bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,840.10 1.12%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,139.65 0.46%
bnb
BNB (BNB) $ 602.56 2.17%
solana
Solana (SOL) $ 143.29 2.26%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527014 0.39%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466118 1.36%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149362 1.68%

Neden NFT’ler Faturaların Geleceğidir?

nFGMPDaUJhN2rZiFEyVXNSMVezD3 kp93n8j

NFT’ler, 2021’de lale çılgınlığı benzeri bir dönem yaşadı. Sanat eserlerinden tweet’lere kadar her şeyi temsil edebilen dijital varlıklar olan NFT’lerin fiyatları, insanlar bunları toplu halde satın almaya başlamasıyla gün geçtikçe arttı. Bu trend, kısmen NFT’lerin geleceğin teknolojilerinden olduğu ve bir gün dijital bilgilerle etkileşim kurma ve dijital bilgilere değer verme biçimimizde devrim yaratacağı inancından kaynaklanıyordu.

2022’deki NFT pazarının düşüşü birçok kişi için hayal kırıklığı yaratsa da bu teknolojinin potansiyeline inananları caydırmadı. Ne de olsa, hisse senetleri ve risk sermayesinden kripto para birimlerine kadar tüm risk varlıkları bu süre zarfında benzer şekilde düştü. NFT’lerin değeri bahsi geçen trend sırasında şişirilmiş olsa da, bu teknolojinin hala dijital varlıkları hesaba katma şeklimizi değiştirebileceğini öne süren bazı temeller var.

NFT’lerin gerçek vaadinin, karikatür kedileri veya çeşitli çizimleri tokenleştirmekle hiçbir ilgisi yoktur. Bunun yerine, NFT’lerin benzersiz, değişmez ve doğrulanabilir olması gerçeğinde yatmaktadır. Yani onları muhasebe ve defter tutmak için uygun kılan niteliklerde.

Token’laştırılmış Faturaların Avantajları

278172 676486

Faturalandırma, her büyüklükteki işletme için bir baş ağrısı olabilir. Geç veya ödenmemiş faturalar nakit akışını bozabilir ve işletme sermayesini zorlayabilir. Daha da kötüsü, gözden kaçan veya mükerrer faturalar, çözülmesi zor muhasebe sorunları yaratabilir.

Bu sorunlar sadece işin yüzey kısmı. Mevcut sistemde işletmeler, faturaları takip etmek için kağıt kayıtlara veya elektronik tablolara güvenmek zorunda. Bunların her ikisi de kolayca kaybedilebilir veya kurcalanabilir. Ayrıca bir fatura kaybolursa, genellikle faturanın var olduğunu doğrulamanın hiçbir yolu da yoktur. Hepsinden kötüsü, dolandırıcılar bu zayıflıklardan yararlanarak fatura dolandırıcılığı yapabilir ve bu da işletmelere her yıl milyarlarca dolara mal olur.

Bulla Network gibi firmalar tarafından sağlanan tokenize faturalar bu sorunlara bir çözüm sunuyor. NFT’ler benzersiz ve değiştirilemez olduklarından, kurcalamaya dayanıklı ve doğrulanabilir faturalar oluşturmak için kullanılabilirler. Bu, işletmelerin artık faturalarının izini kaybetme veya bir faturanın ödendiğini kanıtlayamama konusunda endişelenmelerine gerek kalmayacağı anlamına gelir.

Ek olarak, tokenize edilmiş faturalar bir blok zincirinde saklanır ve bu da onları son derece güvenli hale getirir. Blok zincirleri, kurcalamaya ve dolandırıcılığa karşı dirençli, dağıtılmış defter sistemleridir. Bu, işletmelerin token haline getirilmiş faturalarının herhangi bir şekilde değiştirilmediğinden veya tahrif edilmediğinden emin olabileceği anlamına gelir.

Dijital Faturaları Güncelleme

Geleneksel bir dijital fatura, müşteriye bir satın alma işlemi gerçekleştirdikten sonra e-postayla gönderilen bir PDF veya resim dosyasıdır. Bu faturaları kaybetmek kolaydır ve orijinalliğini doğrulamanın bir yolu yoktur. Kayıp faturalar muhasebe tutarsızlıklarına yol açabileceğinden bu, işletmeler için sorunlu olabilir.

Faturalar token’laştırıldığında, basit PDF’lerden çok daha fazlası haline gelirler. Tokenize edilmiş faturalar, bir blok zincirinde saklanır ve özgünlüklerini doğrulamak için kullanılabilecek benzersiz bir tanımlayıcı içerir. Bu, işletmelerin faturalarının geçerli olduğundan ve kurcalanmadığından emin olabileceği anlamına gelir.

Dahası, tokenize edilmiş faturalar kaybolamaz veya yanlış yere konulamaz. Bir blok zincirinde depolandıklarından, orijinal kopya kaybolsa bile her zaman erişilebilir. Bu, işletmelerin harcamalarını takip etmelerini ve muhasebelerinin doğru olduğundan emin olmalarını kolaylaştırır.

Faktoring Pazaryerlerinin Geleceği

an introduction to invoices banner

Faktoring veya alacakların satışı, işletmeler için yaygın olarak kullanılan bir finansman yöntemidir. İşletmelerin anında nakit almak için faturalarını indirimli olarak satmalarına olanak tanır. Bu, acil durumlarda yardımcı olsa da, uzun vadede bir işletmeyi finanse etmenin çok da verimli bir yolu değildir.

Mevcut faktoring pazarlarıyla ilgili sorun, şeffaf olmaması ve genellikle gelirden pay alan aracıları içermesidir. Bu durum işletmelerin alacakları için olabilecek en iyi fiyatı almalarını zorlaştırmaktadır.

Tokenize edilmiş alacaklar, faturaları hesaba katmak için daha verimli ve şeffaf bir yol sunar. Bir blok zincirinde saklandıkları için işletmeler alacaklarını hızlı ve kolay bir şekilde en yüksek teklifi verene satabilirler. Bu, işletmelerin aracılar tarafından istismar edilme endişesi duymadan ihtiyaç duydukları parayı alabilecekleri anlamına gelir.

Şekillendirilebilirlik: NFT’lerin Geleceği

NFT’lerin en heyecan verici yönlerinden biri şekillendirilebilir olmalarıdır. Bu, NFT’lerin yeni, daha karmaşık NFT’ler oluşturmak için birleştirilebileceği anlamına gelir. Örneğin, bir işletme, otomatik olarak uygulanabilir bir dijital sözleşme oluşturmak için fatura NFT’lerini kullanabilir veya bir NFT faturası, tokenize edilmiş bir makbuz veya kredi NFT’si oluşturmak için kullanılabilir.

İmkanlar sonsuzdur. Şekillendirilebilirlik henüz ilk aşamalarında olsa da, dijital bilgilerle etkileşim şeklimizi tamamen kökten değiştirme potansiyeline sahiptir.

Dünya giderek daha fazla dijitalleşirken, NFT’ler muhasebe ve defter tutmada çok önemli bir rol oynayabilir. Eşsiz nitelikleri, onları dijital varlıkları depolamak ve yönetmek için çok uygun hale getirir. Birleştirilebilirlik geliştikçe, NFT’ler daha da güçlü ve çok yönlü hale gelecektir. Muhasebenin geleceği tokenize edilmiş durumda ve bunun bir geri dönüş yok.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala