bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,284.42 1.12%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,015.09 3.50%
bnb
BNB (BNB) $ 566.58 3.01%
solana
Solana (SOL) $ 128.99 4.07%
xrp
XRP (XRP) $ 0.497411 1.49%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.430439 4.39%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.13484 3.82%

Kriptoda Dava, Enflasyon ve Faiz Kıskacı

Kriptoda Dava Enflasyon ve Faiz Kiskaci22

Kripto para piyasaları, hem makroekomik veriler hem de iç dinamiklerin etkisiyle belirsiz bir süreç yaşıyor. Geçen hafta ABD menkul kıymet düzenleyicisi SEC ile başlayan dava süreçleri kripto paralarda sert kayıpları tetikledi. Bu hafta piyasada gözler enflasyon ve faize çevrildi. Enflasyon ve faiz kararındaki sürprizin piyasalardaki oynaklığı artırabileceği ifade ediliyor.

Kriptoda Dava Enflasyon ve Faiz Kiskaci22222

Piyasalar Nereye Odaklanacak?

ABD’de enflasyon verileri bugün, Fed faiz kararı yarın açıklanacak. Enflasyon rakamları, Fed’in faiz patikasını belirlemesindeki en önemli veri olarak konumlanıyor. Enflasyon beklentilerindeki gerileme sürüyor. Gelecek 12 ay için beklentiler Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. New York Fed anketine göre Amerikalıların yıllık enflasyon beklentileri 0,3 puan düşüşle yüzde 4,1’e geriledi.

ABD’de bugün açıklanacak verilerde tüketici fiyatlarındaki artışın hafiflemesi bekleniyor. Veriye ilişkin beklentiler mayıs ayında enflasyonun yüzde 4,1 olarak gerçekleşmesi yönünde. Manşet enflasyonun sürpriz yapması halinde yüzde 4’ün altına inebileceği de belirtiliyor. Enflasyon geçen ay yüzde 4,9 olarak gerçekleşmişti.

Çekirdek Enflasyon Ayrıntısı

Manşet enflasyondaki gerilemeden ikna olmayan Fed, çekirdek enflasyona odaklanıyor. Çekirdek fiyatlar, gıda ve enerji maliyetlerini dışarda bırakılarak hesaplanıyor. Çekirdek enflasyon göstergesinde daha az iyileşme bekleniyor. Çekirdek fiyatların mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,4 artması bekleniyor. Beklentiler dahilinde gelmesi halinde çekirdek enflasyon üst üste 6 aymış yükselmiş olacak. Yıllık çekirdek enflasyonun ise yüzde 5,5’ten yüzde 5,3’e gerilemesi bekleniyor.

Kriptoda Dava Enflasyon ve Faiz Kiskaci222

Enflasyon ve Faiz Kriptoyu Nasıl Etkiler?

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararına yarın açıklayacak. Bankanın 15 ay önce başlayan faiz artırım döngüsünü durdurmayı bekleniyor. Trader’ların yüzde 74’ü faizlerin sabit bırakılacağını tahmin ediyor. Yüzde 16’sı ise 25 baz puanlık artış bekliyor. Enflasyon rakamlarında asıl düşüşün haziran ayında gerçekleşeceği ifade ediliyor. Haziran ayında enflasyonun yüzde 3,2’ye kadar inebileceği aktarılıyor. Fed’in faiz hedefi ise yüzde 2 civarında.

Analistler, enflasyonun beklentilerden iyi gelmesi halinde kripto piyasalarının olumlu karşılayacağını ifade ediyor. Enflasyonun düşük gelmesinin Fed’in faiz politiktasında rahatlamaya yol açacağı da belirtiliyor.

SEC Davaları Piyasayı Gerdi

Son dönemlerde kripto piyasasındaki gerilim SEC davalarının etkisiyle had safhaya ulaşmış durumda. SEC’in Coinbase ve Binance’e açtığı davalar ile birlikte tedirginlik arttı. Piyasadaki düşük hacimlere, derinlik sorunu da eklendi. Piyasa yapıcılar Cumberland ile Jump Crypto, Binance US’i terk ederken; Robinhood bazı kripto paraları liste dışı bıraktı.

SEC‘in adımlarından önce birçok kripto uzmanı, piyasadaki gidişatın yukarı yönlü olduğunu ifade ediyordu. Davaların ardından ise piyasada belirsizlikten kaynaklı yön tayininin zorlaştığı aktarıldı. Fed, geçen ay politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 5 – 5,25 aralığına yükseltmişti. Bu karar ile politika faizi 2007 yılından beri en yüksek seviyeye çıkmış oldu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala