bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,647.79 2.40%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,963.93 1.16%
bnb
BNB (BNB) $ 596.21 0.66%
solana
Solana (SOL) $ 145.29 0.13%
xrp
XRP (XRP) $ 0.506463 0.20%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.447219 1.55%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14256 0.58%

Rus milletvekilinden CBDC yorumu: Özel bankaların yerini alacak

dijital ruble

Rusya‘da merkez bankası dijital para birimi (CBDC) ile ilgili çalışmalar sürüyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, dijital ruble yasa tasarısını imzaladı. Parlamentonun alt kanadı Duma, kısa süre önce dijital ruble tasarısını onayladı. Bazı Rus bankaları, pilot çalışmaların başladığı dijital rublenin potansiyel etkilerinden endişe duymaya başladı. Milletvekili Anatoly Aksakov ise CBDC’lerin özel bankaların yerini alacağını söyledi.

Rusya Ticarette Kriptoya Hazirlaniyor

Rus milletvekilinden CBDC açıklaması

Rusya Parlamentosu Finans Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, dijital rublenin benimsenmesiyle birlikte geleneksel bankacılık sisteminin ortadan kalkacağını öngörüsünde bulundu. Yerel haber ajansı RIA’ya göre Aksakov, blockchain’in gelişmesiyle bankaların rolünde azalma yaşanacağını ifade etti. Aksakov, özel bankaların yeni bir kullanım alanı bulmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Rusya, CBDC denemelerine Ağustos 2023’te başlamıştı. Dijital ruble çalışmaları bankaları da harekete geçirdi. Rusya Bankalar Birliği, geçen ay merkez bankasına düzenleyicilerden dijital ruble platformuna erişim sağladıkları için alacaklılara tazminat ödeyip ödemeyeceklerini netleştirmelerini istediği bildirildi.

Putin’in onayı ile birlikte dijital ruble yasası 1 Ağustos 2023’ten itibaren resmen yürürlüğe girdi. Buna göre CBDC’nin 2023-24 yıllarında pilot uygulamaları başlayacak. 2025-2027 yılında tam olarak kullanıma geçmesi bekleniyor. Resmi kayıtlara göre dijital ruble yasa tasarısı ilk olarak Aralık 2022’de kaydedilmişti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala