bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,304.23 0.20%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,145.85 0.07%
bnb
BNB (BNB) $ 610.06 0.89%
solana
Solana (SOL) $ 143.96 1.58%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524179 0.01%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469709 1.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150146 0.52%

Blockchain, Sigortacılık Sektöründe de Etkin Rol Oynuyor

blockchain sigortacilik sektorunde de etkin rol oynuyorrt

Blockchain teknolojisi birçok farklı alanda kullanılmaya başladı. Daha önce “Bankaların Blokzincir Maratonu haberimizde de bahsettiğimiz üzere Blockchain teknolojisi işlemlerin tarihi kaydı olarak düşünülebilir. Yani her blok, bir önceki bloka dizi halinde zincirlenir ve eşler arası ağda değiştirilemez bir kayıt altına alınır. Bunun yanında güven, sorumluluk, şeffaflık ve güvenlik, Blockchain’in ayrılmaz bir unsurudur. Bu sayede birçok türde kuruluş ve ticari ortak, verilere erişip bunları paylaşabilir. Tüm bu özellikler çerçevesinde Blockchain teknolojisi sigortacılık sektörünün de dikkatini çekiyor.

Gelişen ve her gün yeni bir özellikle geleceğin teknolojisi olarak atfedilen Blockchain‘i bir de sigortacılık sektörünün içinde inceleyelim…

Blockchain ve Sigortacılık İşlemleri

Bilindiği üzere sigortacılık, büyük verilerin işlenmesi bununla beraber iyi derece güvenlik gerektiren bir sektör olarak karşımıza çıkıyor. Ekonominin en önemli sektörlerinden birisi sigorta sektörü ve sektörün yüksek maliyetler, mevzuatla ilgili sınırlamalar, suiistimaller gibi beraberinde getirdiği bazı zorlukları var. Sektör, teknolojinin de gelişimiyle bu zorluklarla baş etmek için dijital sigortacılık ve Blockchain gibi yeni nesil teknoloji çözümlerine yöneliyor.

blockchain sigortacilik sektorunde de etkin rol oynuyorr

Kısaca sigortacılık sektöründen bahsedelim. Sigorta poliçeleri, müşteri bilgileri ve prim ödemeleri sigortacılık sektöründe yer alan önemli işlemler arasında yer alıyor. Blockchain teknolojisi, bu işlemleri daha güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için çözümler sunuyor. Akıllı sözleşmeler sayesinde yeni poliçe türleri ortaya çıkıyor. Sözleşmede belirtilen hasar veya durumun gerçekleşmesi halinde otomatik olarak sigortalıya ödeme gerçekleştirilebiliyor.

Blockchain teknolojisi sigorta sektörüne önemli ve yaratıcı fikirler sunuyor. Böylece sigortacılık şirketleri Blockchain teknolojisinin yenilikleri ile müşteri memnuniyeti kazanabiliyor. Blockchain teknolojisi genel anlamda sigortacılık sektöründe; müşteri deneyimini arttırabilir, maliyetleri azaltabilir, verimliliği arttırabilir ve güvenliği geliştirebilir.

13-14 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen İstanbul Fintech Week‘teki ‘Sigortacılıkta İnovasyon’ panelinde konuşan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Yardımcısı Dilek Sakallıoğlu, Blockchain ve sigortacılık ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

2010 yılından sonra sigortacılık işlemleri gelişen teknoloji ile beraber daha inovatif olmaya başladı. Bilişim ve internette çok hızlı bir şekilde gelişme kaydetti. Tüm bunlarla beraber Blockchain ve yapay zekanında gelişmesi sigortacılık sektörüne katkı sağlayacak.

“Sigortacılığın Geleceğini Şekillendirecek”

BTCHaber’in sorularını yanıtlayan Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gören ise Blockchain teknolojisini, sigortacılık sektörünün geleceğini şekillendirecek temel trendlerden biri olarak gördüğünü söyledi.

Fatih Gören, Blockchain teknolojisinin sigorta sektörü ile ilişkisi hakkında şu ifadeleri kullandı:

Fatih Goren 4

Sigortacılık sektörünün geleceğini şekillendirecek temel trendlerden biri olan blok zincir, sağlık sigortaları ve oto sigortaları başta olmak üzere; tüm sigortacılık ürünleri, reasürans süreçleri, ödeme süreçleri, sahtekarlık ve dijital kimlik tespiti gibi yaygın kullanım senaryoları için uygundur.

Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gören

Gören, ayrıca Blockchain teknolojisinin sigortacılık süreçlerinin kağıtsızlaşmasını, işlem ve kişisel bilgi güvenliğinin artırılmasını, yalın ve çevik süreçlerin oluşturulmasını mümkün kıldığını belirtti.

Juniper Research’ün araştırmasına göre; Blockchain temelli sigortaların, tazminat süreçlerinin yönetimini değiştirmesi ve bu yolla 2024 yılında küresel olarak 10 milyar doların üzerinde tasarruf sağlaması bekleniyor.

Dijitalleşmenin hızını ve öneminin hayatın her anında hissedildiğini ve bu durumdan hareketle, Anadolu Sigorta olarak sigortalıların ihtiyaçlarına uygun farklı deneyimler ve çözümler sunmak için çalıştıklarını dile getiren Gören, Blockchain teknolojisini ve dijital trendleri takip ettiklerini belirtti.

Öte yandan Fatih Gören, Blockchain teknolojisinin “değiştirilemezlik” özelliğine de değindi:

Blockchain klasik veri tabanlarından daha güvenlidir ve veri paylaşım kapasitesi sigorta operasyonlarını büyük ölçüde geliştirebilir. Ayrıca değiştirilemezlik özelliğinden dolayı bir bilgi eklendiğinde veya daha sonra değiştirilmek istendiğinde ağ tarafından algılanır ve yeni bir işlem olarak kaydedilir. Tüm işlemlerin zaman damgası olduğu için herhangi bir dosyanın geçmişi tamamen şeffaftır ve sistemin içinden ya da dışından yetkisiz müdahaleler direkt olarak tespit edilebilir. Bununla birlikte aynı hasar için birden fazla dosya açma durumu da olamayacağı için dolandırıcılığın önüne geçme noktasında blockchain önemli bir pozisyona sahiptir.

Blockchain‘in sigortacılık işlemlerinde verilerin güvenilir ve izlenebilir bir şekilde taraflar arasında paylaşılmasını sağladığını belirten Gören, bu sayede hem verimlilik hem de maliyet tasarrufu elde edildiğinin altını çizdi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala