bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,430.99 2.62%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,116.96 2.87%
bnb
BNB (BNB) $ 607.63 0.95%
solana
Solana (SOL) $ 144.86 5.99%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519227 1.86%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467445 2.96%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14964 3.72%

Toplumsal Cinsiyet Rollerine Rağmen: İlham Veren Kadınlar

1 1

Özel Haber/ Nur Sena Karakılıç- 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. 8 Mart 1857’de 40 bin kadının ABD’de başlattıkları grevde yaktıkları ilk mücadele ateşini anıyoruz.

Aslında bugün, kadınların sosyal, ekonomik ve siyasi başarıları kutlanıyor. Kadınlar dünyanın her yerinde güçlü bir şekilde varlıklarını hissettiriyorlar ve farklı sektörlerde liderlik rolleri üstleniyorlar. Fakat şunu kabul etmek lazım! Kadın olmak Türkiye’de de dünyada da zor. Kadınlar olarak bu zorlukları hem özel hayatlarımızda hem de iş dünyasında zaman zaman hissediyoruz. Bu kez, bu zorlukları blockchain ve kripto para ekosistemindeki kadınlara sorduk. Onlar bu zorluğu nerede, ne kadar hissediyor?

Kripto para sektöründe sayıca az olan kadınların, bu durum ile nasıl başa çıktıklarını, sektör ile tanışma hikayelerindeki perde arkasını tüm detayları ile ele aldık. 

Blockchain ve kripto para sektörünün ortaya çıktığından bu yana, ağırlıklı olarak erkeklerin öne çıktığı bir sektör olduğunu söyleyebiliriz. Her alanda olduğu gibi kripto para ve blockchain ekosisteminde de maalesef kadın ve erkek arasında bir eşitsizlik olduğunu görüyoruz. 

Önyargıları Kıran Kadınlar

Kripto para sektörü, günümüzün en hızlı büyüyen sektörlerinden biri. Sektördeki kadınların sayısı, sektörün benimsenmesiyle artmaya başladı. Ancak, yine de orana baktığımızda, erkeklerin öne çıktığını kabul etmek gerekiyor. Özellikle sektörün liderlik pozisyonlarında kadınların yeterince temsiliyeti olmadığını kabul etmek lazım.

Özellikle kadınların kripto sektöründe daha fazla yer almaları, sektörün sürdürülebilirliği ve büyümesi için kritik önem taşıyor.  Bu nedenle, kadınların liderlik rollerini üstlenmelerini ve sektöre katılmalarını teşvik etmek oldukça önemli.

Burada sektördeki başarılı kadınların önemli bir motivasyon kaynağı olacağını düşünüyoruz.

Örneğin; Gate TR Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu. Dedeoğlu, ekosistemdeki başarılı onlarca lider kadından biri. Sevcan Dedeoğlu kadınların kripto sektöründe yeni var olduklarını ve bu alanda çok fazla boş koltuğun olduğunu dile getirdi:

“Blockchain teknolojileri ve kripto para piyasasında esas mesele sermaye dağılımındaki eşitsizliği ortadan kaldırıp bu alanda kadın sayısını arttırmak. Bu nedenle de her zaman Satoshi den aldığım mottomu da bütün ekosistemle paylaşıyorum. Yapılacak çok iş var.” 

Genelde erkekler tarafından domine edilen bir sektör olduğu ve bu sektörde kadınların ve kadın yönetici açığının olduğunu farkeden Nuvei İş Geliştirme Müdürü Irmak Yolcu kripto ile yollarının bu düşünceden yola çıkarak kesiştiğini söylüyor:

d703e07f e7c9 48d7 b317 58b706a00e40

“Kadın sayısının çok az olduğunu gördüm ve kadınlar olarak acaba neden bu sektörde yokuz diye düşündüm. Blockchain ve kripto sektörünün kadınlar olarak varlığımızı göstermemiz gereken bir sektör olduğunu düşündüm”

Nuvei İş Geliştirme Müdürü Irmak Yolcu

Catalyst‘in araştırmasına göre; dünya genelinde üst düzey yönetim rollerindeki kadınların oranı yüzde 31. Hal böyle olunca bu durumu kripto para sektörü ile sınırlandırdığımız da bu yüzde daha çok azalıyor. Fakat, bu durumu bir engel olarak değil fırsat olarak ve adım atmaktan korkmamak gerekiyor! En azından örnekler bize bunu gösteriyor…

Kripto Sektöründe Kadınlar için Boş Koltuk Var!

Kadınların olayları algılama biçimi, birçok konuyu beraber düşünebilme, kompleks verileri çözme ve farklı analitik düşünme becerileri erkeklerden çok daha farklı. Kadınların kripto sektöründe bilgileriyle daha fazla katkı sağlayabilecek ve bu sektörde başarılı olabilecekler. Sevcan Dedeoğlu kripto para sektörünün henüz gelişmekte olduğunu ve bu alanda kadınlara çok fazla yer olduğuna vurgu yaptı:

“Kripto sektörü oldukça yeni. Yeni olduğu için de çok fazla boş koltuk var. Kadınlar gerekli eğitim ve donanımları alarak, kendilerini geliştirerek burada çok fazla mevki sahibi olabilir”

Gate TR Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu

59b3a0b3 6160 4e67 bda5 c5846cac5655

Sektörde var olabilmek ve ipleri ele alabilmemiz için kadınlar olarak, iş dünyasında sırf cinsiyetimiz nedeniyle pozitif ayrımcılık yapılması gerekmediği gibi, kadınlara uygun iş ortamının yaratılması için de mücadele edilmesi gerektiğine değinen TradingView İş Geliştirme Direktörü Özge Erdemir şu ifadeleri kullandı:

b30ce34e 934f 4c00 bbdf cdcda1a69472

Kadınlar olarak, iş yerinde sırf cinsiyetimiz nedeniyle pozitif ayrımcılık yapılması gerekmediği gibi, daha adil bir dünya için, bize uygun iş ortamının yaratılması için de mücadele etmek durumundayız”

TradingView İş Geliştirme Direktörü Özge Erdemir

Toplumsal Cinsiyet Rolleri Kadını Teknik Konulardan Dışlıyor

Toplumsal cinsiyet rolleri, erkeklerin teknolojiye daha ilgili olduklarını ve beraberinde bu alanda daha iyi olduklarını lanse ediyor. XYZ Teknoloji Baş Stratejik Sorumlusu Ayşegül Şensoy da teknolojiye olan ilginin, toplumsal cinsiyet rolleri ile ilgili olmadığının altını çizerek, bu alana ilgili olan kadınların desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti:

“Özellikle teknoloji alanında erkek egemen ve baskın derecede yoğun bir dünya var. Burada bunun değişmesi, eşitliğe yaklaşması ve aslında cinsiyetlerin ortadan kalktığı ve önemsizleştiği bir alan açmak için dernek faaliyetleri de yürütüyoruz”

XYZ Teknoloji Baş Strateji Sorumlusu Ayşegül Şensoy

2c6b0319 82b8 4963 9703 e23309f7777a

Benzer şekilde Lex Tech Consultancy Yönetiği Ortağı Nesibe Kırış da kadınların cinsiyet rolleri içerisinde sıkışıp kalmaması ve ilgileri dahilinde yönlendirilmeleri gerektiğine vurgu yaptı:

ce40cb76 1dc6 48d7 ace1 90da8ce39fa6

“Toplumsal cinsiyet rolleri erkek ve kadından beklentileri öyle çerçevelendiriyor ki yeteneği ve ilgisi olan genç kadınlar veya kız çocukları bile kimi zaman daha teknik alanlara yönelemiyor. Bunu da kırmak için biz kadınların dayanışma içinde olması gerekiyor, çünkü en çok ilham olacak başarılı hikayeler bu yargının kırılmasına katkı sağlayabiliyor”

Lex Tech Consultancy Yönetici Ortağı Nesibe Kırış

Dr. Burcu SAKIZ da özellikle ekosisteminde proje geliştirme, çalışma isteği olan kadınlara destek olmak, rol model olmak ve özellikle gençlerin önünü açmak istediğini belirtti:

“Ben blockchain ekosisteminde kadın olmayı bir engel olarak görmedim. Elbette ki günümüzde blockchain teknolojisi dahil tüm disiplinlerin daha yetenekli ve donanımlı paydaşlara ihtiyacı var. İnternet ortamında kimliklerin, cinsiyetlerin giderek önemini kaybettiği, kadınların cinsiyetleri üzerinden değil kişilikleri, şahsiyetleri, yetenek, bilgi, disiplin ve donanımları ile var olacağı bir ortamda kadınların çalışmalarının gittikçe ön plana çıkacağına inanıyorum”

Blockchain Araştırmacısı Dr. Burcu SAKIZ

7894e4d6 a02e 485d a5e3 03891234cab5

Şimdi de kısaca hikayelerin başlangıcına bir bakalım…

Kripto Sektöründe Var Olmak!

Yukarıda bahsedildiği üzere kadınlar kripto para sektöründe de yerini aldı. Sektörün içinde yer alan kadınların ekosistem ile tanışma hikayeleri de sektörde yer bulmaları kadar anlamlı…

Nesibe Kırış, kripto sektörü ile ilgili yolculuğuna eşitlik arayışındayken dahil olduğunu ve yapay zeka ile beraber blockchain’in de gelecekteki rolünü öngörerek sektörün içine girdiğini söylüyor. Ayşegül Şensoy da benzer şekilde sektörde okumanın, öğrenmenin ve sürekli gelişmenin bir merkezi olması nedeniyle ekosisteme adım attığını belirtiyor.

Irmak Yolcu’nun ekosistem ile tanışmasında şu ifadeler dikkat çekiyor:

Kadın olmak her sektörde zor ama blockchain sektöründe bu şekilde bir dışlanma hissetmiyorum. Başarılı kadınlar olarak her sektörde olduğu gibi bu sektöre de kolay uyum sağladığımızı düşünüyorum. Araştırmalarımda blockchain teknolojisinin altyapısı, şeffaflık ve takip edilebilirlik sözcüklerini bir arada gördüğüm anda, evet benim için doğru yer burası dedim. 

Sonuç olarak, kripto para sektöründe kadınların yeri ve önemi giderek artmaktadır. Kadınların sektörde daha fazla temsil edilmeleri, sektörün daha da ilerlemesine ve büyümesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle, kadınları sektöre katılmaya teşvik etmek ve kadınların sektörde aktif bir şekilde yer almaları için fırsatlar yaratmak şart!

Başarılı kadın hikayelerinin, yeni başarı hikayeleri yazılmasına ilham olması dileğiyle…

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala