bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,765.96 2.55%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,563.11 2.50%
bnb
BNB (BNB) $ 585.56 0.98%
solana
Solana (SOL) $ 188.93 4.03%
xrp
XRP (XRP) $ 0.621341 2.37%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.645097 1.02%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.213112 7.56%

DeFi Trade Protokolleri Serisi 3: “Uniswap Takas Borsası”

defi

Son zamanda sıkça duymakta olduğunuz bir platform Uniswap.

Geleneksel borsa anlayışından farklı şekilde alıcı ve satıcıyı taşıma riski oluşturmaksızın bir araya getiren ve kullanıcıların cüzdanlarında(Metamask vb.) muhafaza ettikleri ERC20 niteliğindeki token’ların takas edilebilmesine aracılık eden yeni nesil bir DeFi platformu ; açık kaynak koduna sahip ve Ethereum ekosistemine katkı sunmak amacıyla inşa edilmiş bir uygulama.

Bu platform aracılığı ile kullanıcılar, merkezi borsalarda herhangi bir işlem yapma ihtiyacı hissetmeksizin hızlı ve güvenilir bir şekilde trade yapabilmekte. Trade paritelerine ilerleyen satırlarda değineceğiz ancak ilk kısımda platformun ana hatlarına göz atalım

Herhangi bir işlem gerçekleştirilmeden evvel hemen hemen tüm DeFi protokolleri gibi Web3 cüzdanınız ile etkileşimi şart koşan platform oldukça yalın bir ara yüze sahip ve işlemler üç temel başlık altında toplanmış;

1. Takas(Swap) İşlemi

Bu adım aracılığı ile cüzdanınızdaki ERC20 tokenlarınızı platformda listelenen diğer tüm ERC20 token’ları ile takas edilebilmeniz mümkün.

“Input” sekmesinde yer alan kutucuğa satmak istenilen token adı ve miktarının belirtilmesi ve takas sonucu elde edilmek(alınmak) istenen token kodunun “output” sekmesinde yer alan combo kutusu aracılığı ile seçilmesi sonucu platform size, o ana ilişkin en uygun kuru iletecek ve ekran altında yer alan “swap” seçeneğinin işaretlenmesi ile de tokenlarınızı belirtmiş olduğunuz token ile takas edecektir.

Sıkça sorulan sorulardan birisi merkezi borsalarda ana pariteleri oluşturan BTC / USD ya da ETH / USD gibi paritelerin Uniswap ve ilerleyen dönemlerde farklı inceleme yazılarına konu olacak diğer DeFi takas platformlarında yer alıp almadığı yönünde. Sorunun cevabı evet bahsi geçen pariteler merkezi borsalara gerek olmaksızın ve üstelik oldukça düşük komisyonlar ile Uniswap üzerinde trade edilebilir zira (teşekkürler akıllı kontrat teknolojisi) örneğin Bitcoin alımı için değeri her zaman 1 adet Bitcoin’e eşit WBTC (wrapped Bitcoin) token’ından faydalanabilirken satış esnasında değeri 1 USD’ye eşit USDC ya da DAI gibi stabil ERC20 token’lar kullanılabilir.

Takas işleminde maruz kalınabilecek olası slipaj oranını (kur farkını) yine aynı sayfadaki gelişmiş detaylar adımından görüntüleyebilir ve gerek duyulur ise sınırlayabilirsiniz.

Bahsedilmesi gereken bir diğer önemli husus takasa konu olan token miktarı arttıkça maruz kalınacak slipaj oranının artma ihtimali; Örneğin platform size 1 ETH için 250 USDC / DAI gibi bir kur değeri gösterirken, 100 ETH için bu değer 230 USDC / DAI gibi rakamlara düşebiliyor. Bu durum, platformun likidite rezervini korumak amaçlı bir yöntemi olduğu şeklinde okunabilir.

2. Gönderim İşlemi

defi-2

Gönder adımı altında en basit tanımı ile token’larınızı bir alıcı adresine ve tercih edeceğiniz bir token niteliğinde transfer edebilirsiniz.

Alıcının göndermiş olduğunuz token’ı hangi nitelikte almak isteyeceğine dair bilgiyi “output” kısmında belirtmeniz yeterli. Transfer takas değerini (takas kuru) yine aynı sayfada görüntüleyebilirsiniz.

Paylaşılan görselde yer alan örnek üzerinden gitmek gerekirse ; cüzdanınızda saklanan Bilira Token’ı, alıcı tarafın cüzdan adresine DAI token niteliğinde gönderilebilmekte.

Ancak gönderim esnasında herhangi bir yüksek slipaj / spread farkına maruz kalmıyor olmak kullanıcının gözetmesi gereken koşullardan birisi olarak öne çıkıyor

Gönderim esnasındaki spreadin ikna edici olduğuna kanaat getirilmesi ve “send”  tuşuna tıklanması ile platform, kullanmakta olduğunuz cüzdan ile yeniden etkileşime girerek transfer takas kurunu iletecek ve onay verilmesi halinde transfer süreci başlatacaktır.

3. Havuz İşlemi

Uniswap üzerinde kullanıcıya sunulan belki de en ilgi çekici özellik “Havuz”

Bu özellik özetle kullanıcıya “takas” adımında takasa konu olan token paritelerinde likidite sağlayıcı olma ve bu vesileyle komisyon elde etme imkanı sağlıyor.

Kullanıcı, üçüncü şahıslar tarafından gerçekleştirilen her bir takas işlemi üzerinden oluşan %0.3’lük komisyondan havuza sağladığı likidite miktarı oranında faydalanabiliyor.

Bu durum havuzun derinlik kazanması ve dolayısıyla token takaslarında oluşabilecek yüksek slipajın azaltılması yönünde platform tarafından kullanıcılara sağlanan bir teşvik modeli.

Zira takas işlemleri, takasa konu olan token’ların yer aldığı havuzu kullanıyor olması itibarıyla belli likiditeye ihtiyaç duymaktadır. Takas için faydalanılan havuz içerisinde likidite/derinlik arttıkça takas esnasında kullanıcıya önerilen slipaj oranı iyileşmektedir.

Örneğin, Bilira ve Ethereum arasında gerçekleştirilen takas (alım / satım işlemi) esnasında düşük spread’i sağlamak üzere tahtaya derinlik katmak ve oluşacak komisyondan pay elde etmek isteyen bir kullanıcı olduğumuzu varsayalım.

“Havuz” sekmesinin altında hangi takas havuzuna (örnekte Ethereum – Bilira) likidite sağlanacağı seçimi yapıldıktan sonra havuza enjekte edilecek miktar belirlenir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken havuza sağlanacak katkı için cüzdanınızda eşdeğer miktarda token bulunması şartının gözetilmesidir.

Diğer bir deyişle havuza (işlem tahtasına) sağlanacak katkı miktarı örneğin 0.000001 ETH ise bu miktara karşılık gelen tutar kadar (yazının yazıldığı tarih itibarıyla 0.0016 TRYB değerde) cüzdanınızda Bilira bulunması ve bu miktarın da havuza katılması gerekmektedir.

defi-3

Bu yönde tercihin belirtilmesini “add liquidity” butonunun tıklanmasını takiben platform kullanmakta olduğunuz cüzdan ile etkileşime geçerek onayınızı isteyecek ve bu onayı vermeniz halinde havuza likidite sağlanması işlemini tamamlamış olacaksınız.

(Likiditeyi herhangi bir tarihte geri almak istemeniz halinde ise “remove liquidity” seçeneği aracılığı ile ilerlemeniz yeterli.)

Sağlanan katkı sonrası, toplam havuz içerisine sağlamış olduğunuz katkı oranını “your pool share” adı altında, yüzde cinsinden sayfa size göstermekte.

Havuz içerisindeki payınız ne kadar fazla olur ise ilgili paritede (örn. Ethereum / Bilira) başka kullanıcılar tarafından gerçekleştirilen takaslar üzerinden yaratılan %0.3’lük komisyon gelirinden elde edeceğiniz pay da o nispette yükselecektir.

Uniswap üzerinde hangi havuz yatırımının hangi ölçekte getiri sağladığını geriye dönük izlemek istemeniz halinde ise sitesine uğramanız yeterli olacaktır.

“Havuz yatırımı” mantığı, DeFi protokollerinin kendi arasındaki artan etkileşimi ve dydx, Fulcrum vb. trade platformlarının bu platformlarda gerçekleştirilen her bir trade esnasında Uniswap ve diğer benzer havuzlardan faydalanıyor olması itibarıyla kripto ekosisteminde yükselen bir ivmeye sahip.

Dolayısıyla bu anlamda, likidite havuzları istikrarlı bir yatırım anlayışını değerlendirmek isteyen kullanıcılar için yenilikçi bir alternatif niteliğinde karşımıza çıkmaya devam edecek gibi gözüküyor.

 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Fidelitas Lex

1979 Ankara doğumlu Fidelitas Lex, Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunudur. Yaklaşık 15 yıl Bankacılık sektöründe Hazine, Ürün Yönetimi, İş Geliştirme ve Pazarlama Bölümlerinde yöneticilik görevini yürütmüştür. Son 5 yıldır Teknoloji sektöründe faaliyet gösteren bir Şirkette Dijital Entegrasyon konusu özelinde portföy yöneticiliği yapmaktadır.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala