bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,182.20 0.44%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,130.74 0.72%
bnb
BNB (BNB) $ 603.85 0.94%
solana
Solana (SOL) $ 142.80 1.43%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521973 0.54%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.468272 0.16%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150014 0.04%

Fed Başkanı Jerome Powell, Faiz Kararını Değerlendirdi

fed baskani jerome powell faiz kararini degerlendirdi

Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ülkede son yıllarda yaşanan en büyük enflasyon sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Fed başkanı Jerome Powell, faiz kararını değerlendirdi.

Fed Başkanından Faiz Açıklaması

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), küresel olarak merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Fed, Haziran 2022 faiz oranını 75 baz puan artırdığını açıklamıştı. 1994’ten bu yana en büyük artış olan Fed’in 75 baz puan artırımı, “hedeflerine ulaşmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması durumunda, para politikasının duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır olacak” açıklaması ile duyuruldu. FOMC’nin bu kararı sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell açıklamalarda bulundu. Amerika’nın son 28 yılın en yüksek faiz artırımını gerçekleştiren Fed’in bu hamlesi sonrasında Powell, ülkede enerji fiyatların artmaya devam edeceğini belirtti. Bugün gerçekleştirilen 75 baz puanlık artışın beklenen bir artış olduğunu belirten Powell, gelecek toplantıda da 50 ya da 75 baz puanlık faiz artırımının yapılabileceğini söyledi.

fed baskani jerome powell faiz kararini degerlendirdi 2

Amerika’nın son 50 yılın en düşüş işçi arzına sahip olduğunu belirten Powell, enflasyonun yüzde 2’ye düşürülmesi için ellerindeki araçları kullanmaya devam edeceklerini belirtti. Dünya genelinde yaşanan koronavirüs pandemisinin etkilerinin devam ettiğini ve Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle satın alım gücünü düşürdüğünü belirten Powell, ülkede yaşanan durumun farkında olduklarını ve olayları yakından incelendiğini belirtti. Temmuz toplantısında 50 ya da 75 baz faiz artırımı söylemini yineleyen Powell, şu anda belirsizlik ortamında olunduğunu ve neyin geleceğini kestirebilmenin güç olduğunu belirtti. Real faiz oranlarının pozitifte göründüğünü ancak aslında negatifte olunduğunu söyleyen Powell, arz ve talep piyasasında denge istediklerini dile getirdi. Arzın çok yüksek olduğunu ancak talebin bu arza göre düşük kaldığını söyleyen Powell, attıkları adımlarla istenilen noktalara geleceklerini düşündüğünü belirtti.

Enflasyonun birkaç yıllık sürede artış gösterebileceğini ancak bu artış bölümünün sonunda enflasyonun istenilen seviye olan yüzde 2’ye düşeceğini belirtti. Mayıs 2022 döneminde yüzde 8.6 olarak açıklanan enflasyon oranının kabul edilemez olduğunu belirten Powell, Amerikan ekonomisinin güçlü olduğunu ve tahminine göre yıl sonundan itibaren enflasyonda düşüşlerin görünmeye başlayacağını belirtti. Şu anda spesifik bir nokta olan enflasyona odaklandıklarını ve kullanılan araçların enflasyon verilerinin düşüşü için alındığını belirten Powell, çözüme ulaşılamaması durumunda geriye dönülüp Fed’in farklı araçlarını kullanabileceğini söyledi. Basın mensupları tarafından sorulan soruları da cevaplandıran Powell, Fed’in faiz artırımı politikasının nereye kadar devam edeceği sorusu üzerine, süreci anlık olarak değil kesin sonuçlara göre hareket edeceklerini söyledi. İş gücü piyasasını güçlü kılmak için çalışmalarına devam edeceklerini belirten Powell, kontrol edemedikleri pek çok faktörün olduğunu söyledi. Powell, ülkede arz durumunda olağan dışı bir hareketin gözlemlendiğini ve bu nedenle ürün / hizmetlerin fiyatlarının arttığını söylerken, talebin yükselmeye başlamasıyla birlikte fiyatların düşüşe geçeceğini söyledi.

Ülkedeki işsizlik seviyesi için şimdilik daha yüksek oranlar görmeyi düşünmediklerini söyleyen Fed başkanı Powell, fiyat stabilitesinin sağlandığı pandemi dönemi öncesi günlere dönmeyi planladıklarını belirtti. Yaşanan ekonomik durum sonrasında işsizliğin yüzde 0.5 oranında artabileceğini söyleyen Powell, geçmişteki planlarının değişken sebepler nedeniyle gerçekleşmediğini söyledi. Tüketici satın alımlarının yüksek olduğunu ve satın alımlarda düşüş görmediklerini söyleyen Powell, tüketici harcamalarını yakından izlediklerini söyledi. Powell ayrıca Amerikan ekonomisinin iyi konumlandırılmış olduğunu ve yüksek faizle başa çıkabileceğini belirtti.

Basın mensuplarından gelen ilerlemeyi nasıl ölçümlüyorsunuz sorusuna yanıt veren Powell, fiyat stabilitesini sağlanmasının kendileri için birinci öncelik olduğunu söyledi ve enflasyonun maaş döngüsünde büyük ortanda sıkıntı doğurmadığını söyledi. Powell, Amerikan toplumunun yüksek enflasyon nedeniyle sıkıntı çektiğinin farkında olduklarını ve enflasyonu yüzde 2’ye düşürme planları için toplumun kendilerine güvenmeleri gerektiğini belirtti. Yumuşak bir inişin mümkün olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Powell, 2024 yılında hedeflenen verilere yaklaşabileceklerini belirtti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Burak Köse

Burak KÖSE 3 Mayıs 1995 tarihinde Bursa’da doğdu. Erken yaşta bilgisayar ve internetle tanışan Burak, Nisan 2022’den itibaren BTCHaber.com’da içerikler üreterek sektörde edindiği tecrübeler ışığında gelişmeleri okuyuculara aktarıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala