bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,220.94 0.57%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,277.52 0.72%
bnb
BNB (BNB) $ 601.18 0.54%
solana
Solana (SOL) $ 138.28 2.49%
xrp
XRP (XRP) $ 0.512068 1.32%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.460722 1.84%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147091 0.86%

Avrupa Merkez Bankası Dijital Euro’yu Sınırlandırabilir

avrupa merkez bankasi dijital euroyu sinirlandirabilir

Ülkeler Blockchain tabanlı Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) üzerinde çalışmaya devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası dijital Euro planları ile ilgili açıklamalar yaptı.

Dijital Euro Kişi Başı 4.000 İle Sınırlandırılabilir

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta, son günlerde Avrupa’nın gündeminde olan dijital Euro hakkında açıklamalarda bulundu. Panetta, Avrupa Merkez Bankası’nın finansal istikrarla ilgili endişeleri dile getirdi. Panetta açıklamasında, Avrupa Merkez Bankası’nın bu istikrarı sağlayabilmek için dijital Euro varlıklarını sınırlandırabileceğini söyledi.

avrupa merkez bankasi dijital euroyu sinirlandirabilir 2

Fabio Panetta, Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi’nde yaptığı açıklamada, dijital bir Euro’nun potansiyel olarak Euro bölgesindeki başka banka mevduatlarının büyük bir kısmının dijital paraya dönüştürülmesine neden olabileceğini belirtti. Mevduatların Euro bölgesi bankaları için ana fon kaynağı olduğunu belirten Panetta, otoritenin bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) piyasaya sürülmesiyle ilgili finansal ve parasal risklere yakından bakıldığını şu sözlerle ifade etti:

İyi tasarlanmadığı takdirde, dijital bir Euro, bu mevduatların aşırı miktarda ikame edilmesine yol açabilir. Bankalar, fonlama maliyeti ile likidite riski arasındaki dengeyi yöneterek bu çıkışları cevaplandırabilir.

Panetta, halen geliştirilmekte olan dijital Euro’nun bir ödeme aracından çok bir yatırım aracı olarak kullanılmasını engellemenin mümkün olduğunu dile getirdi. Son olarak düzenleyici kurum tarafından yapılan ön analizlere göre toplam dijital Euro varlıklarının 1 ila 1.5 trilyon aralığında tutulmasının Avrupa’nın finansal sistemi ve para politikası üzerinde olası olumsuz etkileri gidermeye yardımcı olabileceğini şu sözlerde dile getirdi:

Bu miktar, dolaşımdaki mevcut banknotlar ile karşılaştırılabilir olacaktır. Euro bölgesinin nüfusu şu anda 340 milyon civarında olduğu için, kişi başına yaklaşık 3.000 ila 4.000 dijital Euro sınırlaması getirilebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Burak Köse

Burak KÖSE 3 Mayıs 1995 tarihinde Bursa’da doğdu. Erken yaşta bilgisayar ve internetle tanışan Burak, Nisan 2022’den itibaren BTCHaber.com’da içerikler üreterek sektörde edindiği tecrübeler ışığında gelişmeleri okuyuculara aktarıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala