bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,812.10 1.14%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,130.38 0.93%
bnb
BNB (BNB) $ 597.87 2.67%
solana
Solana (SOL) $ 139.22 4.07%
xrp
XRP (XRP) $ 0.525627 0.02%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.462522 1.73%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147674 2.68%

GameFi Nedir? Blockchain Oyunlarına Nasıl Fayda Sağlar?

gamefi nedir blockchain oyunlarina nasil fayda saglarfs

Kripto para piyasasında birçok farklı yeni terim ile karşılaşıyoruz. Bunlardan biri de GameFi. Peki sık sık ismini duyduğumuz bu terim ne ifade ediyor? Şimdi birlikte GameFi konusunu masaya yatıralım.

GameFi Nedir?

GameFi, kripto paraların, Blockchain teknolojisinin, NFT’lerin ve çeşitli oyun mekanizmalarının bir araya gelerek oluşturduğu sanal ortama verilen isim olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında GameFi, oyna-kazan modelini kullanan ve insanların oyun yoluyla para kazanmalarını sağlayan bir platformdur. Detaya inmek gerekirse “Oyun” ve “Finans” terimlerini birleşiminden ortaya çıkıyor.

Yani aslında GameFi, oyna-kazan türündeki kripto oyunlarını oynayarak kâr elde edilmesi amacıyla finansal sistemlerin oyunlaştırılmasını ifade ediyor diyebiliriz.

GameFi video oyunu projeleri, oyuncuların oyun içinde doğrulanabilir sanal eşya sahipliği elde etmesini sağlayan bir Blockchain’e ait dağıtılmış defter teknolojisi üzerinde çalışıyor. Kullanıcıların oyunu kazanmak için oynadığı geleneksel oyunlara kıyasla GameFi projelerinde oyna-kazan modeli benimseniyor.

Peki GameFi neden en çok tartışılan konu haline geldi? Çünkü oyun alanında bazı devrim niteliğinde değişiklikler yaptı. Daha önce oyun içi varlıklar yalnızca merkezi protokollerle sınırlıydı. Bu da oyuncuların dijital varlıklarını platform dışında takas etmelerini engelliyordu. Oyna-kazan modeli, bu durumun aksine sunucu kapalıyken bile kullanıcıların tüm oyun varlıklarına sahip olmalarını sağlıyor.

gamefi nedir blockchain oyunlarina nasil fayda saglarF 2

GameFi Projeleri?

GameFi sektöründeki en iyi kripto oyunları arasında Axie Infinity, CryptoBlades, The Sandbox, CropBytes ve Star Atlas yer alıyor. Axie Infinity şu anda P2E modeline dayalı en iyi kripto oyunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Genel olarak oyunda  oyuncuların yarattığı canavarlar olan Axies NFT’ler şeklinde temsil ediliyor.

GameFi projelerinden bir diğeri; CryptoBlades, oyun paralarını ve NFT’leri içeren bir başka popüler projeler arasında yer alıyor. Kullanıcıların savaşları kazanarak ve düşmanları yenerek kazanabilecekleri yerel SKILL tokenlarına sahiptir.

gamefi nedir blockchain oyunlarina nasil fayda saglara

Yani sonuç olarak GameFi oyunlarının mevcut çevrim içi oyunlara kıyasla daha ileri bir gelişim aşamasında olduğu açıkça görülüyor. Blockchain ve NFT oyunlarının, bu alanda bizi nelerin beklediğine dair önemli ipuçları vermesiyle birlikte oyna-kazan mekanizması, kripto paraların daha geniş çapta benimsenmesini sağlayacak temel unsur hâline geliyor.

Bu tartışmalı trendin gerileme belirtisi göstermemesi de bu şartlarda pek şaşırtıcı gelmiyor. Bu hızla ilerlemeye devam ederse GameFi ve NFT’ler DeFi teknolojisinin buluşma noktası hâline gelecek.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala