Yerel seçimlerden dolayı ötelenen düzenleme bayram sonrasına kaldı. Kripto varlıklara ilişkin düzenleme Ramazan Bayramı sonrasında yasa teklifi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın önderliğinde hazırlanan yasa teklifi için sona gelinmiş oldu. Üzerinde çalışılan düzenlemeyle, uluslararası uygulamalara benzer şekilde Türkiye’de kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılmasının sağlanması hedefleniyor.
Kripto varlıkları geniş anlamda tanımlayacak düzenlemeyle, kripto varlık alım satım platformlarına Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından lisans verilmesi finansal kuruluşlara benzer şekilde asgari faaliyet şartları zorunluluğu getirilmesi planlanıyor.
Kripto varlıklarla ilgili düzenlemenin yasalaşması ve kripto varlık hizmet sağlayacıların lisanslanmaya başlanmasıyla, Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) 15 No’lu teknik standartı kapsamında getirilen eleştirilerin bertaraf edilmesi ve Türkiye’nin “kısmi uyumlu” kategorisinden çıkması öngörülüyor.
- Kripto para platformlarına sermaye şartı, kara para ile mücadeleye katkı verilmesi, Türkiye’nin gri listeden çıkması için gerekli koşullardan birinin yerine getirilmesi amaçlanıyor.
- Kripto varlık alım-satım platformları, Türkiye’de lisans alıp şirket kurmadan ofis açamayacak, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunamayacak.
- Kripto gelirleri diğer finansal araçlar gibi vergilendirelecek.
- Kripto para platformlarına asgari sermaye şartı getirilecek. Sermaye şartı da öyle az buz olmaz, beklentiyi yüksek tutun.
Kripto para şirketlerinin denetiminde yetki kime mi verilir? SPK’ya
Kripto para borsalarının saklama yükümlülüğünü kim yapar? Takasbank.
Yeni yasal düzenleme kripto varlıklardan elde edilecek kazancın vergilendirilmesi için kurallar belirlenecek.
Yeni düzenlemeyle hem sektör hem tüketici hem de piyasalar umutlanır.