakları hakkında giderek daha fazla şey öğrendi. Bu sırada Bitcoin‘in bazı konularda kısıtlı olduğunu fark eden dahi yazılımcı, Bitcoin’in sadece işlem aktarma platformu olmasından şikayet ediyordu.

Buterin, Blockchain teknolojisinin çok daha fazlasını yapabilecek bir potansiyele sahip olduğunu keşfetti. Bu keşif sonrası aklına üzerinde merkeziyetsiz uygulamaların çalıştırılabileceği bir ağ fikir geldi. Onun için bu fikir tamamen yeni bir platform için ilham kaynağı. Ethereum Blockchain ağı.

“Ethereum’u bulduğumda ilk düşüncem şuydu, tamam bu şey gerçek olamayacak kadar iyi ve üzerime yağan beş profesyonel kriptograf olacak ve bir çok bariz kusurlar vardı. İki hafta sonra bunların hiçbirinin olmamasına son derece şaşırdım. Ortaya çıktığı gibi, temel Ethereum fikri, tamamen sağlamdı.”

Vitalik Buterin
vitalik buterin kimdir2

2013’ün sonunda Vitalik Buterin, Ethereum Blockchain ağı için Whitepaper‘ı yazmaya başladı. Bu arada bu sırada sadece 19 yaşında olduğunu belirtelim.

Yaptığı araştırma ve çalışmalar sonucu ekibini genişleten Buterin, Mihai Alisie, Antohony Di lorio, Charles Hoskinson, Joseph Lubin ve Gavin Wood‘dan oluşan bir ekip ile Ethereum’un temellerini attı.

Ağın resmi çıkışından önce, içlerinden birisinin adı Olympic olan birkaç beta yazılımı test edildi. Yapılan testler devamında ekibin “hata ödülü” olarak sunduğu 25.000 Ethereum (ETH) ödüllü etkinliği ile birçok teste maruz kaldı ve binlerce kişi tarafından hatalar ayıklandı.

2014’te ilk defa açıklanan Ethereum projesi, Miami’deki Bitcoin toplantılarında anlatılıyordu. Birkaç ay sonra Ethereum’un ön satışı başlatıldı ve o zamanın şanslı yatırımcıları 0.31 dolardan ETH alma şansı yakaladılar. Bu ilk satıştan yaklaşık olarak 31.000 Bitcoin (BTC) toplayan Ethereum ekibi, o dönemde BTC’nin fiyatı ile 18 milyon dolar yatırım aldı.

Bu parayla Vitalik Buterin, İsviçre’de Ethereum ağındaki gelişmeleri denetleyen ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Ethereum vakfını kurdu.

vitalik buterin kimdir3

Temmuz 2015’te Buterin ve Ethereum geliştirici ekibi, Ethereum ağının ilk sürümünü resmi olarak başlattı.

Devam eden süreçte 30 Temmuz 2015 tarihinde, Frontier Ethereum versiyonu ortaya çıktı. Tek bir komut çizgisiyle sınırlı versiyon olduğu için yine bir deneme prototipiydi, ancak yine de geliştiriciler merkeziyetsiz uygulamalar oluşturabiliyor ve sistemi test edebiliyordu.

Sadece birkaç yıl içinde Ethereum (ETH), en büyük kripto para birimlerinden biri haline geldi ve Blockchain ağı, yeni merkeziyetsiz uygulamalar oluşturmak devasa bir platform haline geldi.

vitalik buterin kimdir 1

Ethereum 2.0 ve Geleceği

Ethereum’un inanılmaz hızlı büyümesi sonrası ortaya yeni bir sorun orataya çıktı. Ağın ölçeklenebilirliği, artan hızlı talebe yetişemiyor ve ortaya darboğaz ve yüksek GAS ücretleri gibi rahatsız edici sonuçlar çıkıyordu. Bunun üzerine büyük bir çalışmaya giren Ethereum geliştirici ekibi, ağı Proof of Work‘den, Proof of Stake‘e çevirmenin bir yolunu buldu.

Ethereum 2.0, işlem hızlarını büyük ölçüde artıracak ve potansiyel olarak kapasitesini saniyede 100.000 işleme veya daha fazlasına ölçeklendirecek, parçalama olarak bilinen bir yöntem üzerine yoğunlaşıyordu. Bu amaç doğruldusunda Londra Hardfork’u gerçekleştirildi ve bu süreçle ekosisteme ek olarka yakım protokolü eklendi.

Yakım protokolü ile birlikte işlem ödülleri, geri dönüşü olmayan bir cüzdana gönderilere imha ediliyor ve böylece ağın arzı azaltılarak arz talep dengesi yeniden oluşturuluyordu.

İçeriğimizin yazımı itibarıyla 1.3 milyon Ethereum’un yakıldığını düşündüğümüzde, rakamın nasıl bir büyüklükte olduğunu öngörebiliriz.

Bu süreçte Ethereum Blockchain ağının gelişimini hızlandırmak için birçok girişim başladı. Özellikle Layer-2 çözümleri en aktif protokoller arasında yer aldı.

Son olarak Vitalik Buterin, ağın ölçeklenebilirlik ve güvenliğini artırmak adına sön dönemde ZK Proof çalışmalarını hızlandırmış durumda.

Zero-knowledge olarak adlandırılan bu sistem, en basit hali ile işlemlerin şifrelenmiş hallerinin şifrelenerek, güvenliği tamamen üst seviyeye çıkarılması anlamına geliyor. Ek olarak yapılması gerek işlem miktarı bir hayli düşüyor.

Kendi blog sayfasında görüş ve fikirlerini anlatmaya devam eden Vitalik Buterin kimdir sorusunun cevabını artık biliyorsun. Bir sonraki kimdir içeriğimiz için bizi takip edebilirsiniz.

 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Cem Arslan Kurt

Rusya kripto paraları vergilendirecek

Rusya Federasyon Konseyi, Bitcoin’in ruble karşısında rekor seviyelere ulaştığı dönemde kripto paraların vergilendirilmesini onayladı. Rusya’da parlamentonun üst kanadı olan Federasyon Konseyi, kripto para işlemlerinin vergilendirilmesini kapsayan yeni bir yasa tasarısını onayladı. 27 Kasım’da onaylanan yasa, dijital paraları mülk olarak kabul ediyor ve kripto işlemlerine yüzde 13 ila 15 arasında kişisel gelir vergisi getiriyor. Rusya kripto ...

Bağlantıyı kopyala