bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,066.17 0.82%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,149.43 0.40%
bnb
BNB (BNB) $ 603.53 1.78%
solana
Solana (SOL) $ 143.66 2.91%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524503 0.82%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467187 1.17%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14967 1.90%

Bitcoin’in (BTC) TL Bazında Teknik Analizi – 27 Nisan 2020

Bitcoin Teknik Analizi 1

Bitcoin’in paribu.com verilerine göre lineer ölçekteki günlük grafiği aşağıda gösterilmiştir. Grafikte koyu mavi renkte gösterilmiş olan yükselen direnç çizgisi ile koyu kırmızı renkte gösterilmiş olan yükselen trend çizgisi arasında Mart ortasından beri azalan işlem hacmiyle devam eden sıkışık seyir görülebiliyor.

Bitcoin’in TL bazında bu dönem arasında oluşturduğu zirveler ve dipler incelendiğinde, yeni oluşan zirve ve diplerin bir önceki zirve ve diplere göre daha yüksekte oluştuğu görülüyor. Bu durum, Dow Teorisi’ne göre yükselen trendin olduğunu gösteriyor. Ancak; yükselen trendlerin sahip olmasını beklediğimiz en önemli özelliklerden birisi de yükseliş trendi boyunca işlem hacminin artması gerektiğidir. Mart ortasından beri devam eden yükselen trend sırasında gerçekleşen işlem hacmi ise sürekli azalmakta.

Özellikle işlem hacminde görülen bu düşen trend özelliği ile grafikte koyu kırmızı ve koyu mavi çizgisi arasındaki Yükselen Takoz görünümündeki sıkışık seyir, yükselişe şüphe ile bakmamıza sebep oluyor. Bahsedilen dönem içinde ortaya çıkan Yükselen Takoz görünümü hem şekil, hem de işlem hacmi açısından destekleniyor.

Düşüş trendleri sırasında ortaya çıkan ve trend devam formasyonlarından birisi olan yükselen takoz formasyonları “genelde” aşağı kırılarak sonuçlanır ve bundan sonra da düşüş devam eder. Ancak, bütün formasyonların gerçekleşene kadar sadece bir ihtimal olduğu göz ardı edilmemelidir.

Bu nedenle, Mart ayı başlarında Bitcoin almış olanların temkinli bir şekilde grafikte gösterilmiş olan destek seviyelerini takip ederek pozisyonlarını sürdürmelerinde fayda olabilir. Ancak, sıkışıklık arttıkça ve fiyatın hareket edeceği alan daraldıkça herhangi bir yöne doğru gerçekleşecek hareketin ani ve sert gerçekleşme ihtimali gözden kaçırılmamalı. Bu nedenle, bu tarz olası ani fiyatlamalara hızlı bir şekilde tepki gösterebilmek için artık daha kısa dönemli grafikler üzerinde takip edilmesinde fayda olabilir.

Bu doğrultuda, koyu kırmızı yükselen trend çizgisi bugün için 50900 TL seviyesinde destek gösterirken, koyu mavi yükselen direnç çizgisi yaklaşık 56100 TL seviyesinde direnç gösteriyor. Grafikte siyah renkte gösterilmiş olan düşen trend çizgisi ise 2019 Haziran ayında görülmüş olan zirveden gelen düşen trend çizgisi ve bugünler için yaklaşık 58000 TL seviyelerinde direnç gösteriyor. Günler ilerledikçe bu direnç seviyesinin de daha düşük değerlerde direnç göstereceği unutulmamalıdır.

Koyu kırmızı yükselen trend çizgisinin destek gösterdiği 50900 seviyesinin altında kapanışların gelmesi durumunda sırasıyla 47350, 45300 ve 41500 seviyeleri hedeflenebilir. Uzun vadeli siyah düşen trend çizgisi üzerinde kapanışların gelmesi durumunda ise grafikte koyu kırmızı renkte gösterilmiş olan kesikli çizginin göstereceği direnç seviyeleri hedeflenebilir. Bu da kabaca 64000 TL seviyelerini göstermektedir.

Hareketli Ortalamalar

Aşağıdaki grafikte 50, 100 ve 150 günlük üstel hareketli ortalamalar (EMA) gösterilmiştir. Grafikte 50 günlük EMA mavi, 100 günlük EMA kırmızı ve 150 günlük EMA ise siyah renkte gösterilmiştir. Fiyatın yaklaşık son on gün içinde bu üç hareketli ortalamanın hepsinin üzerine çıkmış olduğunu görüyoruz ancak kısa dönemli EMA daha uzun dönemli EMA’ların üzerine çıkamadı. Yani, 50 günlük EMA’nın 100 ve 150 günlük EMA üzerine çıkması kısa vadede yükselişin devam etme olasılığını artıracaktı ancak şu an için ortalamalardan böyle bir teyit alınamıyor.

Diğer taraftan bu üç hareketli ortalamanın özellikle son bir iki günlük seyrine baktığımızda da yatay hareket ettiğini görüyoruz ve 48200 ile 49000 arasında bir destek hattı oluşturduğunu görebiliyoruz.

Bitcoin Teknik Analizi
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

İndikatörler Ne Söylüyor?

Bitcoin’in aşağıdaki günlük grafiğinde ise MACD, RSI ve STOCH RSI indikatörleri gösterilmiştir. Buna göre MACD çizgisi sıfır seviyesinin ve sinyal çizgisinin üzerinde hareketine devam ediyor. Bu açıdan değerlendirdiğimizde, daha önce alış yapmış olanların pozisyonlarını devam ettirmelerini destekliyor.

Bu grafikte özellikle RSI ve STOCH RSI indikatörlerine dikkat etmekte fayda var. Çünkü RSI 2019 Haziran ayındaki zirveden gelen uzun vadeli düşen trend çizgisine oldukça yaklaşmış durumda. Diğer taraftan STOCH RSI ise alabileceği maksimum değer olan 100 seviyesinde. STOCH RSI’ın bu seviyelerden yönünü aşağı çevirmesi söz konusu olursa RSI da kendi üzerinde gösterilmiş olan kırmızı düşen trend çizgisini kıramadan geri dönebilir. Ancak, STOCH RSI aşırı alış bölgesinde dalgalanarak hareketine devam eder ve RSI da kırmızı düşen trendin üzerine çıkarsa bu durum orta ve uzun vadeli yeni bir yükselişin habercisi olabilir.

Bitcoin Teknik Analizi
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

Özetle:

Bitcoin’de gerçekten çok sıkışık bir seyir devam ediyor. Bu sıkışıklığın biteceği zaman ise gittikçe yaklaşmış durumda. Fiyatlarda bir önceki seviyelere göre daha yükseklerde oluşan dip ve zirvelerin dışında birçok indikatör kararsız ya da uyumsuz bir görüntü sergiliyor. Bu nedenle, özellikle böyle zamanlarda kısa vadeden daha uzun vadeye doğru trend çizgileri, destek ve direnç seviyelerini takip etmek faydalı olabilir. Bu doğrultuda takip edilebilecek destek ve direnç seviyeleri aşağıda özetlenmiştir. Hepinize sağlıklı ve bol kazançlı günler dilerim.

Destekler: 50900, 48200, 45300, 41500

Dirençler: 56100, 58000, 63500-64000

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Mehmet Yıldızlı

Ankara'da Yüce Fen Lisesi'nden 1992 yılında mezun oldu. Aynı sene Marmara Çevre Mühendisliği'ni kazandı. Üç sene burada öğrenim hayatına devam ettikten sonra, 1992 yılından itibaren ilgilendiği hisse senedi piyasaları, işletme ve finansla ilgili teorik bilgiyi de derinlemesine öğrenmek istediği için üniversite sınavına tekrar girerek Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İşletme bölümünde öğrenim hayatına devam etti. Mehmet Yıldızlı 28 Kasım 2018 tarihinde kurduğu Paradox Danışmanlık Bilişim Tic. Ltd. Şti altında çalışmalarına devam etmektedir.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala