bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,915.12 1.80%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,143.97 1.13%
bnb
BNB (BNB) $ 601.70 2.37%
solana
Solana (SOL) $ 142.28 4.02%
xrp
XRP (XRP) $ 0.528618 0.55%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466369 2.34%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149221 2.99%

SWIFT Sistemi Nedir? Rusya için Ne İfade Ediyor?

swift sistemi nedir rusya icin ne ifade ediyor

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Batılı ülkeler ise Rusya için bazı yaptırımlar uygulamaya başlıyor. Bunların başında ülkeyi SWIFT sisteminden çıkarmak var. Durum böyle olunca SWIFT sistemi ve Rusya için ne ifade ettiği de merak edilir oldu. SWIFT yasağı hakkında merak edilenleri biz de bu yazıda bir araya getirdik.

SWIFT Sistemi Nedir?

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication’ın kısaltması olarak SWIFT kelimesini kullanıyoruz. SWIFT sistemi ise yurt içi veya yurt dışındaki banka hesaplarına, döviz olarak gerçekleştirilen tüm para transferlerinin yapımasını sağlayacan bir sistem. Bu sistem sayesinde, bir yerden bir yere para göndermek çok daha hızlı hale geliyor.

Merkezi Belçika’da olan ve kendini bağımsız olarak tanımlayan sistemde 200’ün üzerinde ülke ve 11 binden fazla banka ve finans kurumu var. Sistem, ABD ve İngiltere dahil önde gelen merkez bankalarıyla ortaklaşa denetleniyor.

SWIFT Sistemi ve Rusya

ABD ve AB, Rusya’nın SWIFT sistemi içinden çıkarılmasına karar verdi. Nunun da doğrudan Rus ticaretini vuracağı düşünülüyor. Sistemden çıkmak, Rus şirketlerinin iş yapmasının önündeki en büyük engellerden biri olacak.

Uluslararası ticareti kolaylaştıran bir mesajlaşma sistemi de diyebileceğimiz SWIFT sistemi, Rusya için önemli finanslar sonuçlar doğuracak. Çünkü, SWIFT yasağı, ülkenin küresel finans piyasalarına erişimin de kısıtlanması demek.

swift sistemi nedir rusya icin ne ifade ediyor 2

Rusya için SWIFT Yasağı, Diğer Ülkeleri Etkiler mi?

Evet. Rusya için uygulanan SWIFT yasağı ile birlikte ihracatçılar ülkeye mal göndermeyi daha riskli bulacaktır. Diğer bir tarafta da maliyet var. SWIFT’ten çıkmak, ihracatçıların mal gönderimini daha maliyetli yapmasına neden olacak.

Dolayısıyla Rus ürünlerini satın alan alıcılar, alternatiflere bakacaktır.

Petrol ve tarım ürünlerinin önemli bir ihracatçısı konumunda olan Rusya, bu ödemelerde de büyük aksaklıklarla karşılaşacaktır. Bu durumda bankalar, teker teker birbiriyle iletişime geçmeli ve ödemeleri gerçekleştirmeli. Bu da başta da söylediğimiz gibi hem riskli hem maliyetli hem de zaman kaybı.

Daha önce İran, SWIFT‘ten dışlanan üke olmuştu. 2012’deki İran nükleer programı gerekçesiyle ülke sistemden çıkarılmıştı. İran, bunun sonucunda petrol ihraç gelirlerinin neredeyseyse yarısını, dış ticaret gelirlerinin ise yüzde 30’unu kaybetti.

SWIFT tarafından bu tür yaptırımlarla ilgili de açıklama var. Kuruluş, bu yaptırımlarda hiçbir etkisi olmadığını söylüyor. Tüm karar hükümetlerde.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala