bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,066.17 0.82%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,149.43 0.40%
bnb
BNB (BNB) $ 603.53 1.78%
solana
Solana (SOL) $ 143.66 2.91%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524503 0.82%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467187 1.17%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14967 1.90%

DeFi Trade Protokolleri Serisi 3: “DefiZap”

defi trade protokolleri serisi 3 defizap

DeFi ekosisteminin Billboard’u sayılabilecek “Defipulse ilk 20” sıralamasında henüz kendine yer bulamamış olmasına karşın bugün inceleyeceğimiz “DefiZap”ın halihazırda işlevselliği bulunan mevcut diğer DeFi protokolleri arasında bendeki yeri farklı.

Bu farkı oluşturan birçok sebepten bahsedilebilir ancak sanıyorum ilk anda öne çıkan sebep protokolün, aktiflendiği tarihten itibaren platform kullanımı esnasında kullanıcıya yaşatmakta olduğu “müşteri deneyimi”

Bahsedilen bu müşteri deneyimini, günlük hayatımızın bir parçası haline gelmiş olduğu inkar edilemeyen ve mobil cihazlarımızda sıkça kullanmakta olduğumuz uygulamalar(application) ile bir alışkanlık haline dönüşmüş “ihtiyaca tek tuşla ulaşma” kolaycılığına benzetmek mümkün.

Platform kurucuları da özü hızlı tüketime dayanan bu milenyal davranış biçimini tespit etmiş olmalı ki, kripto sahnesinde yer alan, özellikle kafası karışık ya da yatırım için doğru adres arayışındaki yatırımcıya seçenekleri tek tuş kolaylığında sunarak kullanıcıları için yukarıda bahsedilen mevcut davranış/tüketim biçimini muhafaza etmeyi başarırken, diğer DeFi protokolleri arasında bir fark yaratmış olmayı da hedeflemişler.

Gelinen nokta itibarıyla aslında bu hedefe ulaşılmış ve ortaya değer önermesi bulunan bir ürün çıkartılmış gözüküyor.

Zira Kasım 2019’da gerçekleştirilen “#Kyber Defi Hackathon” yarışmasında proje birinci seçilerek büyük ödülü almaya hak kazanmış.

DefiZap’i diğer birçok proje arasından bu denli ayrıştıran nedir ?

En özet anlatımı ile DefiZap birikiminizi, yapacağınız tercih ve risk anlayışınıza göre birden farklı DeFi protokolü arasında tek tuş (ve dolayısıyla tek işlem) aracılığı ile pay edebilmenize imkan sunan bir akıllı kontrat protokolü.

Tek işlem özelliğinin kullanıcıya sunduğu katkılar arasında belki de en önemlisi zaman tasarrufu;

Kullanıcı yatırımını çeşitlendirmek üzere her bir DeFi protokolü üzerinde tek tek işlem yapmak yerine, DeFiZap aracılığı ile tüm kayda değer platformlar tarafından sunulan yatırım araçlarına, bir sepet ürün mahiyetinde, aynı çatı altında erişebilir durumda.

Diğer bir çok platformda olduğu gibi DefiZap oldukça kullanıcı dostu bir arayüze sahip. Platformda yapılabilecekler olabildiğince yalın şekilde siteyi ziyaret eden yatırımcıya gösteriliyor.

Platformu kullanmak için bir zorunluluk olmasa da kullanıcı, açılış sayfasında yer alan “Get Started” sekmesi üzerinden risk iştahını, yatırım süresini ve hedeflediği stratejiyi birkaç soruluk bir anket aracılığı ile belirterek kendisine uygun bir DefiZap önerisi alabilmekte.

Diğer taraftan platformun ana ürünlerine “Explore Zap” sekmesi aracılığı ile ulaşılıyor, bu sekme altında platformda sunulan tüm sepet ürünler görüntülenebilir vaziyette.

Ancak detay inceleme ve örneklere geçmeden evvel kısaca platformda yer alan ana kategorilerden bahsetmekte fayda var.

  • Havuz Yatırımı

Bir önceki yazımızda bahsedilen Uniswap “Havuz” özelliğine DefiZpa platformunda sıkça başvurularak kullanıcının birikimi, sunulan ürün içerisinde ilgili token havuzuna aktarılır ve 3.şahıslar tarafından yapılan tokenlar aras takas işlemlerinden elde edilen komisyon gelirlerinin bu havuz aracılığı ile maksimize edilmesi hedeflenir.

  • Kaldıraçlı Token’lar

Platformdaki sepet bileşenlerden bir kısmı trade hizmeti sunan farklı DeFi platformlarında işlem gören kaldıraçlı token’lardan oluşur ve yatırımcının tercih edeceği token’da long / short pozisyon alabilmesini sağlar.

  • Faiz Getirisi

Seçilecek sepeti oluşturan parçalardan bir kısmı faiz getirisi imkanı sunan farklı DeFi platformları üzerinde değerlendirilmek üzere kullanılır.

Özetle bu üç kategori bünyesinde DeFiZap, yatırım seçeneklerini aynı sepette toplayabilme opsiyonu sağladığı gibi birden fazla farklı DeFi platformunda yer alan yatırım araçlarını da kullanarak yatırım yapmak isteyenlerin tercihlerini daha yalın şekilde belirleyebilmesi için imkan sunar.

İncelemeye platformda yer alan sepet örnekleri üzerinden devam ederek kastedilen imkanın ne olduğunu göstermeye çalışalım.

Örnek 1 – General Pool Sepeti

“Explore Zaps” sekmesinin seçilmesini takiben 20’ye yakın Zap seçeneği ile karşılaşıyoruz.

İncelemeye konu edeceğimiz ilk sepet, tipik bir “Havuz Yatırımı” kategorisine giren “GENERAL UNIPOOL” olacak.

“General Unipool” özetle cüzdanınızda bu ürün için kullanmak istediğiniz Ethereum’ı miktarını       “%50 oranında Ethereum ve %50 oranında tercih edeceğiniz ve Uniswap takas borsasında işlem gören herhangi  diğer bir token” şeklinde pay etmenize imkan sağlıyor.

Diğer bir deyişle Cüzdanınızda bulunan (örneğin)1 adet Ethereum’u 0.5 ETH ve 0.5 tercih edeceğiniz diğer token arasında bölüştürebilir ve Uniswap Borsası üzerinde “ETH / tercih edeceğiniz token” paritesinde gerçekleştirilen takas işlemlerinde elde edilen getiriden o havuzdaki payınız ölçüsünde faydalanabilirsiniz.

“Learn more” sekmesinde işlemin nasıl gerçekleştirileceğine dair oldukça kolay anlaşılır bir görsel desteği mevcut.

“Zap In” sekmesinin seçilmesini takiben platform sizden hangi miktarda Ethereum’u yukarıda bahsedilen şekilde (%50 – %50) tahsis edeceğinizi sorarak havuzuna dahil olmak istediğiniz token adını seçmenizi isteyecek.

Görsel örneğinde Uniswap üzerinde işlem gören “Bilira”yı kullandım ve ETH / Bilira(TRYB) likidite havuzuna örneğin toplam 0.01 değerinde Ethereum ile katkı da bulunulacak şekilde seçim yaptım.

Seçimlerin yapılmasını takiben platform, kullanıcıya toplam havuz büyüklüğü ile havuza 0.01 değerinde ETH ile katkıda bulunulması sonucu havuzda oluşacak pay oranını iletecek ve işlem hızını belirleyerek “Zap In” sekmesinin işaretlenmesi ile platform işlem teyidini almak üzere cüzdanınızla etkileşime girerek “Zap” işlemini tamamlayacaktır.

Bu noktada hayırlı olsun demek yanlış olmaz zira 0.01 değerinde ETH birikiminiz, üçüncü şahıslar tarafından “ETH / Bilira” paritesinde gerçekleştirilecek takas işlemlerinde oluşacak komisyon gelirinden havuzdaki payı ölçüsünde nemalanmaya başlıyor olacak.

İşlemlerin akıllı kontratlar üzerinden gerçekleştirilmesi ve Etherscan.io (Ethereum blokzinciri arama motoru) üzerinden de görüntülenebilir olması DeFiZap platformunda yaşanabilecek herhangi bir aksaklık halinde yatırımın halen erişilebilir olmasını sağlamakta.

Havuzdan herhangi bir tarihte çıkmak istemeniz halinde “Zap Out” seçeneğini işaretlemeniz ve cüzdan onayını vermeniz yeterli.

Havuzda yer alan ETH / Bilira yatırımınızı platformun size hangi mahiyette(%100 ETH, %100 Bilira, %100 DAI vb.) cüzdanınıza çekmek istediğinizi soruyor olması ise uygulamaya ait ayrı keyifli bir özellik.

Örnek 2 – ETH Bull Sepeti

“Kaldıraçlı token” kategorisine giren “ETH Bull” sepeti için işleme giriş ve çıkış adımları diğer tüm sepetlerde olduğu gibi benzer.

Bu sepet için ayırmak istediğiniz ETH miktarını(örn 0.01 ETH) belirleyerek “Zap In” sekmesinin seçilmesini takiben, platform bu miktarı bir başka DeFi platformu Fulcrum üzerinde işlem gören kaldıraçlı token’lara (%50 ETH Long Token ve %50 BTC Short Token) pay edecektir.

Böylece Ethereum değer kazandığı ölçüde kaldıraçlı işlem kabiliyetine sahip ETH Long Token’da belli nispette değer kazanırken, %50 lik diğer kısmı oluşturan “Short Bitcoin” ilk yatırım miktarınızın yarısı için Ethereum cinsinden bir hedge mekanizması sunacaktır.

Diğer taraftan bu yazının yazıldığı dönemde Fulcrum/BZX platformunda yaşanan aksaklıklar itibarıyla DeFiZap’ın incelemeye konu etmek istediğimiz “ETH Bull” Sepetini güvenlik gerekçesiyle geçici olarak devre dışı bırakma kararı aldığını görüyoruz

Dolayısıyla kullanıcılar şu aşamada long/short doğası bulunan token’ların yer aldığı sepetlerde işlem yapamıyor durumda.

Örnek 3 – CDAI Unipool

Son örnek faiz getirisi elde etmek isteyen yatırımcılara yönelik sunulan sepetlerden CDai Unipool olacak.

Diğer sepetlerde tecrübe edildiği şekilde faiz getirisi kategorisine giren bu sepet yardımı ile yatırımcı Ethereum cinsinden birikimini yine (bu sepet özelinde DAI ve ETH şeklinde) pay edebilmektedir.

Pay edilmesi sonucu toplam birikimin %50 lik kısmını oluşturacak olan DAI, bir başka DeFi platformu “Compound Finance” üzerinde yer alan mevduat faizi  özelliği aracılığı ile “cDAI token” adı altında faiz getirisi elde etmeye başlayacak ve Uniswap platformundaki ETH / cDAI havuzunda, bu havuzda gerçekleştirilecek takas işlemleri üzerinden ayrıca ilave komisyon geliri kazanacaktır.

Bu sepetin özellikle risk nosyonu kuvvetli ve trade konusunda vakti ya da bilgisi bulunmayan yatırımcılar için ideal adaylardan birisi olduğu değerlendirilebilir.

Yukarıda paylaşılan örneklerde de görüleceği üzere DefiZap sepetleri, akıllı kontratları etkili şekilde kullanarak DeFi ekosisteminde yer alan bir çok farklı protokole (Uniswap, Compound Finance, Kyber, Fulcrum vb.) erişimi tek tuş kolaylığında sunarken, kullanıcılara yatırımlarını çeşitlendirme ve toplam taşınacak riski de tabana yayma imkanı sağlamakta.

Bu özelliğinin yanı sıra zaman ve işlem adedi tasarrufu da taahhüt ediyor olması itibarıyla oldukça ilgi çeken DefiZap platformunun önümüzdeki dönem ismini duyurmaya ve yeni eklenecek sepetler ile kripto genelinde türev yatırım arayışındaki yatırımcıları cezbetmeye devam edeceği rahatlıkla söylenebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Fidelitas Lex

1979 Ankara doğumlu Fidelitas Lex, Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunudur. Yaklaşık 15 yıl Bankacılık sektöründe Hazine, Ürün Yönetimi, İş Geliştirme ve Pazarlama Bölümlerinde yöneticilik görevini yürütmüştür. Son 5 yıldır Teknoloji sektöründe faaliyet gösteren bir Şirkette Dijital Entegrasyon konusu özelinde portföy yöneticiliği yapmaktadır.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala