bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,692.80 2.56%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,093.51 1.57%
bnb
BNB (BNB) $ 589.20 3.39%
solana
Solana (SOL) $ 135.20 5.48%
xrp
XRP (XRP) $ 0.514074 1.30%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.452652 2.75%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.144541 2.91%

Bitcoin’in (BTC) USD Bazında Teknik Analizi – 02 Mart 2020

Bitcoin Teknik Analizi 1

Bitcoin’in Bitstamp borsası verilerine göre logaritmik ölçekteki haftalık grafiği aşağıda gösterilmiştir. Bu grafik üzerinde 2015 yılı ortalarından gelen mavi renkteki yükselen trend çizgisi ile 2017 sonunda görülen 19.666 dolar ve geçtiğimiz sene ortalarında görülmüş olan 14.000 dolar seviyelerinden geçen mavi renkteki düşen trend çizgisi arasındaki uzun vadeli sıkışmanın devam ettiği gösterilmiştir. Bu iki çizgiden birisinin aşağı ya da yukarı kırılması durumunda bitcoin’in orta ve uzun vadeli yönü de belli olacak. Bu doğrultuda uzun vadeli yatırım kararları için aşağıda 7.850 dolar seviyesi yukarıda ise 11.550 dolar seviyesi takip edilebilir.

Yukarıdaki grafikte bir önemli husus daha var. O da, grafikte kırmızı renkte gösterilmiş olan OLASI düşen kanal. Bu kanalı OLASI olarak nitelendirmemin sebebi, üst çizgisinin henüz ikinci kez test edilmemiş olması. Ancak, grafikte elips içine alınmış noktalara dikkat edin. Eğer grafikte elips içinde gösterilmiş olan noktaların geçtiği çizgi OLASI kanalın orta çizgisi olacaksa, o zaman grafikte pembe renkte dikdörtgen şeklinde gösterilmiş olan ve kırmızı düşen kanalın üst çizgisi seviyelerinde dirençle karşılaşılması muhtemeldir. Bu da, 14.000 – 14.650 dolar seviyelerini gösteriyor. Yani, Bitcoin haftalık bazda 7.850 dolar seviyesinin altına düşmediği sürece orta vadede 11.550 ve 14.000 dolar seviyelerini hedeflemiş görünüyor. Olası yükselişlerde geçtiğimiz ay içinde görülmüş olan 10.500 dolar seviyesi de orta vadeli diğer direnç olarak duruyor.

BTC/USD’de Uzun Vadeli Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu

Haftalık grafiğe daha yakından bakıldığında ise, aşağıdaki grafik elde ediliyor. Bu grafikte, OLASI bir Ters Omuz Baş Omuz (TOBO) formasyonu göze çarpıyor. Ters omuz baş omuz formasyonlarında önemli bir teyit göstergesi olan İşlem hacmi incelendiğinde ise bu formasyonu tam olarak teyit etmediği de görülüyor. Sol ters omuzdan sağ ters omuza doğru işlem hacminin artmıyor olması formasyonun sonuç verme ihtimalini şu an için azaltmış durumda. Ancak, sağ ters omuz oluşumu sırasında işlem hacmindeki olası bir artış, formasyonu teyit edebilir. Bu nedenle şu an için görüntü olarak TOBO olan fiyat hareketlerinin, işlem hacmiyle birlikte takip edilmesinde fayda var. Olası bir yükselişte grafikte “Boyun Çizgisi” olarak etiketlenmiş olan çizginin üzerinde haftalık kapanışların gelmesi durumunda formasyon hedefi 14.300 dolar seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu değer de, yukarıda açıklanmış olan OLASI düşen kanalın üst çizgisine denk gelmektedir. Ancak, şu da unutulmamalıdır ki, TOBO formasyonları trend dönüş formasyonlarından en önemlilerinden birisidir. Bu nedenle, boyun çizgisinin aşılması durumunda formasyon hedefi olan 14.000 dolar seviyeleri görülse ve bu seviyelerden bir düzeltme hareketi gelse bile, yükselişin devamı beklenir.

Özetle Bitcoin haftalık grafiğindeki bu TOBO görüntüsü, işlem hacmiyle birlikte boyun çizgisinin aşılıp aşılmayacağı konuları takip edilmelidir.

Bitcoin Teknik Analizi
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

BTC Haftalık Grafikte Bollinger Bantları Orta Çizgisine Dikkat 

Bitcoin/Usd haftalık grafikteki bollinger bantlarını dikkatle takip etmekte fayda var. Zira, fiyatın BB(20,2) orta çizgisini tam olarak test ettiği görülüyor. Orta çizgi yorumu şu şekilde yapılır: Fiyatlar orta çizgiyi yukarıdan aşağı keserlerse alt çizgiye kadar düşer genelde. Bu durumda haftalık bazda orta çizginin yaklaşık 8.450 dolar seviyesinde olduğu da dikkate alınırsa bu seviyenin altında haftalık kapanışlarda alt çizginin geçtiği seviye olan 6.500 doların tekrar test edilmesi gündeme gelebilir. Ancak, bollinger bant orta çizgisinin eğimi geçtiğimiz haftalar itibariyle pozitif durumda. Yani, orta çizgi haftalar itibariyle yükselmeye devam ediyor. Böyle durumlarda yani orta çizgi yükselmeye devam ederken fiyatlar bu çizgiyi test ederse, genelde yukarı dönerler ama tabii ki bu bir kural değil, tecrübe.

Diğer taraftan bollinger bant orta çizgisinin altında kapanışların gelmesi ve 6.500 dolar seviyesinin tekrar hedeflenmesi durumunda en başta açıklanan ve 2015 yılından gelen yükselen trend çizgisi de aşağı yönde kırılmış olacaktır. Aynı zamanda, yine yukarıda açıklanan uzun vadeli TOBO formasyonu da iptal olmuş olacaktır.

Bitcoin Teknik Analizi
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

Bitcoin/USD Kısa ve Orta Vadede Üssel Hareketli Ortalamalar

Aşağıdaki grafikte ise yukarıdaki analize göre daha kısa vadede izlenmesinde fayda olduğunu düşündüğüm 55 ve 89 periyotluk Üssel Hareketli Ortalamalar (EMA) 4 saatlik grafik üzerinde gösterilmiştir. Grafikte siyah kesikli dikey çizgi ile işaretlenmiş 4 Ocak 2020 tarihinde, bu iki çizgiden kısa vadeli (mavi renkteki 55-EMA) olan çizgi uzun vadeli olan (kırmızı renkteki 89-EMA) çizgiyi 7.227 dolar seviyesinde aşağıdan yukarı keserek al sinyali vermiştir. Bu tarihten sonra Bitcoin fiyatları 10.500 dolar seviyesini test ettikten sonra 25 Şubat 2020 tarihinde mavi çizgi, kırmızı çizgiyi 9.388 dolar seviyesinde yukarıdan aşağı keserek sat sinyali üretmiştir. Şu anki değerleri açısından incelendiğinde ise henüz tekrar alış sinyali üretmiş değil. Bu iki hareketli ortalamanın üreteceği AL/SAT sinyaline göre strateji belirlenmesi durumunda yeni alımlar için bir süre daha beklenmesinin doğru olabileceği görülmektedir. Bu kapsamda 4 saatlik grafikte 55 ve 89 periyotluk EMA’nın geçtiği seviyeler olan 9000-9200 aralığı daha kısa vadeli hedefler olması açısından takip edilebilir.

Bitcoin Teknik Analizi
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

ÖZETLE:

Orta ve uzun vade için bitcoin’de takip edilmesinde fayda olan destek ve dirençler şu şekilde:

Destekler: 8450, 8200, 7850, 7000, 6500

Dirençler:  9000, 9300, 10500,11500,14000

Herkese bol kazançlar dilerim.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Mehmet Yıldızlı

Ankara'da Yüce Fen Lisesi'nden 1992 yılında mezun oldu. Aynı sene Marmara Çevre Mühendisliği'ni kazandı. Üç sene burada öğrenim hayatına devam ettikten sonra, 1992 yılından itibaren ilgilendiği hisse senedi piyasaları, işletme ve finansla ilgili teorik bilgiyi de derinlemesine öğrenmek istediği için üniversite sınavına tekrar girerek Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İşletme bölümünde öğrenim hayatına devam etti. Mehmet Yıldızlı 28 Kasım 2018 tarihinde kurduğu Paradox Danışmanlık Bilişim Tic. Ltd. Şti altında çalışmalarına devam etmektedir.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala