bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,606.04 1.54%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,186.46 0.59%
bnb
BNB (BNB) $ 592.96 0.09%
solana
Solana (SOL) $ 136.78 0.33%
xrp
XRP (XRP) $ 0.514203 1.27%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.457965 0.52%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.143511 0.94%

Varlık yönetimi şirketi nedir, ne iş yapar?

varlık 2

Varlık yönetim şirketi bankalar, özel finans kurumları ve diğer mali kuruluşların tahsili geciken alacaklarını satın alıp yeniden yapılandırarak tahsil eden şirketlerdir.

Nasıl çalışır?

Her varlık yönetim şirketi, aynı zamanda bir tüzel kişiliktir. Banka ve diğer finans kuruluşlar gibi alacağı olan kuruluşlardan alacaklarını satın alan varlık yönetim şirketleri, banka ve finans kuruluşlarına tahsili gecikmiş borçları olan kimseler için borçları devralır, borç yapılandırma ve borç tahsisi yapar.

Borcu nasıl tahsil ediyorlar?

Varlık yönetim şirketlerinin yönetim, hak, sorumluluk ve işleyiş standartları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDKK) tarafından belirlenmiştir. Bu şirketler BDKK tarafından yayımlanan Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik düzenlemesine göre işlemlerini gerçekleştirirler. Sorun tam da burada başlıyor. Yönetmeliğe uyuyorlar mı, uymuyorlar mı?

Son aylarda varlık şirketleri ile ilgili şikayet ciddi oranda arttığını gözlemliyorum. Gelen mesajların çoğunun ortak sorunu “Kaba, tehdit ve korkutma.” Özel bir internet platformu da şikayetleri mercek altına almış. Platform tarafından paylaşılan verilere göre bu şirketlerle ilgili şikayetler bir önceki yıl ile kıyaslandığında yüzde 114 artmış.

Enflasyonun yükselmesiyle beraber çoğu insan kredi kartına yüklendi. Ya da kredi kullanmak zorunda kaldı. Alım gücü azaldı, gelir-gider dengesi bozuldu. Alacaklarını tahsil edemeyen bankalar ise borcu varlık yönetimi şirketine satıyor. Devir işleminin ardından takibe konu olan alacağın sahibi konumuna gelen varlık yönetimi şirketi borçlu vatandaşlarla iletişime geçiyor.

Tahsilat yapmak için anlaşma, yapılandırma ya da icra takibi gibi işlemler uyguluyor.

Yeni taktikleri ise borçlunun ailelerini arayarak taciz ve rahatsız etmek. Soru şu: Borçlunun yakınlarının iletişim bilgilerini bunlara kim veriyor? Özellikle kardeşler arasında miras ortaklığı varsa değme onların keyfine. Havalı havalı arayıp “Ortak mirasınıza haciz koyacağız, siz bilirsiniz, benden söylemesi” diye konuşmaları yok mu…. En büyük ızdırap bu işte. Yüz yüze cesareti olamayanların telefon tacizi modeli. Yoksa o borçlunun yüzüne karşı aynı hareketleri yapacak cesaretin “c” si yok onlarda. BDKK ortalığı boş gören bu artistlere gereken uyarıyı yapmalı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

İslam Memiş

İslam Memiş 1980 İstanbul doğumlu aslen Ordu’lu 2 çocuk babası. Erzurum Atatürk Ünv. İşletme Yönetimi okudu. 4 yıldır Anadolu Ajansı (AA) Finans Analisti olarak görevini sürdürüyor. Sahibi olduğu kuyumcu perakende mağazasını işletiyor. Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın emtia bilirkişilik görevini sürdürüyor. Tüm ulusal kanallara altın ve para piyasalarını yorumluyor.
https://www.btchaber.com

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala