bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,381.98 2.21%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,170.44 0.20%
bnb
BNB (BNB) $ 601.53 3.14%
solana
Solana (SOL) $ 135.89 0.88%
xrp
XRP (XRP) $ 0.513348 2.19%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454858 1.05%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.142851 1.43%

Yeni BIS Raporunda CBDC’lere Verilen Destek Öne Çıktı

yeni bis raporu cbdclere verilen destek ile one cikti

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) CBDC’ler hakkında yeni bir rapor yayımladı. Rapor, BIS’in önceki çalışmalarından daha fazla CBDC yanlısı olurken, yeni teknolojinin benimsenmesi lehine küresel bir değişim için zemin hazırlığına işaret etti. BIS Araştırma Başkanı Hyun Song Shin “CBDC’ler zamanı gelen bir kavramdır” dedi.

“Merkez bankaları için merkez bankası” olarak BIS, yıllık bir anket yapmak da dahil olmak üzere yıllardır CBDC’leri araştırmakla ilgileniyor. Facebook’un o zamanki Libra (şimdi Diem) duyurusunu ve 2018’de küresel stablecoin’lere olan ilgiyi artırmasının ardından, bu araştırma hızlanmaya başladı. Bu son rapor, CBDC gelişimine ve özellikle uluslararası birlikte çalışabilirliğe verdiği destekte çok daha açık bir duruş sergiliyor.

Raporda öne çıkan nokta, BIS’in özellikle merkez bankası dijital para birimlerine (CBDC) verdiği destek oldu. BIS İnovasyon Merkezi Başkanı Benoît Cœuré, raporla ilgili düzenlediği basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

“CBDC finans sektörü için bir dönüşüm projesi değil. Bu yeni dijital dünyada finansal sistemin rekabetçi ve açık kalmasını sağlamakla ilgili.”

BIS, özel bankalarla etkileşime giren ve bireysel kullanıcıları idare eden iki kademeli merkez bankalarının varlığının devam etmesine yönelik desteğin ana hatlarını belirleme konusunda dikkatlidir. Raporda “Bu nedenle CBDC’ler, operasyonel görevlerin ve tüketiciye yönelik faaliyetlerin çoğunu ticari bankalara ve banka dışı ödeme hizmeti sağlayıcılarına devredecek şekilde tasarlanmalıdır” ifadeleri yer aldı.

Bununla birlikte raporun yazarları, CBDC’ler ile Bitcoin gibi kripto para birimleri arasında bir ayrım yapmaya dikkat etti. Bu Cœuré’ye göre “kesinlikle bir ödeme aracı olma testinde başarısız oldu.”

Ona göre stablecoin’ler daha mantıklı bir karşılaştırma ve bu da CBDC çıkaran hükümetlerin onların hayatta kalmasına izin verip vermeyeceği konusunda spekülasyonlara yol açtı. Cœuré konu hakkında  “Rekabet dediğiniz şeye, müşteri için seçim derim. Bu basın toplantısından sonra dışarı çıkıp bir bira alırsanız, nakit, kart veya cep telefonunuz arasında seçim yapmış olursunuz. Bu, CBDC hakkında konuşurken tam olarak korumak istediğimiz türden bir seçim – tabii ki, stablecoin’in bir ödeme aracı olarak uygun şekilde düzenlenmesi şartıyla.”

BIS’in genel müdürü geçtiğimiz günlerde CBDC’ler ve onların ödemeleri iyileştirme yetenekleri hakkında benzer şekilde olumlu konuşmuştu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Dilek Sarı

Dilek, 1992 yılında İzmir’de doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı ve 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Sosyoloji bölümüne başladı. 2014 yılında buradan mezun olan Dilek, alanda kalmak ve akademik çalışmalar yürütmek amacıyla aynı yıl Ege Üniversitesi Genel Sosyoloji ve Metodoloji anabilim dalında yüksek lisans eğitimine başladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala